Στις 6 Νοεµβρίου, στην Μπισκέκ της Κιργιζίας, συνεκλήθη η ∆ιάσκεψη των ηγετών του Οργανισµού Τουρκογενών Κρατών (Organization of Turkic States). Στη Σύνοδο συµµετείχαν ως παρατηρητές ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορµπαν, και ο ψευδοπρόεδρος των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Στο τέλος των εργασιών ο Οργανισµός απένειµε στον Ορµπαν το Παράσηµο της Ανώτατης Τιµής του Τουρκικού Κόσµου

. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, µοίρασε στους συνέδρους ένα αναµνηστικό νόµισµα της Τουρκικής ∆ηµοκρατίας, στο οποίο απεικονίζονταν οι σηµαίες των πέντε µελών (Τουρκία, Αζερµπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζµπεκιστάν, Κιργιζία) και των δύο παρατηρητών, Ουγγαρίας και ψευδοκράτους, το οποίο αναφέρεται ως «Τουρκική ∆ηµοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν, στο πλαίσιο του νέου «Αιώνα της Τουρκίας», έχει θέσει ως έναν από τους κύριους στόχους του την αναγνώριση του ψευδοκράτους και από άλλες χώρες, πλην της Τουρκίας.

Ηδη ο Χοσέ Μπορέλ, ύπατος αρµοστής της Ευρ. Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική, κατήγγειλε τη συµµετοχή του ψευδοκράτους στη Σύνοδο της Μπισκέκ. Αν και ορισµένες από τις χώρες-µέλη του Οργανισµού Τουρκογενών Κρατών δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις τους µε τις Βρυξέλλες, την Αθήνα και τη Λευκωσία, ας έχουµε τεταµένη την προσοχή µας, διότι ο Ερντογάν από αυτόν τον Οργανισµό προσπαθεί να βρει το πρώτο κράτος που θα αναγνωρίσει τα τετελεσµένα της εισβολής και τον ψευδοπρόεδρο Τατάρ. Ο δεύτερος στόχος, στον οποίο επικεντρώνεται ο Ερντογάν, είναι η αλλαγή του Συντάγµατος, ώστε να µπορέσει να εκλεγεί το 2028 για τρίτη θητεία.

Το ισχύον Σύνταγµα δεν επιτρέπει την τρίτη προεδρία και χρειάζονται οι ψήφοι 360 από τους 600 βουλευτές που αποτελούν την Εθνοσυνέλευση. Γίνεται µία προσπάθεια από τον σύµµαχό του, τον ακραίο εθνικιστή Μπαχτσελί, να προσεγγισθούν οι Κούρδοι, οι οποίοι υποστηρίζουν το κόµµα DEM και έχουν τον απαραίτητο αριθµό βουλευτών ώστε να καταστήσουν εφικτή µία πλειοψηφία άνω των 360 ψήφων.

Η κεµαλική αντιπολίτευση θα ξεσηκώσει θόρυβο για να ακυρώσει την αλλαγή του Συντάγµτατος και την τρίτη θητεία του Ερντογάν. Η προσέγγιση προς τους Κούρδους της Τουρκίας δεν γίνεται µόνο για την ψήφο των βουλευτών τους. Πρόκειται για τον τρίτο στόχο στον οποίο επικεντρώνεται ο Τούρκος πρόεδρος, κυρίως για λόγους ασφαλείας. Η πρόβλεψη της τουρκικής κυβερνήσεως είναι ότι το Ισραήλ θα στηρίξει δυναµικά τους Κούρδους της ευρύτερης περιοχής, µε στόχο τη δηµιουργία κουρδικών αυτόνοµων περιοχών (αρχικά), π.χ. εντός Συρίας. Στις 12 Νοεµβρίου ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, δήλωσε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη χώρα του η συµµαχία µε τους Κούρδους και µε άλλες µειονότητες.

Ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του ανησυχούν ευλόγως, διότι ήδη στο Βόρειο Ιράκ υπάρχει µία ηµιαυτόνοµη κουρδική περιοχή που µπορεί να αποτελέσει το πρότυπο για επόµενες κινήσεις και στοχεύσεις των Κούρδων της Συρίας και της Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς, οφείλουµε να κάνουµε σωστή διάγνωση και ερµηνεία των στόχων και των ανησυχιών του επιτελείου του Ερντογάν και να αποτρέψουµε µε κάθε τρόπο την αναγνώριση του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων.

Να θυµόµαστε τη διαρκή επωδό του Ερντογάν, ότι η Τουρκία καθορίζεται από τη «γεωγραφία της καρδιάς της» και όχι από τα σύνορά της!

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά