Εχουμε γράψει αρκετές φορές ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν μπορεί να βρει σημείο ισορροπίας. Καθίσταται όλο και πιο ρηχό, δίχως εναλλακτικές και με πολιτικό προσωπικό όπου λιγοστεύουν οι περιπτώσεις που μπορούν να διαχειριστούν το σύνολο των περίπλοκων ζητημάτων που αφορούν τη χώρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ οι εξελίξεις είναι προφανές ότι οδηγούν σε μία ακόμα διάσπαση και σε βαθύτερη κατακρήμνιση.

Η Αριστερά ούτως ή άλλως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, στην καινούργια δύσκολη ατζέντα που έχει αναδυθεί στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και διεθνώς. Στο ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως του ποιος θα επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής, είναι προφανές ότι η δυναμική είναι οριοθετημένη. Δεν φαίνεται, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, ότι η νέα ή η ίδια ηγεσία, αν παραμείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, μπορεί να αναγομώσει πολιτικά και ιδεολογικά το κόμμα και να το οδηγήσει σε άλμα. Μάντεις δεν είμαστε, αλλά είναι πιθανό τα πράγματα την επομένη της εσωκομματικής εκλογής να κινηθούν μεταξύ οριακής βελτίωσης, στασιμότητας και κρίσης.

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία έχει μείνει η μόνη με κυβερνητική προοπτική επί του παρόντος, αλλά επειδή τα ποσοστά συνολικά των πολιτικών κομμάτων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλότερο σημείο ισορροπίας, η πολιτική ρευστότητα καραδοκεί. Και σε περιόδους γεωπολιτικής αστάθειας, απειλών ασφαλείας, ανατροπών στο διεθνές σύστημα και κατάρρευσης σταθερών, αυτό δεν είναι καλό. Για την ακρίβεια είναι επικίνδυνο. Αν η Ελλάδα βρεθεί ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων, κάτι που είναι πολύ πιθανό, ποιος θα συνεννοηθεί με ποιον;

Σε τι κατάσταση θα βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι υπόλοιποι για να υπάρξει εθνική συνεννόηση αν χρειαστεί; Η Νέα Δημοκρατία κάνει μόνη της και τη δουλειά της αντιπολίτευσης, με διάφορα θέματα να αποτελούν πεδία εσωτερικής τριβής. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Η χώρα χρειάζεται ένα ισορροπημένο και λειτουργικό πολιτικό σύστημα και πολιτικά πρόσωπα που να αντιλαμβάνονται πράγματα πέραν από τις εσωκομματικές διαδικασίες και συγκρούσεις. Θα αναμένουμε, όπως όλοι, το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης στο ΠΑΣΟΚ την Κυριακή και οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν υπάρχουν προϋποθέσεις κανονικότητας. Μέχρι τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί τα πράγματα τριγύρω μας δεν πρόκειται να βελτιωθούν.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή