Η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής της πλατφόρµας κοινωνικής δικτύωσης Telegram, Pavel Durov (φωτ.), στο Παρίσι, συµβάν µε προφανείς πολιτικές διαστάσεις, ήρθε να υπενθυµίσει κάτι το οποίο εξελίσσεται πλέον σε κοινή θέα και αλλάζει µε δραµατικό τρόπο όχι µόνο την ανθρώπινη επικοινωνία -αυτή έχει αλλάξει εδώ και καιρό-, αλλά κατ’ επέκταση και αναπόφευκτα τους όρους µε τους οποίους διεξάγεται η πολιτική, η γεωπολιτική και ο πόλεµος.

Το Telegram είναι µια φιλορωσική πλατφόρµα, µε εκατοντάδες εκατοµµύρια χρήστες, οπότε µπορεί κάποιος να υποθέσει τις προεκτάσεις. Αυτό όµως είναι ένα γεγονός µέσα σε µια νέα πραγµατικότητα. Οι µεγάλες πλατφόρµες κοινωνικής δικτύωσης και οι τεχνολογικοί κολοσσοί διαδραµατίζουν καταλυτικό ρόλο στην παγκόσµια και την τοπική πολιτική. Με αιχµή πλέον την Τεχνητή Νοηµοσύνη, παίρνουν θέση στην όποια ιδεολογική διαµάχη, επηρεάζουν δραστικά πολιτικές τάσεις, διαµορφώνουν δοµικά αντιλήψεις και επιχειρηµατολογούν µέσω εκατοµµυρίων bots, τα οποία εµφανίζονται ως κανονικοί χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα και καθορίζουν εκλογικά αποτελέσµατα.

Ο Ελον Μασκ, από τότε που απέκτησε το Twitter και το µετονόµασε σε Χ, έχει καθηµερινή παρουσία στην πλατφόρµα του, δίνοντας πολιτικό και ιδεολογικό αγώνα κατά της woke culture, υποστηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραµπ και στρεφόµενος κατά άλλων πλατφορµών και των επικεφαλής τους, όπως το Facebook και ο Ζούκερµπεργκ, που ανήκουν εµφανώς στο αντίπαλο στρατόπεδο, υποστηρίζοντας την κουλτούρα της ακύρωσης και βέβαια τους ∆ηµοκρατικούς.

Ο Mασκ ήρε τους περιορισµούς και τη λογοκρισία την οποία είχε επιβάλει η προηγούµενη ιδιοκτησία, ανοίγοντας το X σε όλες τις απόψεις και κυρίως στο συντηρητικό, πατριωτικό, anti-woke κοινό, δίχως να θίξει την αντίθετη άποψη, καθιστώντας το έτσι τη µοναδική πηγή ευρείας και άµεσης παγκόσµιας πληροφόρησης. Εγινε η µοναδική hard core ενηµερωτική πλατφόρµα και διεθνής αγορά, µε την αρχαία έννοια, ανταλλαγής απόψεων, έστω και µε µεγάλη ένταση πολλές φορές. Η δε τεχνολογία του Μασκ, από το Starlink, που βοήθησε τους Ουκρανούς στον πόλεµο και πλέον ενσωµατώνεται ως παράλληλο δίκτυο επικοινωνίας στον αµερικανικό στρατό, αλλά και σε άλλες ένοπλες δυνάµεις, των δικών µας συµπεριλαµβανοµένων, µέχρι τη Space X, που χρησιµοποιεί και η NASA για τις αµερικανικές διαστηµικές αποστολές, είναι το απόλυτο παράδειγµα, και µάλιστα σε τεράστια κλίµακα, για το πώς οι τεχνολογικοί γίγαντες αναλαµβάνουν πλέον ρόλους στους οποίους δεν µπορούν να ανταποκριθούν ούτε υπερδυνάµεις.

Εάν δει κάποιος τα µεγέθη, θα έχει και τις απαντήσεις. Κατ’ αρχάς, η τεχνολογική ισχύς των µεγάλων του χώρου είναι αυτή η οποία τους καθιστά και κυρίαρχους σε κάθε πτυχή του παγκόσµιου γίγνεσθαι. Αυτή η τεχνολογική υπεροχή κινεί πλέον τον πλανήτη. Οι κεφαλαιακές αποτιµήσεις κάθε µιας από αυτές τις εταιρείες είναι µεγαλύτερες από το ΑΕΠ πολλών χωρών. Η δυνατότητα επηρεασµού εκατοντάδων εκατοµµυρίων πολιτών ανά τον κόσµο, η οποία µε την Τεχνητή Νοηµοσύνη έχει αυξηθεί εκθετικά, τους προσδίδει σταδιακά πολιτική ισχύ µεγαλύτερη από αυτή των κοµµάτων.

Οι πολιτικοί έχουν όλο και περισσότερο ανάγκη τη δυνατότητα επηρεασµού των πλατφορµών και της τεχνολογίας για να µπορέσουν να ασκήσουν πολιτική, να εκλεγούν και να παραµείνουν στην εξουσία. Κατά κάποιον τρόπο, οι τεχνολογικοί τιτάνες και πλατφόρµες ελέγχουν επικράτεια, όπως τα κράτη. Ψηφιακή επικράτεια, µε «πολίτες» τους χρήστες, οι οποίοι σε αριθµούς ξεπερνούν τους πληθυσµούς πολλών χωρών και µάλιστα έχουν άµεση επαφή και αλληλεπίδραση, χωρίς τους γεωγραφικούς και συνοριακούς περιορισµούς. Οι παγκόσµιοι high-tech ηγέτες, όπως µου έλεγε συνοµιλητής, ειδικός στον χώρο, διεκδικούν ακόµα και θέση στον ΟΗΕ, έστω παρατηρητή, µε το ευλογοφανές επιχείρηµα ότι τα συνδυαστικά µεγέθη τους και η επιρροή τους στα πλανητικά γεγονότα ξεπερνούν τα αντίστοιχα πολλών κρατών.

Επιτρέψτε µου να καταλήξω µε το αγαπηµένο ρητορικό ερώτηµα της στήλης. Στην Ελλάδα, οι αρµόδιοι έχουν αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται; Αντιλαµβάνονται το µέγεθος της αλλαγής; Λαµβάνουν µέτρα προσαρµογής και ενσωµάτωσης των δεδοµένων, καθώς η επανάσταση αφορά κάθε πτυχή, από την οικονοµία και την πολιτική µέχρι την ασφάλεια και τη θέση µας διεθνώς;

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή