mesianatoli

Σαν κοπάδι από βουβάλια

Άρθρο γνώμης

Αναρωτιέται κάποιος γιατί oι αγορές ξεφόρτωσαν χθες απότοµα, ενόψει της απάντησης του Ιράν, και όχι νωρίτερα και πιο συντεταγµένα

Προ εβδομάδων ένας φίλος, διαχειριστής κεφαλαίων και συχνός συνομιλητής της εκπομπής στο ραδιόφωνο, μου έλεγε ότι οι αγορές είναι κατά βάση χαζές και έχουν αγελαία συμπεριφορά.

Αν κάνει μία κίνηση κάποιος, ακολουθούν και οι υπόλοιποι, πολλές φορές σε μοτίβο πανικού. Μπορεί να είναι μία εκτίμηση σωστή ή λάθος, μία πληροφορία, μία πιθανολογούμενη εξέλιξη.

«Είναι σαν κοπάδι από βουβάλια. Θα ήθελες να τρομάξεις ένα κοπάδι από βουβάλια;». Το κοπάδι χθες τρόμαξε, με αποτέλεσμα να ισοπεδώσει τα πάντα στο πέρασμά του στα χρηματιστήρια. Η έκπληξη δεν είναι ότι τρόμαξε από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η απορία είναι γιατί τρόμαξε τώρα και όχι εδώ και καιρό. Και εδώ πάμε στην πρώτη διαπίστωση, ότι οι αγορές είναι μάλλον «χαζές». Διότι μόνο χαζός δεν θα προεξοφλούσε αυτά που γίνονται κι αυτά που θα γίνουν στη Μέση Ανατολή. Αναρωτιέται κάποιος γιατί τα χρηματιστήρια ξεφόρτωσαν χθες απότομα ενόψει της απάντησης του Ιράν και όχι νωρίτερα και πιο συντεταγμένα. Αν θεωρούσαν ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν θα έχει συνέχεια, τότε ο έμπειρος trader συνομιλητής μας έχει δίκιο και στα δύο, και ότι είναι μάλλον χαζές και ότι λειτουργούν ως κοπάδι από βουβάλια.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι προδιαγεγραμμένες εδώ και καιρό, ανεξαρτήτως ενδιάμεσων σταδίων, επεισοδίων, διαπραγματεύσεων, υφέσεων και εξάρσεων. Εάν παρατηρήσει κάποιος τους εμφανείς ή αφανείς πρωταγωνιστές της κρίσης, θα διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θέλουν να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, διότι η ατζέντα ενός εκάστου εξυπηρετείται από την κλιμάκωση, για διαφορετικούς λόγους. Εάν κάποιος θέλει να καταλάβει τι γίνεται, πρέπει να αγνοήσει αυτά που λένε οι εμπλεκόμενοι και να παρατηρήσει αυτά που κάνουν.

Συνήθως αυτά δεν συμβαδίζουν. Άλλα λέγονται, άλλα υπονοούνται κι άλλα γίνονται. Επίσης οι περισσότεροι τείνουν να επικεντρώνονται σε αυτούς που φαίνονται και όχι εξίσου σε αυτούς που είναι παρόντες μεν, στη σκιά δε. Θα έχει το Ισραήλ άλλη ευκαιρία να τελειώνει άπαξ διά παντός με τις υπαρξιακές απειλές στον περίγυρό του, εάν τώρα παγώσει η σύγκρουση;

Θέλει η Ρωσία να σταματήσει ο πόλεμος άρα και ο περισπασμός της Δύσης από την Ουκρανία και η διασπορά των πόρων της, οικονομικών, εξοπλιστικών και διπλωματικών; Αυτοί που σχεδίασαν και εκτέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με στόχο να εκτροχιάσουν όλα τα μεγάλα γεωοικονομικά projects της περιοχής θέλουν να σταματήσει η κρίση; Η απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήματα θα δώσει και την απάντηση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»