Δηλώσεις άνευ ήχου
Ο κ. Μοσκοβισί θυμήθηκε «το ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα στην ευρωζώνη»
Στις παλιές αντιμνημονιακές, ηρωικές και αντιστασιακές μέρες, οι πρόσφατες δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, Ευρωπαίου επιτρόπου για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα, και του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θα είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
Τώρα όμως απόλυτη σιωπή.
Ο κ. Μοσκοβισί θυμήθηκε «το ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα στην ευρωζώνη» και τον αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο τα ευρωπαϊκά όργανα ( κυρίως το Eurogroup, αλλά και η Κομισιόν και οι «θεσμοί») αποφασίζουν πίσω από κλειστές πόρτες «τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας», εν προκειμένω της Ελλάδας, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο του Κοινοβουλίου.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Κομισιόν του κ. Γιούνκερ, αλλά και του γερμανικού Τύπου, που υπενθύμισαν στον κ. Μοσκοβισί ότι και ο ίδιος, είτε ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, είτε ως Ευρωπαίος επίτροπος έχει συμμετάσχει με τον ίδιο «αντιδημοκρατικό τρόπο» στη λήψη αποφάσεων για την τύχη της Ελλάδας.
Ομοίως ο κ. Γκάμπριελ, στην τελευταία ομιλία του στη γερμανική Βουλή, πριν από τις εκλογές, κατηγόρησε ευθέως τον κ. Σόιμπλε ότι ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης από το 2016.
Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο αυτοί Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί έχουν υποστηρίξει ελληνικά αιτήματα κατά τη διάρκεια της παρούσας οικονομικής κρίσης στα λόγια, αλλά την κρίσιμη στιγμή, τη στιγμή των αποφάσεων, και οι δύο χώθηκαν στα καβούκια τους και ευθυγραμμίστηκαν απολύτως με «τη γραμμή Σόιμπλε» στα Eurogroup, γιατί κανείς βεβαίως δεν ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις του με το Βερολίνο.
Το θέμα που ανακύπτει όμως είναι ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που θέλουν να παίξουν ρόλο και να βρεθούν σε θέσεις ισχύος μέσα στο νέο άξονα Μέρκελ - Μακρόν, που θα οριστικοποιηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, χρησιμοποιούν το ελληνικό πρόβλημα και την τύχη του για τους δικούς τους σκοπούς, χωρίς να δίνουν οι ίδιοι τον λόγο στην Αθήνα.
Το καθαρό στίγμα έδωσε και πάλι ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τους ισχύοντες κοινοτικούς κανονισμούς, θα παραμείνει υπό το καθεστώς της επιτροπείας και χωρίς δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μέχρις ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει ήδη λάβει.
Επομένως, ορθώς δεν κουνήθηκε φύλλο στην Αθήνα από τις ωφελιμιστικές δηλώσεις και των δύο αυτών πολιτικών της σοσιαλδημοκρατικής Ευρώπης.