Τα ∆ωδεκάνησα δεν νοούνται χωρίς την Τουρκία», δηλώνει ο αρχηγός του ακραίου Εθνικιστικού Κόµµατος ΜΗΡ της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είναι κυβερνητικός εταίρος και στηρίζει το κόµµα ΑΚΡ του Ερντογάν. Γιατί έχει αποθρασυνθεί; Μία από τις αιτίες είναι και τα λάθη που έγιναν κατά την περίοδο 1996- 2004 από τους πολιτικούς εκπροσώπους του ελληνικού «εκσυγχρονισµού». Επειδή µετά τον θάνατο του Κώστα Σηµίτη ακούσθηκαν υπερβολικοί έπαινοι για την ιδεολογία του δήθεν εκσυγχρονισµού, θεωρώ χρήσιµο να θυµηθούµε πώς οι Ελληνες εκσυγχρονιστές αντιµετώπισαν την πρώτη κυβερνητική παρουσία του εξτρεµιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Τον αποδοκίµασαν; ∆υστυχώς, όχι! Αντιθέτως, τον αποθράσυναν, δίνοντας µηνύµατα στενής συνεργασίας µε την κυβέρνηση εκείνη.

Ο Μπαχτσελί είχε βρεθεί παλαιότερα στην εξουσία ως αναπληρωτής πρωθυπουργός. ∆εν είναι η πρώτη φορά που συγκυβερνά στην Τουρκία. Από το 1999 µέχρι το 2002 συµµετείχε µε το κόµµα του σε µια τρικοµµατική συνεργασία µε τον Μπουλέντ Ετσεβίτ (∆ηµοκρατική Αριστερά) και µε τον Μεσούτ Γιλµάζ (Κόµµα Μητέρας Πατρίδας). Ο Ετσεβίτ, όπως θυµόµαστε, ήταν πρωθυπουργός το 1974 και διέταξε την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Υπουργός Εξωτερικών στην τρικοµµατική κυβέρνηση ήταν ο µακαρίτης Ισµαήλ Τζεµ. Επιζητώντας φιλία µε αυτή την κυβέρνηση, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιώργος Παπανδρέου, χόρεψε τον Ιούνιο του 2001 ζεϊµπέκικο υπό τα χειροκροτήµατα του Τζεµ. ∆ηλαδή, ο Γ. Παπανδρέου χόρευε µε τους (Γκρίζους) λύκους, για να θυµηθούµε την ταινία µε τον Κέβιν Κόστνερ.

Το ζεϊµπέκικο του 2001 έδωσε λανθασµένα µηνύµατα στην Αγκυρα, και µάλιστα όταν στην εξουσία ήταν ο εισβολέας της Κύπρου, µε συγκυβερνήτη τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων. Αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια ηµέρα που ο Ελληνας υπουργός χόρευε ζεϊµπέκικο, ο υπουργός Αµύνης της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος, ήταν παρών σε µνηµόσυνο αγνοουµένων από την εισβολή των Τούρκων στη Μεγαλόνησο. Τα ζεϊµπέκικα και γενικότερα η τακτική άνευ όρων προσέγγισης µε την Τουρκία δεν βελτίωσαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αντιθέτως, αποθράσυναν την Αγκυρα, η οποία έχει µια σταθερή, διεκδικητική γραµµή, όποια κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία. Τα λάθη των εκσυγχρονιστών στα Ελληνοτουρκικά δεν σταµάτησαν εκεί. Καλλιέργησαν τη θεωρία του «κατευνασµού του θηρίου». ∆ηλαδή, να κάνουµε τα πάντα για να δείξουµε τη φιλία µας. Ενα από τα λάθη ήταν και η αντίληψη ότι θα παύσει η τουρκική επιθετικότητα αν αλλάξουµε τα σχολικά µας βιβλία και αν σβήσουµε αναφορές στα εγκλήµατα των Οθωµανών και των Νεότουρκων.

Μέσα σε αυτό το κλίµα παραγγέλθηκε το 2003 το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ ∆ηµοτικού µε τον «συνωστισµό» και µε δεκάδες άλλα ατοπήµατα, τα οποία επισήµανε και η Ακαδηµία Αθηνών. Εµείς διαγράφαµε τους ήρωες και τους µάρτυρες. Η άλλη πλευρά δεν άλλαξε το παραµικρό στα βιβλία. Οι χειρισµοί των δήθεν εκσυγχρονιστών στα Ελληνοτουρκικά υπήρξαν τελείως λανθασµένοι. Αντί να βελτιώσουν τις σχέσεις, αποθράσυναν τον τουρκικό επεκτατισµό. Σήµερα απαιτείται µια διαφορετική αντιµετώπιση της γείτονος χώρας. Επιβάλλεται η διπλωµατική και αµυντική θωράκιση του Ελληνισµού (Ελλάδος και Κύπρου), µε σαφείς κόκκινες γραµµές στο µέτωπο Θράκης - Αιγαίου - Κύπρου και ορθή διδασκαλία της Ιστορίας στα Ελληνόπουλα.

Να καταγράψουµε τις αποτυχίες και τις αστοχίες της πολιτικής του «κατευνασµού» και να µην τις επαναλάβουµε.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά