Το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη Μακεδονία και τη Θράκη, και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, εκφράζεται µε συγκεκριµένες πράξεις και όχι µε λόγια.

Στην εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε, πριν από λίγες ηµέρες, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, µαζί µε τους αρµόδιους υπουργούς, παρουσίασε το περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης για τη χώρα, µε έµφαση στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πολύπαθο έργο του Μετρό, που έως τώρα θύµιζε το Γιοφύρι της Άρτας, παραδίδεται πλέον στην κοινή χρήση και κόβεται το πρώτο εισιτήριο στις 30 Νοεµβρίου 2024. Η επέκταση του Μετρό προς την Καλαµαριά βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής της και θα παραδοθεί µέσα στο 2025. Παράλληλα, προχωρεί ο σχεδιασµός για τον προαστιακό σιδηρόδροµο, αλλά και την επέκταση του Μετρό στη δυτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ενα άλλο έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη είναι το Flyover, που κατασκευάζεται, ήδη, κατά µήκος της περιφερειακής οδού της πόλης και θα συµβάλει ουσιαστικά στο κυκλοφοριακό πρόβληµα της πρωτεύουσας της Μακεδονίας. Η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα περνούν από την περίοδο των χαµένων ευκαιριών στην εποχή των πράξεων και της αποτελεσµατικότητας.

∆υστυχώς, οι Βορειοελλαδίτες αισθάνθηκαν πολλές φορές όχι απλώς την αδιαφορία της πολιτείας, αλλά και τον εµπαιγµό σε βάρος τους από προηγούµενες κυβερνήσεις. Όλοι θυµόµαστε την προηγούµενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, µε το επιτελείο των υπουργών του, προσπαθούσε να πείσει τoυς Θεσσαλονικείς ότι το Μετρό προχωρεί, ζωγραφίζοντας σε µουσαµάδες εκδοτήρια εισιτηρίων. Σήµερα, από τους µουσαµάδες περνάµε σε ένα πολύ σηµαντικό έργο, που θα βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη να διαδραµατίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το αθηνοκεντρικά δοµηµένο επί δεκαετίες κράτος στέρησε από πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες τη Βόρεια Ελλάδα. Στόχος µας είναι να αξιοποιήσουµε σήµερα όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αυτή είναι η εντολή που λάβαµε από τον πρωθυπουργό. Να σηκώσουµε πιο ψηλά τη Μακεδονία και τη Θράκη. Το σχέδιό µας δεν επικεντρώνεται µονάχα στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχει βασικό άξονα δράσεις και παρεµβάσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, που υποστηρίζουν την οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη όλης της περιοχής µας, πάντα µε σεβασµό στις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τις ευαισθησίες ξεχωριστά.

Νοµοτελειακά, η Μακεδονία και η Θράκη θα πρωταγωνιστήσουν στο επερχόµενο διάστηµα και τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια για ολόκληρη την Ελλάδα. Οι λόγοι που επιτάσσουν να προχωρήσουµε γρήγορα προς το µέλλον δεν είναι µόνο οικονοµικοί και κοινωνικοί. Είναι, κυρίως, πολιτικοί και εθνικοί, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήµατά µας, όπως είναι τα Πανεπιστήµια, τα λιµάνια, η ∆ΕΘ, οι αρχαιολογικοί χώροι, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναµικό και φυσικά η γεωπολιτική θέση µας - η εγγύτητα µε τις µεγάλες πόλεις των Βαλκανίων, όπως η Σόφια, τα Σκόπια, τα Τίρανα, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, η Κωνσταντινούπολη. Ολα αυτά µας δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουµε ως στρατηγικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η Μακεδονία και η Θράκη δεν είναι απλά περιφέρειες της Ελλάδας. Είναι, ταυτόχρονα, περιφέρειες της Ευρώπης, της Ε.Ε. των 27 κρατών-µελών. Είναι οι πύλες προς την Ευρώπη, προς τη ∆ύση. Αυτές τις ευκαιρίες διέκριναν εταιρείες-κολοσσοί, όπως οι Microsoft, Pfizer, Deloitte κ.ά., που επέλεξαν να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη. Με αυτόν τον τρόπο θέτουµε καθηµερινά τις βάσεις ώστε, µε επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα να καταστεί Κέντρο ∆ιαµετακοµιστικού Εµπορίου, Κέντρο Παιδείας και Πολιτισµού, χώρος προσέλκυσης στρατηγικών επενδύσεων, τουριστικός και θρησκευτικός προορισµός, Χρηµατοοικονοµικό Κέντρο για όλη τη Χερσόνησο του Αίµου. Και αυτό θα το καταφέρουµε πηγαίνοντας εµείς κοντά στους συµπολίτες µας και προσφέροντάς τους τα εργαλεία που υπάρχουν για να τα χρησιµοποιήσουν στις περιοχές τους. Εργαλεία όπως ο αναπτυξιακός νόµος και οι ιδιωτικές επενδύσεις, τα οποία έχουν στόχο τη δηµιουργία νέων επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας σε Μακεδονία και Θράκη, την τόνωση της επιχειρηµατικότητας. Προγραµµατίζουµε και ξεκινούµε αµέσως τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε κάθε νοµό, σε συνεργασία µε τις περιφέρειες, τους δήµους, τα επιµελητήρια, τον εµπορικό κόσµο, τους επιχειρηµατίες, ώστε αυτά τα «εργαλεία» να γίνουν ευρύτερα γνωστά και να τα προσφέρουµε στις τοπικές κοινωνίες. Όλα αυτά θα τα πετύχουµε µε σχέδιο, υποµονή, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα.

*Υφυπουργός Εσωτερικών, αρµόδιος για θέµατα Μακεδονίας-Θράκης
*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» την 1η/09/2024