Η ασυνάρτητη πολιτική Τσίπρα προς Ερντογάν
Στις 30 Δεκεμβρίου 2017 ο Έλληνας πρωθυπουργός, προφανώς ταραγμένος από την έντονη και απειλητική στάση της Άγκυρας, «απάντησε» στον Ερντογάν με τη γνωστή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, που ντρόπιασε την Ελλάδα.
Σπάνια μια κυβέρνηση μπορεί να στραπατσάρεται τόσο άσχημα εν καιρώ ειρήνης σε μια υπόθεση διεθνών σχέσεων της χώρας μας, όπως συνέβη στις 30 του παρελθόντος Δεκεμβρίου. Η αξιοθρήνητη απόφαση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να ζητήσει -και με γελοία επιχειρήματα- την ακύρωση της απόφασης που εξέδωσε η επιτροπή χορήγησης ασύλου για τον Τούρκο στρατιωτικό εξευτέλισε με το χονδροειδές αυτό τέχνασμα όχι μόνο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, αλλά τραυμάτισε και την αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης χώρας. Είναι πλέον προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τα «θαλάσσωσε» μεγαλοπρέπως σε τούτη την ιστορία. Και δυστυχώς φάνηκε επίσης, στην πράξη πλέον, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μάλλον δεν είπε ψέματα όταν ισχυρίστηκε προ μηνός ότι ο κ. Τσίπρας τον είχε διαβεβαιώσει το καλοκαίρι 2016 πως θα απελάσει ταχέως τους οκτώ στρατιωτικούς «πραξικοπηματίες».
Τυχαίνει να ανήκω σε αυτούς που είχαν ακριβώς αυτή την πληροφορία τότε, από αδιαμφισβήτητης εγκυρότητας πολιτική πηγή. «Θα τους στείλει σε λίγες ημέρες με συνοπτικές διαδικασίας πίσω στην Τουρκία» μου ειπώθηκε εμπιστευτικώς (για την ακρίβεια, «θα τους τσουβαλιάσει» ήταν η διατύπωση. «Θα το κάνει ο Τσίπρας για να μην μπλέξει άσχημα σε αυτή την υπόθεση» πρόσθεσε η ίδια πηγή, που μάλιστα τόνισε πόσο πολύ θετικά είχε αντιδράσει, «ευγνώμων», ο Ερντογάν -τότε- στην τηλεφωνική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη στήριξη της Αθήνας.
Τελικώς, ο κ. Τσίπρας αντελήφθη -φαίνεται- ότι δεν είχε τα «κότσια» να υλοποιήσει το γρήγορο «τσουβάλιασμα» και συνειδητοποίησε πως, από την ώρα που άρχισαν να λειτουργούν τα δικονομικώς προβλεπόμενα από το σύστημα δικαίου, είχε «μπλέξει». Και ο ισλαμοφασιστικών «δημοκρατικών» αντιλήψεων Ερντογάν ζητούσε επίμονα από τον κ. Τσίπρα να τηρήσει την υπόσχεσή του. Στις 30 Δεκεμβρίου 2017 ο Έλληνας πρωθυπουργός, προφανώς ταραγμένος από την έντονη και απειλητική στάση της Άγκυρας, «απάντησε» στον Ερντογάν με τη γνωστή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, που ντρόπιασε την Ελλάδα.
Η ακραία αυτή εξέλιξη δεν είναι, πάντως, εντελώς ξεκάρφωτη ενέργεια, αν αναλογιστούμε ότι προ πολλού η κυβέρνηση των ερασιτεχνών «διεθνιστών» της αριστεράς έχει επιτρέψει στην Τουρκία να έχει «άποψη» έως και δικαιώματα παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Ο κ. Ερντογάν, με θράσος και απειλές, υποστηρίζει ότι στη χώρα μας δεν μπορεί να υφίσταται δημοκρατία με ισχυρή τη διάκριση των εξουσιών, οι υπουργοί του κόβουν βόλτες σε θρακικούς νομούς ωσάν σε τουρκικό έδαφος, η Άγκυρα παρεμβαίνει στο πότε και πού θα «δώσει» η Αθήνα τζαμιά σε μουσουλμάνους της Αττικής, στο πώς μπορεί να ασκείται το «δίκαιο» της Σαρία στην «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα, «απαγορεύει» στην Ελλάδα να έχει την κυριότητα μιας σειράς νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, να εφαρμόζει τα διεθνώς προβλεπόμενα για τη νησιωτική υφαλοκρηπίδα, και υποχρέωσε προσφάτως την κυβέρνηση Τσίπρα να μην εφαρμόζει τα προβλεπόμενα στο FIR Αθηνών για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας.
Η Τουρκία του «Αδελφού Μουσουλμάνου» Ταγίπ Ερντογάν συστηματικά «δορυφοροποιεί» την Ελλάδα μιας κυβερνώσας «αριστεράς» που σήμερα φαίνεται να τα έχει χαμένα στα πεδία των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη «προετοιμασία» της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και από την ανακοίνωση του Μαξίμου για ακύρωση της παροχής ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς.