avatar

Μαγκαζίνο
Γιώργος Πιέρρος

Τελευταία ευκαιρία για την ανάπτυξη

Άρθρο γνώμης

Πρέπει να προλάβουµε το τρένο της νέας οικονοµίας, η οποία βασίζεται στις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοηµοσύνη

deth-mitsotakis
Eίθισται κάθε χρόνο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να ανακοινώνονται οι οικονομικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Ακούγονται διάφορες μικρότερες ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε επιδόματα, συντάξεις, μισθούς, φορολογικούς συντελεστές και γενικά μία οριοθετημένη διαχείριση συνήθως ανακατανομής της υφιστάμενης οικονομικής πίτας, με έμφαση, ειδικότερα αν βρισκόμαστε κοντά σε εκλογές, στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων που πάντα είναι μία υπολογίσιμη εκλογικά πελατεία.

Αυτό που κατά κανόνα λείπει από τη ΔΕΘ είναι οι ουσιαστικές αναπτυξιακές αποφάσεις για κρίσιμους τομείς πραγματικής αύξησης του αληθινού ΑΕΠ. Λείπουν από τη δημόσια συζήτηση οι κατεξοχήν αναπτυξιακοί πυλώνες. Καμία συζήτηση για ενίσχυση της βιομηχανίας, καμία κουβέντα για αναζωογόνηση της μεταποίησης, κανένα σχέδιο για τη μεγέθυνση του αγροτικού τομέα, ούτε υπόνοια ενδιαφέροντος για την αμυντική βιομηχανία, τη στιγμή που αναβιώνει σε όλη την Ευρώπη και παντού γίνεται σημαντικός εξαγωγικός αλλά και εγχώριος παραγωγικός τομέας. Γενικότητες για την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη που ήδη αποτελεί τη βασική διάσταση γύρω από την οποία δομούνται και διαμορφώνονται όλοι οι τομείς της παραγωγικής και οικονομικής διαδικασίας.

Ο τουρισμός έχει εξελιχθεί σε μονοκαλλιέργεια, με ό,τι ρίσκο αυτό συνεπάγεται, καθώς υπόκειται σε εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν με δραματικό τρόπο μία ή και περισσότερες χρονιές. Από πόλεμο μέχρι πανδημία, από κλιματικές συνθήκες μέχρι οικονομική δυσπραγία των χωρών προέλευσης των τουριστών, η κατάσταση μπορεί να στραβώσει ακαριαία.

Ο δε έτερος τομέας στον οποίο βασίζεται η ανάπτυξη, το real estate, υπόκειται και αυτός σε στρεβλώσεις, οι οποίες συχνά δημιουργούν φούσκα. Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας είναι να προλάβει το τρένο της νέας οικονομίας, η οποία βασίζεται στις νέες τεχνολογίες και στην τεχνητή νοημοσύνη που αλλάζουν τη μορφή του πολιτισμού μας.

Χώρες οι οποίες θα μείνουν εκτός αυτών των εξελίξεων θα μείνουν στην κυριολεξία εκτός χάρτη. Δεν θα επιβιώσουν. Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να μπει δυναμικά σε αυτόν τον τομέα, διότι διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό εντός και εκτός χώρας και βρίσκεται στην κατάλληλη γεωγραφική θέση για να αποτελέσει έναν από τους κόμβους των νέων δικτύων. Ανάλογες επενδύσεις οι οποίες έχουν ανακοινωθεί αποδυναμώνονται ως προοπτική λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, έλλειψης συνεκτικού σχεδίου και δυστυχώς αδυναμίας του μηχανισμού να τις προωθήσει… Θα είναι κρίμα η Ελλάδα μετά τη βιομηχανική να χάσει και αυτή την επανάσταση, την τεχνολογική, χωρίς λόγο παρά μόνο την αμέλειά μας.

*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»