Όπως τόνισαν ελληνικές διπλωµατικές πηγές σε σχέση µε την πρόσφατη κατάθεση στεφάνου από τον Αλβανό πρόεδρο σε µνηµείο αφιερωµένο στους Τσάµηδες, «η κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της Αλβανίας σε µνηµείο που προβάλλει ανιστόρητες και ψευδείς κατηγορίες και υπαινίσσεται εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας είναι µια ενέργεια που παραπέµπει σε ανεπίτρεπτους εθνικισµούς περασµένων εποχών». «Η ασυµβίβαστη αυτή µε την ιστορική αλήθεια πράξη υπονοµεύει την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας µεταξύ των χωρών µας», υπογράµµισαν οι ίδιες πηγές.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαϊράµ Μπεγκάι, κατέθεσε στις 15 Ιουλίου στεφάνι σε µνηµείο για τους Τσάµηδες, όπου αναφέρεται και η λέξη «Τσαµουριά», σε εκδήλωση στην Κονίσπολη. Θυµίζω ότι οι Τσάµηδες ήσαν εξισλαµισµένοι κατά τον 17ο αιώνα πρώην χριστιανοί, κάτοικοι της Θεσπρωτίας. Τσάµης είναι ορολογία που προέρχεται από παραφθορά του ονόµατος «Θύαµις», δηλαδή από το αρχαίο όνοµα του ποταµού Καλαµά. Οι µουσουλµάνοι Τσάµηδες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου συνεργάσθηκαν µε τους δύο κατακτητές της Ηπείρου, τους Ιταλούς φασίστες και τους Γερµανούς ναζί. Θεωρούνται υπεύθυνοι για τη σφαγή των προκρίτων της Παραµυθιάς το 1943. Το 1945 επί συνόλου 20.000 καταδικάσθηκαν οι 1.900 από το ∆ικαστήριο ∆ωσιλόγων Ιωαννίνων και οι περιουσίες τους δηµεύθηκαν.

Οι απόγονοί τους στην Αλβανία, µε τη στήριξη των δύο µεγάλων κοµµάτων της χώρας, φαινοµενικά διεκδικούν περιουσίες, αλλά ουσιαστικά διεκδικούν ελληνικό έδαφος. Οταν µιλούν για Τσαµουριά και όταν ο Αλβανός πρόεδρος καταθέτει στεφάνι σε µνηµείο µε αυτή την επιγραφή, διεκδικούν έδαφος. Τσαµουριά είναι ο δικός τους όρος για τη Θεσπρωτία. Υπάρχει και µία πονηρή σκέψη πίσω από τη συνεχή αναζωπύρωση του τσάµικου ζητήµατος. Αν οι Βορειοηπειρώτες ζητήσουν αποζηµιώσεις για κλεµµένες και καταπατηµένες περιουσίες στη Χειµάρρα, η Αλβανία για αντιπερισπασµό θα διεκδικήσει τις περιουσίες των Τσάµηδων που δηµεύθηκαν, όπως προανέφερα.

Ενισχύονται οι ήδη στενές σχέσεις, οικονοµικές και στρατιωτικές, µε την Τουρκία. Ο Ράµα ενεργεί σε πλήρη συντονισµό µε τον φίλο του, Ερντογάν

Ολα αυτά προστίθενται στο ήδη βεβαρηµένο κλίµα των σχέσεών µας µε τα Τίρανα. Υπάρχει το ζήτηµα της παράνοµης κράτησης του Φρέντη Μπελέρη. Οι αυθαιρεσίες της κυβερνήσεως Ράµα εις βάρος περιουσιών Ελλήνων µελών της µειονότητας. Καταγγέλλεται από την οργάνωση «Οµόνοια» της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, αλλά και από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας η πρόσφατη απογραφή πληθυσµού, διότι έγινε πλαστογραφία. Οι Ελληνες και οι ορθόδοξοι χριστιανοί δεν καταγράφηκαν αντικειµενικά, σε µια διαχρονική προσπάθεια των αλβανικών κυβερνήσεων να εµφανίζουν συρρικνωµένα και ψευδή πληθυσµιακά στοιχεία. Ενισχύονται οι ήδη στενές σχέσεις, οικονοµικές και στρατιωτικές, µε την Τουρκία.

Ο Ράµα ενεργεί σε πλήρη συντονισµό µε τον φίλο του, Ερντογάν. Καθυστερεί η ρύθµιση των θαλασσίων ζωνών µεταξύ των δύο χωρών. Ως γνωστόν, ο Ράµα ως αντιπολίτευση προσέφυγε στο Συνταγµατικό ∆ικαστήριο και ακύρωσε τη σχετική συµφωνία Κώστα Καραµανλή - Σαλί Μπερίσα. Η επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων είναι προφανές ότι οφείλεται αποκλειστικά στην αλβανική πλευρά.

Η Ελλάς οφείλει να τηρήσει σθεναρή στάση και να απαιτήσει να σταµατήσουν οι ανιστόρητες αναφορές σε «Τσαµουριά» και οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων των Βορειοηπειρωτών. Στις 4 Αυγούστου διεξάγεται η επαναληπτική εκλογή δηµάρχου στη Χειµάρρα. Εύχοµαι να γίνουν όλα σωστά, χωρίς παρατράγουδα, και να εκλεγεί ο υποψήφιος της «Οµόνοιας», Πέτρος Γκικουρίας. Ας στείλουµε επίσηµη και σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση των Τιράνων ότι δεν θα δεχθούµε παρατυπίες και παρεµβάσεις.


*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»