Οι εξελίξεις στη μεσανατολική κρίση καθώς και αυτά που θα ακολουθήσουν την πρόσφατη κλιμάκωση ήταν σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένα.

Από τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς, πριν από έναν χρόνο, οι Ισραηλινοί είχαν πάρει την απόφαση να καθαρίσουν πλήρως όλο τον περίγυρό τους από τις απειλές, ώστε να μη βρεθούν ποτέ ξανά αντιμέτωποι με παρόμοιο γεγονός. Το σχέδιο να αδρανοποιήσουν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις-πληρεξούσιους του Ιράν ήταν το μοναδικό εξαρχής.

Υπενθυμίζεται η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά το πρώτο πολεμικό συμβούλιο, πως όταν ολοκληρωθεί η απάντηση του Ισραήλ, ο χάρτης της Μέσης Ανατολής θα έχει αλλάξει. Οι μεταβολές αυτές δεν περιλαμβάνουν μόνο την εξάλειψη των τρομοκρατικών οργανώσεων αλλά και την αλλαγή καθεστώτων και πολύ πιθανό και συνόρων.

Μπορεί να μην είχε ειπωθεί επισήμως μέχρι τώρα, αλλά το Ιράν αποτελούσε από την πρώτη στιγμή, μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, στόχο και στρατιωτικών επιχειρήσεων και παρέμβασης με πολιτική στόχευση την ανατροπή του καθεστώτος.

Ο Νετανιάχου στο προχθεσινό διάγγελμά του απευθυνόμενος στους Ιρανούς πολίτες, σε μία αποστροφή που είχε και χαρακτήρα ψυχολογικής επιχείρησης, είπε ότι «η ώρα της απελευθέρωσής σας από το καθεστώς είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζετε».

Η αλλαγή καθεστώτων έχει ξεκινήσει ήδη με τον Λίβανο, όπου η εξουδετέρωση της Χεζμπολάχ, εφόσον επιτευχθεί, θα οδηγήσει σε αποκατάστασή του ως λειτουργικού πολυθρησκευτικού κράτους, με ταυτόχρονη προσπάθεια επαναφοράς του στον αρχικό σχετικά δυτικότροπο χαρακτήρα του. Και πάντως με στόχο την εκρίζωση του ιρανικού και συριακού ελέγχου πάνω στη χώρα. Στο ερώτημα αν θα υπάρξουν αντίποινα του Ισραήλ προς το Ιράν, η απάντηση είναι «ναι».

Όσον αφορά το ποιοι θα είναι οι στρατιωτικοί στόχοι (και ως μοχλός της απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος), αυτοί θα είναι σε γενικές γραμμές τρεις: το βαλλιστικό οπλοστάσιο, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και το πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ θα επιχειρήσει την πλήρη καταστροφή όλων των πηγών ισχύος του καθεστώτος, ώστε να προκαλέσει την κατάρρευσή του. Βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία αυτού που προανήγγειλαν οι Ισραηλινοί την επομένη του τρομοκρατικού χτυπήματος: στη ριζική επαναχάραξη του χάρτη της Μέσης Ανατολής.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 3/10/2024