avatar

Ελληνοφρένεια
Θύμιος Καλαμούκης, Αποστόλης Μπραρμπαγιάννης

Οι προοπτικές για τη Μακεδονία και τη Θράκη

Άρθρο γνώμης

Η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται µόνο µε οικονοµικά µέσα, αλλά και µε την ανάδειξη των γεωπολιτικών πλεονεκτηµάτων της Βόρειας Ελλάδας

gkioulekas
Η Βόρεια Ελλάδα, µε τη µοναδική στρατηγική θέση της, απαιτεί ολοκληρωµένη στρατηγική ανάπτυξης και ενδυνάµωσης, προκειµένου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της. Οφείλουµε να δώσουµε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εν γένει ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης, µιας ευαίσθητης περιοχής που δέχεται συνεχείς προκλήσεις. Η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται µόνο µε οικονοµικά µέσα, αλλά και µε την ανάδειξη των γεωπολιτικών πλεονεκτηµάτων της Βόρειας Ελλάδας. Πρέπει να εκµεταλλευτούµε ιδιαιτέρως και µε µία έντονη εξωστρέφεια να προβάλλουµε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Να εκπέµπουµε µε κάθε τρόπο το µήνυµα ότι η Βόρεια Ελλάδα δεν είναι µόνο µια περιοχή της Ελλάδας αλλά, κυρίως, ότι είναι η είσοδος της χώρας από την Ασία στην Ευρώπη και πρωτίστως η νοτιοανατολική πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 κρατών-µελών. Να κάνουµε σαφές ότι η Θράκη δεν είναι µόνο µια περιφέρεια της Ελλάδας αλλά, ταυτόχρονα, µια περιφέρεια της Ευρώπης, όπως και η Μακεδονία. Κάθε επισκέπτης που εισέρχεται στον βορειοελλαδικό χώρο οδικώς, αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς πρέπει να αντιλαµβάνεται µε τον πιο έντονο τρόπο ότι βρίσκεται στο έδαφος της Ενωµένης Ευρώπης. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί πολύ σηµαντική προτεραιότητα για τη σηµερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα του βορειοελλαδικού χώρου, θα διαδραµατίσει, νοµοτελειακά, τον ρόλο µιας πρωταγωνίστριας πόλης. Οσο πιο γρήγορα της δοθούν αυτές οι δυνατότητες τόσο µεγαλύτερο θα είναι το όφελος, όχι µόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Οι βασικοί άξονες, στους οποίους ακουµπά το όραµά µας αλλά και η ρεαλιστική προοπτική για την ανάπτυξή της είνα να γίνει η Θεσσαλονίκη:

-Κέντρο Παιδείας και Πολιτισµού. Τα Πανεπιστήµιά της, οι σηµαντικοί θρησκευτικοί, αρχαιολογικοί και τουριστικοί χώροι που βρίσκονται στη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως το Αγιον Ορος, η Βεργίνα, το ∆ίον, ο Ολυµπος, οι βυζαντινοί ναοί και τα µουσεία, δίνουν τεράστιες δυνατότητες για έναν τέτοιο ρόλο.

-∆ιεθνές εµπορικό και διαµετακοµιστικό κέντρο. Το λιµάνι, το δεύτερο µεγαλύτερο της χώρας µετά τον Πειραιά, ο εµπορευµατικός σιδηρόδροµος και οι οδικές µεταφορές επιτρέπουν να µεταφέρονται από τη Θεσσαλονίκη αγαθά και προϊόντα σε πολύ σύντοµο χρόνο στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

-Χρηµατοοικονοµικό και χρηµατοπιστωτικό κέντρο σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Μια «πόλη-στρατηγείο», έδρα επιχειρήσεων, φορέων, τραπεζών.

Αυτό που άργησαν πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν να καταλάβουν για τη Βόρεια Ελλάδα το έχουν αντιληφθεί ξένες εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Pfizer, η Cisco, η Microsoft κ.ά., οι οποίες αντί να επιλέξουν να επενδύσουν στη Νότια Ελλάδα, προτίµησαν τη Θεσσαλονίκη, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της.

Ολα αυτά αποτελούν και όραµα αλλά και βασική επιδίωξη. Με τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη έχουµε συζητήσει πολλά από αυτά και η εντολή του είναι να τρέξουµε πιο δυνατά για να ανεβάσουµε τη Μακεδονία και τη Θράκη ψηλότερα.


*Υφυπουργός Εσωτερικών, αρµόδιος για θέµατα Μακεδονίας-Θράκης

*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»