Αναστάσεως ηµέρα, λαµπρυνθώµεν λαοί. Πάσχα Κυρίου, Πάσχα! Το µήνυµα της Αναστάσεως του Κυρίου φέρνει φως και ελπίδα στη ζωή µας και ενώνει τους απανταχού Ελληνες. Μια γιορτή άρρηκτα συνδεδεµένη µε την παράδοση, την ιστορία και τους αγώνες του Ελληνισµού. Σταυροαναστάσιµη η πορεία του Εθνους µας. Σταυρώνεται και ανασταίνεται. Ταλαιπωρείται και αναγεννάται. Περνά περιόδους πολέµου µε υποµονή και ανθεκτικότητα και δηµιουργεί έργα πολιτισµού στις περιόδους ειρήνης. Και, όπως είπε ο Μακρυγιάννης στον Γάλλο ναύαρχο ∆εριγνύ (Μύλοι Αργολίδος, Ιούνιος 1825): Ολα τα θεριά πολεµούν να µας φάνε, αλλά η µαγιά πάντα µένει! Αυτές τις άγιες ηµέρες η σκέψη µας στρέφεται προς τον Ελληνισµό εκτός συνόρων. Στους Κυπρίους, στους Βορειοηπειρώτες, στην ελληνική µειονότητα Κωνσταντινουπόλεως, Ιµβρου και Τενέδου, στους αποδήµους µας ανά την υφήλιο. Ευχές και µήνυµα ελπίδας στέλνουµε και στους ορθοδόξους χριστιανούς όλου του κόσµου, ιδίως δε στους εµπερίστατους και αγωνιώντες αραβόφωνους ορθοδόξους της Συρίας (Ρουµ Ορτοντόξ), οι οποίοι διασώζουν την αίγλη και την κληρονοµιά του πολιτισµού της Ρωµανίας, της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η Ιστορία µας, η γλώσσα µας και η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση διευρύνουν τα πολιτιστικά σύνορα της Ελλάδος και αποκτούν οικουµενική διάσταση.

Η διδασκαλία των αρχαίων, βυζαντινών και νεοελληνικών κειµένων σε πανεπιστήµια όλου του κόσµου κάνει την Ελλάδα να φαίνεται πιο πλατιά, όπως θα έλεγε ο Σεφέρης. Η κληρονοµιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των ελληνιστικών χρόνων διασώζεται µε ελληνικές και ελληνογενείς ονοµασίες πόλεων (Αντιόχεια, Αλεξάνδρεια) και µε ελληνικά µνηµεία στη Μέση Ανατολή και στα βάθη της Ασίας. Η οικονοµική, εκπαιδευτική και κοινωνική πρόοδος των οµογενών δηµιουργεί ερείσµατα φιλικά προς την Ελλάδα σε διάφορα σηµεία του ορίζοντα. Η παρουσία ορθόδοξων πληθυσµών, ναών και µνηµείων µαρτυρεί τη διαχρονικότητα και το πάντα επίκαιρο και ζείδωρο πνεύµα της Ορθοδοξίας. Η ελληνορθόδοξη οικουµενικότητα είναι πηγή κύρους και ήπιας ισχύος για τη χώρα µας. Οταν θαυµάζουν τη γλώσσα σου, την Ιστορία σου και τον πολιτισµό σου, παύεις να είσαι µια χώρα 11 εκατοµµυρίων κατοίκων και γίνεσαι µια πηγή διεθνούς ακτινοβολίας. Το ζήτηµα είναι να γνωρίσουµε και να εκτιµήσουµε πρώτα εµείς οι ίδιοι την αξία της ελληνικής γραµµατείας, της ορθόδοξης παράδοσης και των ιστορικών καταβολών µας. Το µήνυµα της Αναστάσεως ας γίνει η αφορµή για να δώσουµε αναστάσιµο περιεχόµενο και στην Παιδεία µας.

Παράλληλα µε τις γνώσεις, τις πληροφορίες και τις τεχνολογικές δεξιότητες, τα νέα αγόρια και κορίτσια να εξοικειώνονται µε τις παλαιότερες µορφές της µίας και ενιαίας ελληνικής γλώσσας, η οποία κατά την UNESCO έχει ηλικία 4.000 ετών. Να κατανοούν την αξία των γλυπτών του Παρθενώνα, την πολιτιστική κληρονοµιά του Μ. Αλεξάνδρου, την επίδραση της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης στους Σλάβους, στη ∆υτική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Να επικοινωνούν µε τα κείµενα των πατέρων της Εκκλησίας µας και µε τα αριστουργήµατα της ορθόδοξης υµνογραφίας. Για ολόκληρη την κοινωνία, αναστάσιµη παιδεία σηµαίνει ελπίδα και εθνική αυτοπεποίθηση. Να απαλλαγούµε από συµπλέγµατα ηττοπάθειας, µειονεξίας και ξενοµανίας. Χωρίς βεβαίως να φτάσουµε στο άλλο άκρο, την εθνική αλαζονεία. Ούτε θα κλειστούµε στο καβούκι µας ούτε θα γίνουµε άµορφος χυλός στο όνοµα µιας δήθεν παγκοσµιοποίησης. Το µήνυµα της Αναστάσεως είναι πανανθρώπινο. Χριστός ανέστη!


Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά