avatar

Άλμπουμ
Βασίλης Κριμπάς

Οι βασικοί άξονες της νέας φιλοσοφίας

Άρθρο γνώμης

Με δαπάνες συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ και ορίζοντα το 2037, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να οδηγήσει τις Ενοπλες ∆υνάµεις και την άµυνα της χώρας σε νέα εποχή µε µια µακρόπνοη επένδυση στην εθνική κυριαρχία

ένοπλες-δυνάμεις
Με δαπάνες συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ και ορίζοντα το 2037, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να οδηγήσει τις Ενοπλες ∆υνάµεις και την άµυνα της χώρας σε νέα εποχή µε µια µακρόπνοη επένδυση στην εθνική κυριαρχία. Οι τρεις βασικοί άξονες της νέας φιλοσοφίας που διέπει το πρόγραµµα εξοπλισµού της Ελλάδας υπό τον υπουργό Αµυνας, Νίκο ∆ένδια, είναι η ενσωµάτωση νέων αµυντικών τεχνολογιών, η συµµετοχή της ελληνικής αµυντικής βιοµηχανίας σε όλα τα εξοπλιστικά προγράµµατα των επόµενων χρόνων και η διαρκής υποστήριξη των οπλικών συστηµάτων (follow on support). Σηµαντική εξέλιξη είναι επίσης η αναβάθµιση του συµβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, θέση στην οποία παραµένει ο Θάνος Ντόκος, ως επικεφαλής πλέον στη Γενική Γραµµατεία Εθνικής Ασφαλείας, η οποία αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για τον πιο δραστικό µετασχηµατισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Σηµαντικό ρόλο στον σχεδιασµό του Μεγάρου Μαξίµου και του υπουργείου Εθνικής Αµυνας διαδραµατίζουν οι πόροι που θα διοχετευθούν µέσω του «ReArm Europe» -ιδίως του SAFE, ύψους 150 δισεκατοµµυρίων ευρώ- και κυρίως η ενεργοποίηση για την επόµενη τετραετία της λεγόµενης ρήτρας διαφυγής, ενός εργαλείου, δηλαδή, που δίνει πρόσθετο δηµοσιονοµικό χώρο για περαιτέρω επενδύσεις στην άµυνα, χωρίς αυτό να γίνει αφορµή υπερβολών, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. Σταθερή θέση ωστόσο της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προχωρήσει στη δηµιουργία ενός ευρωπαϊκού ταµείου, το οποίο θα είναι εστιασµένο, µε ευρωπαϊκούς πόρους, στη χρηµατοδότηση έργων κοινής ευρωπαϊκής ωφέλειας, όπως είναι, για παράδειγµα, η δηµιουργία µιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, που θα καλύπτει όλα τα κράτη-µέλη της Ε.Ε. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, προχωρά η υλοποίηση της συµφωνίας µε τις ΗΠΑ για τα µαχητικά πέµπτης γενιάς F-35 και η αναβάθµιση των F-16 της Πολεµικής Αεροπορίας στην κορυφαία έκδοση Viper, ολοκληρώνεται η προµήθεια των Rafale, προχωρά η ναυπήγηση των φρεγατών Belharra, ενώ η χώρα διαπραγµατεύεται τη συµµετοχή της στο πρόγραµµα ναυπήγησης των φρεγατών Constellation και παράλληλα παρέλαβε πέρυσι τρία ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo, ενώ περιµένει άλλα τέσσερα. Ετοιµάζεται η λεγόµενη «Ασπίδα του Αχιλλέα», ένα πολύπλοκο σύστηµα πολλαπλών πυραυλικών συστηµάτων, αποκρυπτόµενων και µετακινούµενων, µε τεχνητή νοηµοσύνη και Command and Control. Μη επανδρωµένα οχήµατα, περιπλανώµενα πυροµαχικά, drone και anti-drone µέθοδοι πολέµου, αξιοποίηση της τεχνητής νοηµοσύνης, έµφαση στην κυβερνοάµυνα αλλά και στην κυβερνοεπίθεση, όλες αυτές είναι τεχνολογίες που, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός από το βήµα της Βουλής, θα ενσωµατωθούν στον µακροχρόνιο σχεδιασµό των Ενόπλων ∆υνάµεων.


*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά