Κλιµάκωση σε δύο πολέµους - Παράλληλη επιδείνωση σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή
Opinions
''Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί ένα εντυπωσιακό χτύπημα από τη Ρωσία στο ίδιο το Κίεβο, σε μία προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα και να αποτραπεί η συνέχιση της εισβολής''
Τα µέτωπα των δύο πολέµων, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ακολουθούν παράλληλη πορεία επιδείνωσης και διολίσθησης σε µεγαλύτερη ένταση, µε την προοπτική διαπραγµατεύσεων και θετικής κατάληξης να αποµακρύνεται.
Οι δύο πόλεµοι αποτελούν σε µεγάλο βαθµό συγκοινωνούντα δοχεία. Στο µέτωπο της Μέσης Ανατολής η αµερικανική προσπάθεια διαµεσολάβησης οδηγείται σε αδιέξοδο. Αφενός η «Χαµάς» κυρίως, αλλά και οι υπόλοιπες τροµοκρατικές οργανώσεις δεν είναι διατεθειµένες να δεχθούν τους όρους της εκεχειρίας που προωθούν οι ΗΠΑ µε τη µεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου και γι’ αυτό υπονοµεύουν τις συζητήσεις µε διαρκώς µεταβαλλόµενες θέσεις, επιχειρώντας να επιρρίψουν την ευθύνη στο Ισραήλ.
Εν τω µεταξύ, όλο και περισσότεροι όµηροι ανακαλύπτονται δολοφονηµένοι από τη «Χαµάς» και έτσι µειώνεται η µόχλευση του συγκεκριµένου ζητήµατος ως αντικειµένου της διαπραγµάτευσης. Το Ισραήλ από την πλευρά του θεωρεί -και µάλλον έχει δίκιο- ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις βιώσιµης εκεχειρίας διότι ο γενικός στόχος των αντιπάλων του, δηλαδή η εξάλειψη του Ισραήλ, δεν έχει ούτε πρόκειται να µεταβληθεί. Ενδεχόµενη εκεχειρία απλά θα αποτελούσε κέρδος χρόνου για να ανασυγκροτηθούν οι τροµοκρατικές οργανώσεις και να σχεδιάσουν τα επόµενα χτυπήµατα.
Εάν παρακολουθήσει κάποιος τις επιµέρους κινήσεις, θα διαπιστώσει πως το τέµπο των ισραηλινών επιχειρήσεων δεν έχει µετριαστεί και ότι η πίεση στη «Χαµάς» στη Γάζα αυξάνεται, καθώς η οργάνωση αρχίζει και αντιµετωπίζει έλλειψη πολεµοφοδίων και λογιστικής υποστήριξης. Οι Ισραηλινοί είναι καχύποπτοι µε τη διαµεσολάβηση των Αµερικανών, καθώς θεωρούν ότι στην προσπάθειά τους να επιτευχθεί συµφωνία πριν από τις αµερικανικές εκλογές λειτουργούν ετεροβαρώς έστω και διακριτικά υπέρ της «Χαµάς» σε ό,τι αφορά τον καταλογισµό ευθυνών. Ισραηλινοί αξιωµατούχοι επισηµαίνουν τη «γλώσσα λανθάνουσα» του Αµερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, όταν του ξέφυγε, κατά τους ίδιους, ότι «η ‘‘Χαµάς’’ είναι το εµπόδιο στη συµφωνία και όχι ο Νετανιάχου».
Εξάλλου, εκπρόσωποι της «Χαµάς» και της «Ισλαµικής Τζιχάντ» δήλωσαν από το Κατάρ ότι οι συνοµιλίες για την κατάπαυση του πυρός κατέρρευσαν και ότι οποιαδήποτε διαπραγµάτευση θα πρέπει να περιλαµβάνει πλήρη απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας. Ορος που προφανώς δεν µπορεί να γίνει αποδεκτός από το Ισραήλ και πάντως όχι πριν ολοκληρωθεί η πλήρης επιχειρησιακή εξουδετέρωση της «Χαµάς».
Μία εξέλιξη που περιπλέκει την κατάσταση είναι ότι πλέον έχουν επιβαρυνθεί οι σχέσεις µεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, κάτι που δεν βοηθά τη γενικότερη συζήτηση για το νέο status στη Μέση Ανατολή, αν και όποτε τελειώσει αυτός ο πόλεµος. Υπενθυµίζεται ότι αναµένεται ακόµα η απάντηση του Ιράν για την εξουδετέρωση του πρώην αρχηγού της «Χαµάς», Ισµαήλ Χανίγια, η οποία αναµένεται να εκδηλωθεί σε πρώτη φάση µε χτύπηµα από τη «Χεζµπολάχ», πριν εξαπολυθεί η κυρίως επιθετική ενέργεια της Τεχεράνης. Ο Λίβανος θα αποτελέσει άµεσα το επίκεντρο της νέας φάσης κλιµάκωσης του πολέµου.
Στο µέτωπο της Ουκρανίας οι Ρώσοι παραµένουν σε στρατηγική αµηχανία µετά την επιτυχηµένη εισβολή των ουκρανικών δυνάµεων και τη συνεχιζόµενη προέλαση σε ρωσικό έδαφος. Εξέλιξη που έχει προκαλέσει σοβαρές επιχειρησιακές, αλλά και επικοινωνιακές επιπτώσεις στη Ρωσία, έχοντας µεταξύ άλλων πλήξει προσωπικά το γόητρο του Πούτιν.
Από τις αναρτήσεις του «σκληρού» πρώην πρωθυπουργού και προέδρου Ντµίτρι Μεντβέντεφ καταλαβαίνει κάποιος ότι η Μόσχα αναζητά µια συντριπτική απάντηση που θα εξισορροπήσει την κατάσταση στο πεδίο, αλλά και στην εικόνα της Ρωσίας διεθνώς. Οι Ρώσοι εκτιµούν ότι η εισβολή έχει ενορχηστρωθεί από τους ∆υτικούς για να εξωθηθεί η Ρωσία σε διαπραγµατεύσεις, κάτι που -σύµφωνα µε τον Μεντβέντεφ- αποκλείεται.
Η εισβολή των Ουκρανών συνιστά σοβαρή ήττα για τη Ρωσία µε εκτεταµένες συνέπειες, τις οποίες βέβαια ο Πούτιν αντιλαµβάνεται. Η εκτίµηση είναι ότι το επόµενο διάστηµα θα επιχειρηθεί ένα εντυπωσιακό χτύπηµα στο ίδιο το Κίεβο, σε µία προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα και να αποτραπεί η συνέχιση της εισβολής και η επανάληψή της σε άλλο σηµείο.
Οπερ σηµαίνει ότι πριν οι δύο πλευρές φθάσουν, αν φθάσουν, σε διαπραγµατεύσεις, η κατάσταση θα έχει κλιµακωθεί στο έπακρο. Η χρήση τακτικών πυρηνικών είναι και πάλι στο τραπέζι.