Οι περιφερειακές εκλογές στο Βραδεμβούργο που έφεραν οριακά πρώτο με μία μόλις μονάδα διαφορά το SPD έναντι του AfD επιβεβαίωσαν τη γενικότερη τάση στη Γερμανία.

Το ακροδεξιό AfD εκτοξεύει τα ποσοστά του και, ανεξαρτήτως του αν καταγράφει πρωτιά στα διάφορα κρατίδια, κινείται με εκθετικό ρυθμό ανοδικά.

Η μετά βίας επικράτηση του SPD στο Βραδεμβούργο οφείλεται κυρίως στον επικεφαλής του, ο οποίος έχει προσωπικό εκτόπισμα, και αυτό προφανώς δεν σώζει την κατάσταση για τον Σολτς ούτε για το κόμμα του, το οποίο υποχωρεί πανεθνικά. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι συντρίβονται. Διόλου τυχαία το κόμμα το οποίο επίσης καταγράφει ανοδικές τάσεις και είχε κάνει εντυπωσιακό ντεμπούτο στις ευρωεκλογές είναι της Σάρα Βάκενκνεχτ, η οποία αποχώρησε από το αριστερό Linke, που επίσης βυθίζεται.

Δημιούργησε ένα υβριδικό κόμμα, αριστερό μεν αλλά με σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, και καταγράφει θετικές εκλογικές επιδόσεις. Ο ίδιος ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία αναγκάστηκε να κάνει στροφή στο Μεταναστευτικό, υιοθετώντας σκληρή στάσης ακριβώς λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων στις περιφερειακές εκλογές, οι οποίες τον θορύβησαν, αλλά φαίνεται ότι πλέον είναι αργά, διότι δεν πείθει.

Το ίδιο σε διάφορες παραλλαγές συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Το Μεταναστευτικό και εν γένει το ταυτοτικό ζήτημα κυριαρχεί και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις.

Προφανώς, δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει τις αντανακλάσεις του ζητήματος στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Η δημοσκοπική υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται εν πολλοίς σε αυτό το θέμα και τις προεκτάσεις του.

Η καθημερινότητα αδιαμφισβήτητα παίζει ρόλο, αλλά από μόνη της δεν εξηγεί την ευρύτερη τάση που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Αν δει κάποιος ποια κόμματα καρπώνονται σημαντικό μέρος της φθοράς της Νέας Δημοκρατίας και επίσης τι απαντούν αυτοί που επιλέγουν την αποχή, αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο.

Η ατζέντα του δικαιωματισμού και της χαλαρής αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού εξελίσσεται σε μυλόπετρα δεμένη στον λαιμό των κομμάτων που επιμένουν σε αυτή. Όσοι δεν κόψουν το σκοινί θα βρεθούν πνιγμένοι στον πολιτικό πυθμένα.

Παρεμπιπτόντως, θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα απορρίψει τις προθέσεις των Γερμανών να ξεκινήσουν επιστροφές λαθρομεταναστών στην Ελλάδα επικαλούμενοι τη Συνθήκη Δουβλίνο 2. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι πολιτικά αυτοκτονική.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 24/09/2024