Ο εκλεγείς δήµαρχος Χειµάρρας και νυν ευρωβουλευτής της Ελλάδος, Φρέντης Μπελέρης, είναι πλέον ελεύθερος. Η περιπέτειά του θα καταγραφεί ως ακόµα µία απόδειξη της αντιδηµοκρατικής, ανθελληνικής και αυθαίρετης δοµής και λειτουργίας των θεσµών του αλβανικού κράτους.

Ο Μπελέρης είναι αξιέπαινος, διότι άντεξε και δεν λύγισε. Πάντα είχε την τόλµη να µιλά για τα δικαιώµατα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισµού και να καταγγέλλει τις παρανοµίες της αλβανικής ∆ικαιοσύνης. Αξιοι επαίνου είναι και οι κ. Αγγελος Συρίγος και Σταύρος Παπασταύρου, οι οποίοι τον υποστήριξαν µε συνέπεια και πρότειναν την ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτο της Νέας ∆ηµοκρατίας. Η επιµονή τους δικαιώθηκε. Αν δεν είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής ο Μπελέρης, σήµερα η τύχη του θα ήταν αβέβαιη. Πιθανότατα θα συνεχιζόταν επί έτη η δικαστική ταλαιπωρία του. Η Αλβανία του Ράµα, όοο και αν επιδεικνύει θρασύτητα, φοβάται την Ευρώπη.

Βεβαίως, δεν πρέπει να λησµονούµε και τον συγκατηγορούµενό του, τον Παντελή Κοκαβέση, από τη Χειµάρρα. Συνελήφθησαν µαζί µε την ίδια ανυπόστατη κατηγορία, αλλά ο Παντελής βγήκε από τη φυλακή νωρίτερα λόγω σοβαρού προβλήµατος υγείας. Και αυτός και η οικογένειά του ταλαιπωρήθηκαν. Η δικαστική περιπέτεια διάρκειας 16 µηνών του Φρέντη Μπελέρη έκανε ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη το πρόβληµα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Μιας ιστορικής κοινότητας, µε πανάρχαιες ρίζες και αριθµό µελών άνω των 300.000, που υφίσταται ύπουλες διώξεις, µε στόχο τον πλήρη ξεριζωµό. Καταπάτηση περιουσιών, λανθασµένα στοιχεία στην απογραφή εθνικών και θρησκευτικών µειονοτήτων, ψυχολογικές πιέσεις και άλλα. Ο Μπελέρης αναδεικνύεται σε έναν πολύ καλό πρεσβευτή του βορειοηπειρωτικού Ελληνισµού.

Τώρα πρέπει να στηριχθεί µε κάθε τρόπο, ώστε να επιτελέσει το έργο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί πηγαίνει ως εκπρόσωπος όλων των Ελλήνων, αλλά και ως εκφραστής των προβληµάτων των Βορειοηπειρωτών. Είναι ευκαιρία να αναδείξει τα εθνικά µας θέµατα µε στοιχεία και µε παρρησία ενώπιον εκατοντάδων εκπροσώπων άλλων χωρών, οι οποίοι πιθανότατα αγνοούν το εύρος των αυθαιρεσιών των αλβανικών κυβερνήσεων. Εξάλλου, έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει για την υπόθεσή του και σε άλλα ευρωπαϊκά όργανα, όπως είναι το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου.

Είµαι βέβαιος ότι ο Μπελέρης θα θυµάται ότι, πέραν της Βορείου Ηπείρου, εκπροσωπεί ευρύτερα κάθε καταπιεσµένο Ελληνα που βρίσκεται εκτός Ελλάδος. Είµαι επίσης βέβαιος ότι θα αγωνισθεί για την ηµικατεχόµενη Κύπρο µας, ενθυµούµενος ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου οµοφώνως τον υποστήριξε µε ψήφισµα διαµαρτυρίας εναντίον των αλβανικών παρανοµιών.

Προφανώς τα προβλήµατα στις σχέσεις µας µε την Αλβανία δεν λύθηκαν. Πρέπει συνεχώς να τονίζουµε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουµε στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας, αν δεν βεβαιωθούµε ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώµατα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, θρησκευτικά, εκπαιδευτικά και ιδιοκτησιακά. Θυµίζω ότι ο Αριστοτέλης Γκούµας δολοφονήθηκε επειδή µιλούσε ελληνικά και ο Κωνσταντίνος Κατσίφας εφονεύθη από την αλβανική αστυνοµία χωρίς ακόµη να έχουµε µάθει για ποιον λόγο και υπό ποιες συνθήκες. Να ζητήσουµε να ξαναγίνει µια σωστή απογραφή των οµοεθνών µας, διότι η πρόσφατη του Σεπτεµβρίου 2024 ήταν µια σκόπιµη πλαστογραφία.

Επίσης, να απαιτήσουµε να σταµατήσει η επίσηµη πλέον προπαγάνδα για τους Τσάµηδες, συνεργάτες των Αρχών Κατοχής του 1941-44.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ