avatar

Στο 90 και 1
Κώστας Γκόντζος, Διονύσης Βερβελές

Οι συνέπειες της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

Άρθρο γνώμης

Η εκλογική του νίκη καθίσταται καθοριστική για την εξέλιξη στα δύο πολεµικά µέτωπα

trump-apopeira-dolofonias-grothia
Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην και νυν υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί αναμφισβήτητα το γεγονός της χρονιάς. Αφήνει πίσω του σε σημασία τους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Όχι μόνο επειδή η απόπειρα δολοφονίας ενός πρώην και εκ νέου υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ είναι από μόνο του συμβάν παγκόσμιας σημασίας λόγω όλων των παραμέτρων που το περιβάλλουν. Αλλά επειδή θα επηρεάσει καταλυτικά και τους δύο προαναφερθέντες πολέμους. Εξηγούμαστε.

Η απόπειρα δολοφονίας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου κλειδώνει την εκλογική νίκη του Τραμπ και την επανάκαμψή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Ούτως ή άλλως είχε το δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν, αλλά έπειτα από αυτό το γεγονός και οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί αντιλαμβάνονται ότι το παιχνίδι, επαναλαμβάνουμε εκτός νέου ανατρεπτικού συμβάντος, έχει κριθεί. Ο Τραμπ έχει εκφράσει συγκεκριμένες απόψεις και για τους δύο πολέμους και ενδέχεται η εκλογή του να καταστεί καταλυτική για την έκβασή τους. Υπό αυτή την έννοια η απόπειρα δολοφονίας του, στον βαθμό που προεξοφλεί την εκλογική του νίκη, καθίσταται καθοριστική για την εξέλιξη στα δύο πολεμικά μέτωπα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Ο ίδιος έχει προαναγγείλει μία σειρά από αλλαγές, οι οποίες αν δεν ανατρέψουν θα μεταβάλουν πολλές από τις πτυχές της αμερικανικής πολιτικής. Από την οικονομία στο εσωτερικό των ΗΠΑ και τη διαχείριση των οικονομικών σχέσεων με τρίτους, κυρίως με την Κίνα αλλά και της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης, η οποία φαίνεται ότι δεν θα γλιτώσει τους δασμούς, μέχρι τη σχέση ασφαλείας με την Ευρώπη και τον ρόλο του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ δυστυχώς βρίσκονται εδώ και καιρό σε κατάσταση εμφυλίου χαμηλής έντασης. Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ αποτελεί ακραία κλιμάκωση, η οποία έρχεται να βαθύνει ακόμα περισσότερο το πολιτικό και πολιτισμικό χάσμα στο εσωτερικό της υπερδύναμης.

Ο πόλεμος που έχει υποστεί ο Τραμπ τα προηγούμενα χρόνια με τις δικαστικές διώξεις και όλο το υπόλοιπο πακέτο δημιουργεί σε μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης, κυρίως των φανατικών υποστηρικτών του αλλά όχι μόνο, την υπόνοια ότι η απόπειρα δολοφονίας του δεν ήταν απλώς η περίπτωση ενός διαταραγμένου. Αλλά πιθανόν το επόμενο, αναμενόμενο κατ’ αυτούς, στάδιο της προσπάθειας εξουδετέρωσής του. Υποψιάζονται ότι, αφού απέτυχε η πολιτική, οι αντίπαλοί του πέρασαν στην απόπειρα φυσικής εξόντωσής του.

Πλέον δεν έχει σημασία αν αυτό ισχύει. Σημασία έχει ότι αν οι υποστηρικτές του το πιστεύουν, η επόμενη μέρα στο εσωτερικό των ΗΠΑ θα είναι ακόμα πιο άγρια. Και αυτό δεν είναι καλό για τον κόσμο.



*Δημοσιεύτηκε στην "Απογευματινή"