Τέλος η τρόικα, ζήτω η επιτροπεία
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας από κοινού, αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, μπορούν να καυχόνται,( και για όσο διαρκέσει το πολιτικό άστρο τους), ότι «πέτυχαν τους στόχους τους» στο ελληνικό πρόβλημα.
Η κα Μέρκελ μπορεί να ισχυρίζεται πλέον ότι μονον χάρη στην αυστηρή πολιτική λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα, η χώρα κατόρθωσε -και μετα το «πισωγύρισμα» του 2015 -να φτάσει στην πόρτα της εξόδου από τα Μνημόνια και να ατενίζει – από μακριά- για την ώρα τις πόρτες των αγορών.
Ο κ Τσίπρας μπορεί να ισχυριστεί ( λιγότερο πειστικά) ότι αφού υπέκυψε σε όλες τις απαιτήσεις του Βερολίνου, έφερε στην Ελλάδα την «απελευθέρωση» από τα Μνημόνια και την – μελλοντική -είσοδο στις αγορές.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι έκαναν κάποια «δωράκια» στον κ Τσίπρα, με η άδεια του Βερολίνου, βεβαίως.
Επιμήκυνση κατά 10 έτη του χρέους,. Προσοχή όμως, Όχι ολόκληρου του ελληνικού χρέους, αλλά μόνον του τμήματος του χρέους που δημιούργησε το δεύτερο Μνημόνιο των 96,6 δις.
Αναγκαστικό πλεόνασμα 3,5% «μόνον» μέχρι το 2022 αλλά υποχρεωτικό πλεόνασμα 2,2% από το 2023 μέχρι το 2060.
Ένα «μαξιλάρι» λιγότερο από 20δις ( μέρος του οποίου είναι τα ποσά από το τρίτο Μνημόνιο που δεν χρησιμοποιήθηκαν) για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και τις «τις πρώτες ανάγκες της χώρας» όταν θα είναι αντιμέτωπη με τις αγορές και τα σκληρά επιτόκια τους.
Όλα αυτά τα «δωράκια» όμως έχουν πολύ ακριβό αντίτιμο για τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος και με τη νέα σφραγίδα του Euro group θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει το φορολογικό και φοροεισπρακτικό Γολγοθά του για πολλά χρόνια ακόμα.
Όλα τα αρνητικά συμφωνήθηκαν και αποτυπώθηκαν στο ΠΑΡΑΤΗΜΑ της συμφωνίας του χθεσινού Euro group, που ακριβώς συνιστά ένα νέο Μνημόνιο, με αξιολογήσεις, λήψη πρόσθετων μέτρων, (δηλαδή με αυξημένη εποπτεία σε τρίμηνη βάση) χωρίς χρήματα όμως.
Το Παράρτημα ξεκαθαρίζει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα γένουν « κανονικά» το 2019 και 2020. Ομοίως « κανονικά» θα εξακολουθήσει η πολιτική των «κόκκινων δανείων» και οι συμφωνημένοι πλειστηριασμοί.
Ολόκληρη η δημόσια περιουσία θα παραμείνει υποθηκευμένη στο Υπερ Ταμείο των πρώην δανειστών για 100 χρόνια, ενώ απαιτείται η ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων των μετοχών στο αεροδρόμιο Αθηνών, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΣΦΑ, τη ΔΕΠΑ την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης Καβάλας της Κέρκυρας κλπ. καθώς και τη μεταβίβαση του ΟΑΚΑ στο Υπερ Ταμείο κα. Το δεσμευτικό Παράρτημα ξεκαθαρίζει ακόμα ότι αν η Αθήνα δεν εξακολουθήσει να εκπληρώνει όλες τις παρα πάνω υποχρεώσεις της, τότε το Euro group θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει νέα μέτρα, αν το κρίνει απαραίτητο.
Το ουσιαστικότερο όμως σημείο όλης της χθεσινής συμφωνίας είναι το «δωράκι» των 20 δις περίπου για ένα διάστημα σχεδόν δύο χρόνων για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις πρώτες «χρηματοδοτικές ανάγκες της»,δηλαδή την επιτυχία ή όχι εξόδου της στις αγορές. Το εγχείρημα αυτό εξαρτάται από την βεβαιότητα του Euro group ( και του ΔΝΤ) ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Τέτοια κατηγορηματική πρόταση δεν υπήρξε χθες, παρα μόνον μισόλογα. Επομένως δεν υπάρχει αυτή την στιγμή η βεβαιότητα που θέλουν οι αγορές για να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα ως «κανονική χώρα». Για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα δανεισμού στη χώρα, οι ευρωπαίοι εταίροι πρόσφεραν το μαξιλαράκι των 20 δις, για να μην αναγκασθεί η ευρωζώνη να βρεθεί και πάλι μπροστά σε προβλήματα χρεωκοπίας. Αυτό το μαξιλαράκι όμως εμπεριέχει τον κίνδυνο να μην θεωρήσουν – ακόμα- οι αγορές την Ελλάδα ως κανονική χώρα για δανεισμό.
Το περιέγραψε με μεγάλη ακρίβεια και κυνισμό η κα Λαγκάρντ χθες στο Euro group. « Δεν υπάρχει αμφιβολία κατά την γνώμη μας ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές. Μεσοπρόθεσμα τα συμφωνηθέντα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει βιώσιμο. Σε ότι αφορά όμως στο απώτερο διάστημα, έχουμε πολλές επιφυλάξεις»...