Η Αγκυρα με σταθερές και γρήγορες κινήσεις ανοίγει πλέον όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεών της σε βάρος των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων και της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πέραν των ανακοινώσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ, που επισημοποιούσαν την αύξηση της έντασης (όπως η στήλη έχει επισημάνει), το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας στην προχθεσινή συνεδρίασή του επισημοποίησε την απόφαση της Τουρκίας «στη διατήρηση των συμφερόντων και δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας επί των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Και διά του λόγου το ασφαλές, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο, το τουρκικό σεισμογραφικό BARBAROS θα πραγματοποιεί «σεισμικές έρευνες» στα νοτιοδυτικά οικόπεδα 4, 5, 6, 7, εντός των ορίων της Κυπριακής ΑΟΖ.

Δι’ αυτού του τρόπου η Τουρκία σπεύδει να οικειοποιηθεί την ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας, που δεν μπορεί να οριστεί αν δεν συμφωνήσουν και οι τρεις πλευρές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και με την απειλή των «σεισμικών ερευνών» παραβιάζει κατάφωρα το Αρθρο 2 του Καταστατικού του ΟΗΕ. Η κατάφωρη αυτή τουρκική παραβίαση είναι άμεση ανάγκη να καταγγελθεί -τώρα- από την Αθήνα και τη Λευκωσία στον ΟΗΕ, προτού δημιουργηθεί και νέο «τουρκικό τετελεσμένο» στην περιοχή.

Δυστυχώς, η Λευκωσία, αλλά και η Αθήνα, εμφανίζονται καθησυχαστικές για το γεωτρύπανο στο οικόπεδο 11. Παραβλέπουν όμως την τακτική της Αγκυρας να «οριοθετήσει» αυθαιρέτως την υφαλοκρηπίδα του «Ελληνοκυπριακού κράτους», αναλαμβάνοντας η ίδια τα δικαιώματα και συμφέροντα του «Τουρκοκυπριακού κράτους». Με άλλα λόγια, τη διχοτόμηση της Κύπρου, με όχημα την ΑΟΖ της Κύπρου, πολύ περισσότερο, μάλιστα, αφού η Λευκωσία στις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό έχει ήδη παραχωρήσει χαλαρά στην τουρκική πλευρά το κομβικό για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ακρωτήριο Κόκκινα, με αντάλλαγμα τον ενδοχώρο της Μόρφου.

Η Αγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί και την Αθήνα με άκρως προσβλητικές παρενοχλήσεις του προεδρικού αεροσκάφους στη Ρόδο (όπου η Αγκυρα βάφτισε… τουρκικό το FIR Aθηνών), είτε με αναγγελίες «επιστημονικών ερευνών» του ετέρου ερευνητικού πλοίου Τσεσμέ, στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, την υφαλοκρηπίδα του οποίου αμφισβητεί η Τουρκία.

Αν οι τουρκικές «επιστημονικές έρευνες» γίνουν παράνομα «σεισμικές», τότε η Αγκυρα δίνει το σήμα ότι θέλει την κρίση στο Αιγαίο.

Αν αντιδράσει η Αθήνα...