Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι για ακόμα μία φορά προδιαγεγραμμένες. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, όποιος και να αναδειχθεί στην ηγεσία, η επόμενη διάσπαση είναι ante portas. Τι θα προκύψει μένει να διαπιστωθεί, αναλόγως του ποιος θα επικρατήσει και ποιοι θα αναζητήσουν την πολιτική τους τύχη εκτός μαντριού, που πλέον έχει γίνει μικρή στάνη.

Στο ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, τα πράγματα εξελίσσονται μέχρι στιγμής πολιτισμένα και εντός πλαισίου, με όλες τις προβλεπόμενες (μικρο)εξάρσεις και τα αναμενόμενα χτυπήματα κάτω από τη μέση αλλά τίποτα δραματικό. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Θα παραμείνει η κατάσταση ελεγχόμενη ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί; Δεν είναι εύκολη η απάντηση.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και αυτό εκ των πραγμάτων κάνει το ΠΑΣΟΚ δυνάμει πρωταγωνιστή στο πεδίο της αντιπολίτευσης, άρα δημιουργείται μία προοπτική, ακόμα και αν αυτή είναι προς το παρόν ασαφής, κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στη δημιουργία ακραίων καταστάσεων που θα δοκιμάσουν τη συνοχή του. Επειδή όλοι στο ΠΑΣΟΚ είναι έμπειροι και από τις δημοσκοπήσεις βλέπουν ότι στις επόμενες εκλογές δύσκολα θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, άπαντες έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το ίδιο πράγμα. Πως το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Ακόμα και στα χαμηλότερα ποσοστά του το Κίνημα (ένα είναι το Κίνημα) διατηρεί DNA εξουσίας. Ωστόσο υπάρχει κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον ένας υποψήφιος ο οποίος αν επικρατήσει δεν είναι διόλου βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει την «εδαφική του ακεραιότητα», για να μιλήσουμε με όρους γεωπολιτικής. Ο Χάρης Δούκας έχει την πιο σαφή ατζέντα από όλους, την οποία όχι μόνο δεν κρύβει, αλλά τη διαλαλεί κιόλας, προσδοκώντας την εισροή ψήφων από τους όμορους χώρους της Αριστεράς που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στην εσωκομματική αναμέτρηση. Θεωρεί ότι μπορεί να επαναλάβει τη συνταγή που σε μεγάλο βαθμό τον βοήθησε να κερδίσει την Αθήνα.

Το πρόβλημα είναι αν θα επιχειρήσει να την εφαρμόσει στο ΠΑΣΟΚ ως κεντρικό πολιτικό άξονα και την επομένη, εφόσον εκλεγεί. Σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν στοιχηματίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν «θα πάθει ΣΥΡΙΖΑ» κατά τη ρήση της Άννας Διαμαντοπούλου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή