avatar

Σαββατοκύριακο Μαζί
Πένυ Αβραμίδη

Αυτές οι αμερικανικές εκλογές θα έχουν πάρα πολύ σασπένς...

Άρθρο γνώμης

Μέσα σε λίγες µέρες σηµειώθηκαν µία απόπειρα δολοφονίας πρώην προέδρου και εκ νέου υποψηφίου και η δραµατική απόσυρση του εν ενεργεία προέδρου και αντιπάλου του

joe-biden
H απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από υποψήφιος των Δημοκρατικών ήταν μία προαναγγελθείσα κατάληξη. Ακόμα και αυτοί που τον στήριζαν αντιλαμβάνονταν ότι αφενός πήγαινε σε μία αναμέτρηση με προεξοφλημένο το αποτέλεσμα, αφετέρου ήταν αμφίβολο αν θα είχε τις βιολογικές και διανοητικές δυνάμεις για να αντεπεξέλθει μέχρι τις εκλογές. Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ ήταν καταλυτική για την επίσπευση των εξελίξεων, διότι ενίσχυσε περαιτέρω τη δυναμική του και εξάλειψε τις όποιες προσδοκίες των αντιπάλων του. Εντέλει όμως μάλλον λειτούργησε λυτρωτικά για τους Δημοκρατικούς. Τώρα ελπίζουν σε μία αξιοπρεπή παρουσία και σε damage control.

Η Κάμαλα Χάρις είναι μία βολική υποψηφιότητα διότι έχει το θεσμικό περίβλημα, αντιπρόεδρος στη νυν κυβέρνηση, είναι γυναίκα, έγχρωμη και γόνος μεταναστών, άρα πληροί ορισμένες στερεοτυπικές ιδεολογικές προδιαγραφές των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι δύσκολα θα εκδηλωθεί άλλη υποψηφιότητα, προκειμένου να μην υπάρξει εσωτερική διάσπαση στο παρά πέντε των εκλογών και με ήδη επιβαρυμένο το πολιτικό κλίμα και τους δημοκοπικούς συσχετισμούς. Στον βαθμό που η δυναμική του Τραμπ φαντάζει δύσκολο να ανατραπεί, παρά ίσως μόνο μπορεί να μετριαστεί, δεν υπάρχουν πολύ πρόθυμοι να κάψουν τη φιλοδοξία τους και το πολιτικό τους κεφάλαιο ρισκάροντας μία αναμέτρηση με τις πιθανότητες εναντίον τους και έχοντας μπροστά τους προεκλογική εκστρατεία μόλις τριών μηνών.

Μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου είναι μικρός χρονικός ορίζοντας για να γίνει κανονικός προεκλογικός αγώνας, αλλά ταυτόχρονα αρκετός πολιτικός χρόνος για να γίνουν πολλά, ειδικά όταν μιλάμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα σε λίγες μέρες σημειώθηκαν μία απόπειρα δολοφονίας πρώην προέδρου και εκ νέου υποψηφίου και η δραματική απόσυρση του αντιπάλου του. Ένα σενάριο πολιτικού θρίλερ του Χόλιγουντ θα είχε λιγότερο εντυπωσιακά στοιχεία από αυτά.

Την ίδια ώρα οι αγορές φαίνεται ότι όχι μόνο δεν αντιδρούν αρνητικά στην πιθανότητα επικράτησης του Τραμπ αλλά υποδέχθηκαν θετικά την προοπτική. Οι δε κινήσεις που φέρεται να κάνει ο ίδιος για τη στελέχωση του κυβερνητικού επιτελείου του με επιλογές εμβληματικών προσώπων από διάφορους τομείς της αγοράς, και μάλιστα όχι απαραίτητα προερχόμενα από τον ρεμπουμπλικανικό χώρο, δεν περνούν απαρατήρητες από το διεθνές οικονομικό και πολιτικό ακροατήριο. Αυτές οι αμερικανικές εκλογές θα έχουν περισσότερο σασπένς από τις προηγούμενες που καταγγέλθηκαν από τον Τραμπ ως διαβλητές. Είπαμε, ήδη έχουμε μία απόπειρα δολοφονίας υποψηφίου και μία παραίτηση από την υποψηφιότητα εν ενεργεία πρόεδρου των ΗΠΑ. Και ακόμα 105 ημέρες μπροστά μας.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»