Ο Ερντογάν φυλακίζει τον κύριο πολιτικό αντίπαλό του και τον καθαιρεί διά της δικαστικής οδού από τα καθήκοντα του δηµάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Ο Εκρέµ Ιµάµογλου βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και αυξάνεται η δηµοτικότητά του στην Τουρκία. Ως Ελληνες και ως δηµοκρατικοί πολίτες, παρακολουθούµε µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αλλά πρέπει να αποφύγουµε τις αυταπάτες, για να προστατεύσουµε τα εθνικά µας συµφέροντα. Είναι προφανές ότι στην Τουρκία δεν λειτουργεί η δηµοκρατία δυτικού τύπου, ούτε προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώµατα. Ορθώς εκφράζουµε την ευχή να αποφυλακισθεί ο Ιµάµογλου και να οµαλοποιηθεί η πολιτική ζωή στη γείτονα.

Οµως είναι χρήσιµο να θυµόµαστε ότι η Τουρκία θα αργήσει πολύ να γίνει –αν τελικά γίνει– µια δηµοκρατία ευρωπαϊκού τύπου. Κανένα από τα δύο µεγάλα κόµµατα, το ΑΚΡ των ισλαµιστών του Ερντογάν και το CHP των κεµαλικών, στο οποίο ανήκει ο Ιµάµογλου, δεν πιστεύει ειλικρινά σε µία πραγµατικά δηµοκρατική Τουρκία. Και οι κεµαλικοί καταδίωξαν τους ισλαµιστές αντιπάλους τους, Ερµπακάν και Ερντογάν, παλαιότερα. Το κεµαλικό κόµµα άλλωστε είναι πιο φιλικό προς τον Στρατό και δεν απορρίπτει την ανάµειξη των Ενόπλων ∆υνάµεων στην πολιτική. Για τον Ελληνισµό η εναλλαγή κοµµάτων και προσώπων στην Αγκυρα µικρή σηµασία έχει.

Κατά την εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1974 συγκυβερνούσαν οι «αριστεροί» κεµαλικοί του Ετσεβίτ και οι ισλαµοδηµοκράτες του Ερµπακάν, πολιτικού µέντορα του Ερντογάν. Την κρίση των Ιµίων την προκάλεσε η Τανσού Τσιλέρ ως πρωθυπουργός, η οποία ήταν οπαδός του κοσµικού (ουδετερόθρησκου) κράτους. Κάποιοι τότε στην Ελλάδα έλεγαν ότι πρέπει να τη στηρίξουµε στην εξουσία, για να µην έλθουν οι... ισλαµιστές. Ο Ιµάµογλου δεν είναι µετριοπαθής όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Εζησε και σπούδασε στην κατεχόµενη Κύπρο και έχει ως πρότυπό του τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Θυµίζω ότι ο Ντενκτάς παραδέχθηκε στον Κύπριο δηµοσιογράφο Σταύρο Σιδερά ότι πολλοί από τους αγνοουµένους της εισβολής σφα γιάσθηκαν από ένοπλους Τουρκοκυπρίους, τους οποίους ο ίδιος οργάνωσε και κατηύθυνε. Το 2017, όταν ο Ιµάµο γλου ήταν δήµαρχος στον ∆ήµο Beylikduzu, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ανήγειρε ένα τεράστιο µνηµείο, για να τιµήσει τον Ντενκτάς και τους Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι έλαβαν µέρος στην εισβολή στην Κύπρο. Η Τουρκία την ονοµάζει «ειρηνευτική επιχείρηση»

. Ο Ιµάµογλου δηλώνει ότι θαυµάζει τον πρωθυπουργό της εισβολής, Μπουλέντ Ετσεβίτ, που έκανε αυτό το «τολµηρό βήµα». Ας τα θυµόµαστε αυτά, για να µην προσγειωθούµε απότοµα στο µέλλον. Μία ανησυχία ορισµένων Ελλήνων αναλυτών είναι ότι η Τουρκία θα γίνει τώρα επικίνδυνη, διότι θα εξαγάγει την εσωτερική κρίση και θα απειλήσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Η πραγµατικότητα είναι ότι η Τουρκία διαρκώς και σταθερά είναι προκλητική και διεκδικητική, ασχέτως εσωτερικών προβληµάτων. Οποιοι κι αν κυβερνούν στην Αγκυρα, κεµαλικοί ή ισλαµιστές, στρατιωτικοί ή πολιτικοί, οι διεκδικήσεις έναντι του Ελληνισµού είναι διαχρονικές. Εµείς αλλάζουµε συχνά εξωτερική πολιτική, οι Τούρκοι δεν αλλάζουν. Καταδικάζουµε, λοιπόν, τον αυταρχισµό και την καταπίεση των δικαιωµάτων των ατόµων και των µειονοτήτων στην Τουρκία, αλλά ταυτοχρόνως σκεφτόµαστε ρεαλιστικά και οργανώνουµε τον αµυντικό και διπλωµατικό σχεδιασµό µας.

∆εν χρειάζεται να επιλέξουµε «καλούς» ή «κακούς» στην τουρκική πολιτική σκηνή. Η πρόσφατη Ιστορία είναι διδακτική.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά