Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, που αναγκάζονται είτε να πωλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, είτε να τα πετούν στις χωματερές. Υπάρχουν περιπτώσεις σε κάποιες λαϊκές αγορές όπου οι έμποροι είχαν αγοράσει ντομάτες από παραγωγούς της Κρήτης προς 0,15 και 0,20 ευρώ και πωλούνταν σε ορισμένους πάγκους ακόμη και προς 2 και 2,50 ευρώ!

Ήταν τραγικό λάθος και άδικη η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων από τις Περιφέρειες στις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Οφείλει η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να επανεξετάσουν το θέμα και να διαφοροποιήσουν την απόφαση, πριν γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην παραγωγή αλλά και στους καταναλωτές, εξαιτίας της αισχροκέρδειας και κάποιων αεριτζήδων που παραμονεύουν πάντα στην αναμπουμπούλα να κάνουν την αρπαχτή. Και βέβαια με τη στήριξη και την κάλυψη κάποιων που ξέρουν καλά τη λαμογιά και βρίσκονται πάντα σε θέσεις - κλειδιά με όλες τις κυβερνήσεις.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα να πάρει μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος προς όφελος όλων των παραγωγών και των καταναλωτών:

1) Να επιτραπεί η μεταφορά των προϊόντων στις λαϊκές αγορές με την προϋπόθεση, ότι θα επεκταθούν οι υπάρχουσες λαϊκές στους δήμους με περισσότερα μέτρα αλλά και να δοθούν περισσότεροι δρόμοι από τους υπάρχοντες. Και με περισσότερες ημέρες και ώρες ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού και διασποράς του κορωνοϊού. Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι περισσότεροι που δουλεύουν στις λαϊκές αγορές της Αττικής, είναι μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών. Το μόνο που εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση είναι τα σούπερ μάρκετ, όπου γίνεται το αδιαχώρητο με τις ουρές και με κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Οφείλει εδώ και τώρα η κυβέρνηση με σοβαρότητα να δώσει τη λύση.

2) Και αυτό που ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση, είναι το θέμα των επιταγών που έχουν εκδώσει εκατοντάδες επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες και όλος ο χώρος της εστίασης. Όλες αυτές οι επιταγές έχουν εκδοθεί τώρα και ένα χρόνο στους εμπόρους οπωροκηπευτικών και αυτοί με τη σειρά τους, τις έχουν δώσει στους παραγωγούς για να πληρωθούν αυτή την περίοδο. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αυστηρά μέτρα και να πιέσει αυτές τις επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τις επιταγές. Και να θέσει ως όρο, ότι όσοι δεν εξοφλήσουν τις επιταγές των οπωροκηπευτικών – αγροτικών προϊόντων, δεν θα έχουν καμία ενίσχυση από το κράτος, ούτε θα πάρουν δάνειο. Αν δεν εξοφληθούν οι επιταγές, θα μείνουν στο δρόμο οι παραγωγοί και θα καταρρεύσει ο πρωτογενής τομέας σε όλη τη χώρα.