tsipras-kasselakis

Πατροκτονία στην Κουμουνδούρου!

Άρθρο γνώμης

Ο Κασσελάκης κατάλαβε ότι ο Τσίπρας ήθελε να τον χρησιµοποιήσει ως παρένθεση, για να κάνει comeback επί ερειπίων, και αποφάσισε να κάνει ο ίδιος τον Αλέξη "πρώην" οριστικά

Αυτά τα οποία εξελίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν προδιαγεγραμμένα. Η πρώτη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, όταν είχε εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, ήταν: «Δεν ήρθα για να πάρω έτοιμο μαγαζί». Ήταν ένας άλλος τρόπος για να πει: «Δεν θέλω αυτό το μαγαζί». Και ξεκίνησε αμέσως να το κάνει πράξη, εξαναγκάζοντας σε έξοδο κατά κύματα στελέχη που θεωρούσε ασύμβατα με τον σχεδιασμό του. Άρχισε να ξεφορτώνει έρμα.

Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Όπως και να το ονομάσει κάνεις, διασπάσεις, αποχωρήσεις, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται περί ολικής αντικατάστασης «πληθυσμού». Αυτό που στον πόλεμο ονομάζεται «εθνοκάθαρση». Εδώ έχουμε κομματική εκκαθάριση. Σε λίγο δεν θα έχει μείνει τίποτα που να θυμίζει τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνο το όνομα. Στην τελευταία πράξη του δράματος δεν θα υπάρχει ούτε το όνομα.

Πριν φτάσει εκεί όμως, υπάρχει μία εκκρεμότητα, την οποία έχει ήδη αρχίσει και «διευθετεί»: η αποκαθήλωση του Αλέξη Τσίπρα. Όποιος είναι προσεκτικός θα είχε αντιληφθεί από την αρχή τις προθέσεις Κασσελάκη, τις οποίες δεν έκρυβε. Σε συνέχεια της φράσης «δεν ήρθα να πάρω έτοιμο μαγαζί» είχε συμπληρώσει: «Ήρθα να σώσω τον ΣΥΡΙΖΑ από την πτώση». Η πτώση βέβαια συνέβη επί Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεσε από το παράθυρο. Από τα χέρια του Τσίπρα έπεσε. Η «πατροκτονία» είναι συνήθης διαδικασία διαδοχής στην πολιτική. Το ίδιο είχε κάνει και ο Αλέξης με τον Αλέκο Αλαβάνο. Ο επόμενος καθαρίζει πολιτικά τον προηγούμενο, για να εδραιωθεί. Πολύ περισσότερο εάν ο προηγούμενος είναι, ας πούμε, «μέντοράς» του. Εδώ βέβαια δεν υπήρχε κάποιο mentoring, απλώς ο Κασσελάκης κατάλαβε ότι ο Τσίπρας ήθελε να τον χρησιμοποιήσει ως παρένθεση, για να κάνει comeback επί ερειπίων, και αποφάσισε να κάνει ο ίδιος τον Τσίπρα «πρώην» οριστικά.

Το πρόσφατο επεισόδιο με τα υπονοούμενα για μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον ναύαρχο να αναρωτιέται αφελώς αν υπάρχουν κόμματα χωρίς μαύρα, ανεξαρτήτως του αν ήταν σχεδιασμένο ή όχι, εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως ένα πολύ στοχευμένο πλήγμα στο «ηθικό πλεονέκτημα» του Αλέξη Τσίπρα. Του το μαυρίζει. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλες έξοδοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προχωράει η ολική ανακαίνιση. Μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι ένα από τα τελευταία κεφάλαια, που ίσως αποδειχθεί και το πιο άγριο, θα αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη. Είναι αυτό που λένε: «Αν δεν φας θεριό, θεριό δεν γίνεσαι». 


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»