Μεγάλη υπόθεση η ετερογονία των σκοπών που έλεγε ο Αριστοτέλης.

Με άλλα πλάνα πήγε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Λονδίνο, άλλο νόμιζε ο Βρετανός ομόλογός του ότι θα είναι το αποτέλεσμα της απρέπειας που διέπραξε, αλλιώς νόμιζαν κάποιοι εντός Ελλάδας ότι θα λειτουργήσει η υπόθεση, διαφορετικά εξελίχθηκαν όλα αυτά. Αντί να μειώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ρίσι Σούνακ, βρέθηκε ο ίδιος αντιμέτωπος με γενική κατακραυγή στο εσωτερικό του από τον Τύπο, πολίτες στα social media, την αντιπολίτευση, ακόμα και γνωστοί διαπρύσιοι υποστηρικτές της παραμονής των Γλυπτών στη Βρετανία, όπως ο σχολιαστής Πιρς Μόργκαν, άλλαξαν γνώμη: «Έχω συμφωνήσει με αυτή την άποψη (σ.σ. να παραμείνουν στη Βρετανία) στο παρελθόν. Όμως, μερικές φορές κάποιος διατυπώνει μια άποψη τόσο πειστική που κάνει ακόμη και ανθρώπους σαν εμένα να αλλάξουν γνώμη. Αυτό έγινε με το επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού (για τον πίνακα της Μόνα Λίζα). Η Ελλάδα έχτισε ένα θεαματικό μουσείο για να αναδείξει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, όπως τα αποκαλεί, αλλά υπάρχει ένα κραυγαλέο κενό εκεί όπου πραγματικά θα έπρεπε να βρίσκονται τα Γλυπτά που εκτίθενται στο Λονδίνο»

Ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, με τον οποίο συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατακεραύνωσε τον Σούνακ στη Βουλή λέγοντάς του ότι προκάλεσε διπλωματική ζημιά με μία «φίλη και σύμμαχο χώρα» και ότι αντί να συζητήσει με την Ελλάδα σοβαρά θέματα όπως η ασφάλεια και το Μεταναστευτικό, προκάλεσε κρίση. Το Βρετανικό Μουσείο επίσης άδειασε τον Σούνακ. Έξυπνα ποιώντας η ελληνική πλευρά δεν ανήγαγε το θέμα σε διπλωματικό μεταξύ Ελλάδας - Βρετανίας. Διαχώρισε την κίνηση Σούνακ από τις σχέσεις Αθήνας - Λονδίνου, αποφεύγοντας έτσι συσπειρώσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας, διευκολύνοντας την εκ των ένδον κριτική προς τον Βρετανό πρωθυπουργό και φέρνοντάς τον σε ακόμα πιο δύσκολη θέση απ’ ό,τι ο ίδιος έφερε τον εαυτό του.

Το αποτέλεσμα της γκάφας Σούνακ είναι ότι η υπόθεση πήρε διεθνή δημοσιότητα, τα ελληνικά επιχειρήματα ακούστηκαν με σαφήνεια σε περισσότερους, αναθερμάνθηκε η συζήτηση στο εσωτερικό της Βρετανίας, με τους υποστηρικτές της επιστροφής των Γλυπτών να ενισχύονται και ορισμένους αρνητές να αλλάζουν γνώμη. Καμία πληρωμένη καμπάνια δεν θα ήταν τόσο αποδοτική όσο το σφάλμα του Σούνακ. Γιατί το έκανε; Αρκετές οι πιθανές εξηγήσεις. Ας αφήσουμε εδώ μία. Το 2019 οι συντηρητικοί κέρδισαν 365 έδρες στη Βουλή και οι Εργατικοί 203.

Η πρόβλεψη είναι πως στις εκλογές του 2024 οι Τόρις θα εκλέξουν 135 και οι Εργατικοί 441.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 30/11