Ύστερα από 32 μήνες
Η εντυπωσιακή μεταστροφή του κλίματος και της διάθεσης δεν οφείλεται βεβαίως στους Ευρωπαίους δανειστές, αλλά στην πλήρη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης Τσίπρα με τις επιταγές των δανειστών.
Τριάντα δύο μήνες χωρίζουν τα χθεσινά χαμόγελα και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από τα βρισίδια που είχαν ανταλλαχθεί στην ίδια αίθουσα της πλατείας Συντάγματος, με παρόντα τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, τον κ. Τσακαλώτο, τώρα, τον κ Βαρουφάκη, τότε.
Η εντυπωσιακή μεταστροφή του κλίματος και της διάθεσης δεν οφείλεται βεβαίως στους Ευρωπαίους δανειστές, αλλά στην πλήρη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης Τσίπρα με τις επιταγές των δανειστών. Η χθεσινή παρουσία του κ. Ντάισελμπλουμ και η «αδελφοποίησή» του με την κυβέρνηση Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς μάλλον δεν έχει προηγούμενο σε όλη τη διάρκεια όλων των μνημονίων επί όλων των κυβέρνήσεων από το 2010 και μετά.
Ο Ντάισελμπλουμ ήρθε εκ του ασφαλούς χθες στην Αθήνα. Το φιλικό κλίμα της κυβέρνησης προς αυτόν ήταν δεδομένο και η απουσία οποιασδήποτε λαϊκής αντίδρασης και αυτή εξασφαλισμένη.
Και γι' αυτό είχε την άνεση να συμβουλεύσει φιλικά την κυβέρνηση για τα επόμενα βήματά της μέχρι την «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, που όμως τη βλέπει... και δεν τη βλέπει.
Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε στην κυβέρνηση, αλλά και δημοσίως, σε πολλαπλές τοποθετήσεις του, ότι αν στην Αθήνα «είναι καλά παιδιά», το καλοκαίρι του 2018 τα πράγματα θα είναι αισιόδοξα. Αν δηλαδή ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους και αν η Ελλάδα ολοκληρώσει μέχρι κεραίας όλες τις δεσμεύσεις της (π.χ. «κόκκινα» δάνεια, αποκρατικοποιήσεις, πλεονάσματα 3,5% κ.λπ.) και αν κατορθώσει και βγει και στις αγορές, τότε, ναι, το τρίτο μνημόνιο θα μπορεί να θεωρείται λήξαν...
Η κυβέρνηση Τσίπρα συμφώνησε περιχαρής σε όλα τα παραπάνω.
Και τότε η χώρα θα μπει σε επιτροπεία για αρκετά χρόνια, με σχετικούς ελέγχους και «διορθωτικές παρεμβάσεις» δις του έτους.
Είναι άγνωστο ποιος κοροϊδεύει ποιον αυτήν τη στιγμή. Όπως είναι άγνωστο αν η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας όλον αυτόν τον όγκο των δεσμεύσεών της, που μέχρι πριν από έξι μήνες αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή» αντίστασής της στους δανειστές.
Το σίγουρο όμως είναι ένα. Ότι οι εταίροι της ευρωζώνης βλέπουν να υπάρχει ανάκαμψη των οικονομιών τους αλλά μεγάλα προβλήματα στην πολιτική σκηνή τους.
Και γι' αυτό θέλουν να σιγουρέψουν από τώρα ότι η Αθήνα δεν θα τους δημιουργήσει προβλήματα. Με τι ανταλλάγματα προς τον κ Τσίπρα, αυτό μένει να φανεί.