Αλλαγή σκηνικού στο Κυπριακό
Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν φτάσει σε αδιέξοδο
Ενώ η χώρα βρίσκεται χαμένη... στη μετάφραση του κ Σόιμπλε, της κυρίας Λαγκάρντ, του κ. Ντράγκι, του Eurogroup, του Washington Group, του κ. Τσίπρα, του κ. Τσακαλώτου, του κ. Δραγασάκη, του κ. Παπαδημούλη (και πάει λέγοντας, καθώς ο κατάλογος είναι ατελείωτος), για τη διευθέτηση του χρέους, εκτυλίσσονται, παράλληλα, το ίδιο σημαντικές εξελίξεις, που αφορούν την εθνική επιβίωση και την ασφάλεια.
Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς οι δύο πλευρές στη νήσο δεν μπορούν, πλέον, να συμφωνήσουν στην εξακολούθησή τους, με τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ, κ. Εϊντε, να μαζεύει τα μπογαλάκια του για να πολιτευθεί στη χώρα του, τη Νορβηγία.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στην επανάληψη των συνομιλιών κορυφής για τα θέματα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας (όπως επιμένει και η Αθήνα), κάνοντας τα τραβά μάτια στη συνολική αλλαγή σκηνικού την οποία έχει προκαλέσει η Αγκυρα, με τις μόνιμες, πλέον, διπλωματικές και, κυρίως, επιχειρησιακές κινήσεις της μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, που τις ενώνει με αυτές γύρω από το Καστελόριζο.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά, δηλαδή η Αγκυρα, επιμένει σε διάσκεψη κορυφής από μηδενική βάση, προκειμένου να φέρει στο τραπέζι την ουσία του πολιτικού στόχου της, που είναι η τουρκική «κατοχύρωση» στα κοιτάσματα και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Γι’ αυτή την επικίνδυνη τροπή που παίρνει η διαπραγμάτευση συμφωνίας για το Κυπριακό, μεγάλη ευθύνη φέρει ο ολίγος κ. Εϊντε, ο οποίος δεν τόλμησε ποτέ -αν και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ- να αναδείξει αρνητικώς, αν όχι να καταγγείλει, την τουρκική παράνομη δραστηριότητα εναντίον κράτους-μέλους του ΟΗΕ. Περιορίστηκε σε «δημοσιογραφικού τύπου» παρατηρήσεις, περί «αύξησης της έντασης και πιθανού θερμού επεισοδίου», δίνοντας, έτσι, αέρα στα πανιά της Αγκυρας.
Η αλήθεια είναι ότι η βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης έχει αλλάξει πλέον ριζικά, λόγω της μόνιμης, παράνομης και επικίνδυνα επιθετικής παρουσίας της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και γύρω από το Καστελόριζο.
Αυτό το μεσοδιάστημα -με προοπτικές κακών εξελίξεων, αν η Αγκυρα παραμείνει ανεξέλεγκτη- ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει η απόφαση ενεργειακών κολοσσών να ξεκινήσουν ή να εξακολουθήσουν απρόσκοπτα τις έρευνες υδρογονανθράκων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, υπό την εποπτεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.