avatar

Best of Κακά Κορίτσια
Μαρία Λεμονιά, Έλενα Καραμίχαλου

Το τέλος των ψευδαισθήσεων (για όσους είχαν)

Άρθρο γνώμης

Η τουρκική επιθετικότητα θα κλιµακωθεί το επόµενο διάστηµα για να προλάβει κινήσεις της ελληνικής πλευράς σε διάφορα θέµατα

erntogan-tourkia
Το επεισόδιο που δημιούργησε η Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Κάσου καθώς και οι αναφορές του Ερντογάν σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη αποτελούν ακόμα μία επιβεβαίωση ότι δεν έχουν κανένα νόημα οι συζητήσεις, ο διάλογος και οι «διακηρύξεις φιλίας» έτσι όπως τις αντιλαμβάνεται η Ελλάδα. Η Τουρκία όλα αυτά σκοπίμως τα ερμηνεύει προσαρμοσμένα στον σχεδιασμό της και τα αξιοποιεί για να επιβάλει στην Ελλάδα μονομερή αποχή από την άσκηση νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων, την οποία θεωρεί παραβίαση του συμφωνημένου πλαισίου. Την ίδια ώρα υλοποιεί στην πράξη όλη την αναθεωρητική της ατζέντα, κλιμακώνοντας την επιθετικότητα κατά της Ελλάδος με δραστηριότητες τις οποίες προβάλλει ως φυσιολογικές και εντός πλαισίου των δικαιωμάτων της.

Φυσικά γνωρίζει ότι τα ελληνικά κυριαρχικά και άλλα δικαιώματα είναι απολύτως νόμιμα και ότι η δική της ατζέντα είναι παράνομη και εκτός Διεθνούς Δικαίου, αλλά τα παρουσιάζει αντίστροφα στο πλαίσιο του γενικότερου υβριδικού δόγματός της για την επιβολή τετελεσμένων. Τους χαμηλούς τόνους και τα «ήρεμα νερά» τα θεωρεί ευκαιρία για να κερδίζει χρόνο, να εμπεδώνει καταστάσεις στο πεδίο, να δημιουργεί ευνοϊκά για αυτήν δεδομένα και να εξωραΐζει την εικόνα της προς τρίτους επικαλούμενη τις δηλώσεις και τις κινήσεις της ίδιας της Ελλάδος.

Άρα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ξανασκεφτεί αν έχει νόημα να προσφέρει στην Τουρκία τα εργαλεία που τη διευκολύνουν στις επιδιώξεις της και που πάντως υποβαθμίζουν στα μάτια της διεθνούς κοινότητας την τουρκική απειλή και το μέγεθος της επιθετικότητάς της. Σε κάθε κρίση που νομοτελειακά ακολουθεί την κάθε χειρονομία καλής θέλησης της Ελλάδος, πώς η χώρα μας θα καταγγείλει πειστικά την Τουρκία ότι την απειλεί και ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκιο, όταν υπογράφει μαζί της διακήρυξη φιλίας και επιμένει στη θετική ατζέντα, την οποία η Άγκυρα χρησιμοποιεί ως «πλυντήριο» για την πραγματική πολιτική της;

Η τουρκική επιθετικότητα θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, για να προλάβει κινήσεις της ελληνικής πλευράς σε διάφορα θέματα, ενεργειακά και άλλα που ωριμάζουν, και για να προκαταλάβει το πλαίσιο ενόψει πιθανόν συζητήσεων είτε στο Κυπριακό είτε στα υπόλοιπα θέματα. Η Αθήνα θα πρέπει να αναθεωρήσει την κατευναστική πολιτική της, διότι η Άγκυρα θα την εκμεταλλευτεί στο έπακρο για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων και προκειμένου να καταστήσει την ελληνική πλευρά από θύμα απολογούμενη.



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»