Επειδή η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει φθάσει σε νέο σημείο καμπής και βρισκόμαστε ενόψει ισραηλινής επιχείρησης στον Λίβανο, ας δούμε μερικά από τα κομβικά στοιχεία του δράματος, τα οποία προσφέρονται για εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν και τη δική μας περίπτωση.

Αυτό που έχει επιτύχει το Ισραήλ στην περίπτωση της Χεζμπολάχ δεν έχει προηγούμενο και έχει γράψει ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα των υβριδικών επιχειρήσεων.

Η εξουδετέρωση του επιχειρησιακού κορμού της οργάνωσης με ένα χτύπημα, με το οποίο έθεσε εκτός δράσης χιλιάδες μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη πρώτης γραμμής, δίχως να εμπλακούν άμεσα ισραηλινές δυνάμεις και επιτυγχάνοντας στρατηγικού χαρακτήρα αποτελέσματα, είναι κάτι που άλλαξε τη μορφή του πολέμου. Η οποία ούτως ή άλλως αλλάζει διαρκώς από τότε που ξεκίνησαν οι δύο πόλεμοι, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλά αυτό που έγινε είναι μία κατηγορία από μόνο του.

Η ανατίναξη παγιδευμένων συσκευών σε δύο διαδοχικές φάσεις και στη συνέχεια η μαζική εξουδετέρωση όλης της ανώτατης ηγεσίας της Χεζμπολάχ -η οποία είχε συγκεντρωθεί για να αποφύγει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες- με ένα πλήγμα από F-35 είναι η μαζικότερη συνοπτική επιχείρηση εξουδετέρωσης όλης της πυραμίδας διοίκησης αντιπάλου που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ακολούθησαν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί από την έναρξη του πολέμου, με τους οποίους καταστρέφουν συστηματικά αποθήκες πυρομαχικών και πλατφόρμες εκτόξευσης ρουκετών της οργάνωσης.

Θα ακολουθήσει η χερσαία επιχείρηση με εισβολή στον νότιο Λίβανο για τη συνολική εκκαθάριση και την εκδίωξη των δυνάμεων της Χεζμπολάχ βορείως του ποταμού Λιτάνι.

Θα δημιουργηθεί ασφαλής ζώνη ώστε να μην κινδυνεύει ο ισραηλινός πληθυσμός στα βόρεια της χώρας, ο οποίος παραμένει εκτοπισμένος λόγω των πυραυλικών πληγμάτων από τη σιιτική οργάνωση.

Παρ’ όλη τη φρίκη του πολέμου, ο τρόπος με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο το Ισραήλ μόνο κατάπληξη προκαλεί σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του. Υπάρχει κάτι το οποίο αξίζει περισσότερης προσοχής και αναγνώρισης; Ναι. Η αποφασιστικότητα των Ισραηλινών, συνολικά ηγεσίας και κοινωνίας, να υπερασπιστούν την ύπαρξή τους και να αγνοήσουν τις κάθε είδους πιέσεις, καταβάλλοντας το ανάλογο κόστος αλλά επιλέγοντας το μείζον, την υπεράσπιση της πατρίδας τους και της ασφάλειάς τους.

Όπως μπορεί να παρατηρήσει κάποιος, οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να πιέσουν το Ισραήλ για ανακωχή και αποδέχθηκαν ότι οι Ισραηλινοί ήταν και παραμένουν προσηλωμένοι στον τελικό στόχο. Όχι απλώς τη νίκη αλλά την εξόντωση των αντιπάλων τους. Προς γνώσιν και δική μας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 26/09/2024