Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν το χρονικό μίας προδιαγεγραμμένης πολυδιάσπασης. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση καμιάς άλλης κατάληξης. Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή και συνοπτικά. Το ρεσάλτο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε με την υποβοήθηση του Αλέξη Τσίπρα, ο όποιος ήθελε έναν χρήσιμο μεταβατικό για να καθαρίσει το κόμμα από τα βαρίδια.

Το προφίλ Κασσελάκη ταίριαζε για την αποστολή διότι ήταν ασύμβατο με το πολιτικό απολίθωμα που είχε παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα ήταν θέμα χρόνου να αρχίσει τις εκκαθαρίσεις, όπως και έγινε. Εξώθησε διαδοχικά σε έξοδο αυτούς που ήθελε να ξεφορτωθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, και μέχρι εκεί το σχέδιο φαίνεται ότι εν μέρει έβγαινε. Ο Κασσελάκης δεν ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ όπως ήταν και ο βαθύς ΣΥΡΙΖΑ είχε δυσανεξία στον Κασσελάκη, διότι υπήρχε πολιτισμικό και πολιτικό χάσμα.

Μέχρι κάποια στιγμή υπήρχε ανοχή όσων παρέμειναν προς τον Κασσελάκη αλλά αυτή τελείωσε όταν το εκλογικό ποσοστό και στη συνέχεια οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι δεν υπάρχει προοπτική ανάκαμψης, αντιθέτως το κόμμα είχε μπει σε σπιράλ καθόδου. Είχε προηγηθεί η εμφανής αυτονόμηση Κασσελάκη από τον Τσίπρα, διότι ο πρώτος άπαξ και πήρε την κομματική εξουσία αρνήθηκε να παίξει τον ρόλο του αναλώσιμου και στη συνέχεια να δώσει τα σκήπτρα αλλού.

Ο Τσίπρας προσπάθησε μία φορά ανεπιτυχώς να του τραβήξει το χαλί και στη συνέχεια άρχισε η μεθοδική αποδόμηση και πίεση και για την αποκαθήλωση Κασσελάκη. Η επισημοποίηση της ρήξης με τον Τσίπρα συνοδεύτηκε από τις τριβές και το ρήγμα με τον Πολάκη, οπότε κάπου εκεί άρχισαν να μπαίνουν οι τίτλοι τέλους.

Οι βολιδοσκοπήσεις Κασσελάκη για αλλαγή ακόμα και του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν αφήσει καμιά αμφιβολία στους εναπομείναντες ότι στόχος του ήταν ένα απολύτως προσωποκεντρικό κόμμα, στο οποίο μαζί με το όνομα θα άλλαζε και τους ίδιους. Και αποφάσισαν να τον αλλάξουν αυτοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν υφίσταται ως κόμμα παρά μόνο ως αρένα σύγκρουσης προσωπικών φιλοδοξιών, ενώ πολλοί τελούν εν αναμονή του αποτελέσματος των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ για να αποφασίσουν εάν θα μεταπηδήσουν εκεί. Η δε πέμπτη θέση στην πρόθεση ψήφου δείχνει ότι δύσκολα θα υπάρξει επιστροφή από τα δημοσκοπικά τάρταρα.

Τελικά, ο Στέφανος Κασσελάκης ολοκληρώνει τον κύκλο του στον ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο έκανε ντεμπούτο. Από το παράθυρο.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή