Ξαφνικά στη δημόσια συζήτηση με έναν εντελώς φυσιολογικό τρόπο και ως απλή είδηση ανάμεσα σε άλλες ειδήσεις εμφανίζεται η εκτίμηση ότι νοτίως της Κρήτης, στα θαλάσσια τεμάχια τα οποία έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπάρχουν κοιτάσματα-μαμούθ φυσικού αερίου. Έτσι απλά.

Από το «η Ελλάδα δεν έχει τίποτα» του Γιώργου Παπανδρέου στο «η Ελλάδα μπορεί να γίνει από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη ή και διεθνώς». Με καθυστέρηση δεκαετιών, διότι το πολιτικό σύστημα συλλήβδην αρνείτο τόσα χρόνια να ασχοληθεί σοβαρά και να εξετάσει τις ισχυρές ενδείξεις που υπήρχαν. Για να είμαστε ακριβείς, όχι μόνο ενδείξεις αλλά και διαπιστωμένα κοιτάσματα που έμεναν στα αζήτητα, και εκεί παραμένουν.

Και επειδή κάποιος θα πει «μα δεν είχαμε στοιχεία, όλα αυτά ήταν στη σφαίρα του θεωρητικού», αυτός ο κάποιος είναι ψεύτης. Προσωπικά έχω δημοσιεύσει χάρτες με τους πιθανούς (γιγαντιαίους) στόχους κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης -και όχι μόνο εκεί- εδώ και χρόνια. Ορισμένους από αυτούς τους χάρτες μού τους είχε δώσει ο αείμνηστος Αντώνης Φώσκολος, ο πατριάρχης των υδρογονανθράκων στη χώρα, τους οποίους δεν είχε βγάλει από το μυαλό του, αλλά ήταν αποτέλεσμα ερευνών που ήδη είχαν γίνει και αποτύπωναν περιοχές ενδιαφέροντος. Με τις οποίες καμία από τις διαδοχικές κυβερνήσεις δεν θέλησε να ασχοληθεί, στερώντας από τη χώρα δυνητικά έσοδα δισεκατομμυρίων. Υπάρχει βάσιμη υποψία ότι, αν δεν ήταν οι μεγάλες εταιρείες όπως η Exxon Mobil, οι οποίες για τους δικούς τους προφανείς λόγους και ένεκα της γεωπολιτικής συγκυρίας ενδιαφέρονται και έχουν δείξει υπομονή με το ελληνικό κράτος και το ελληνικό πολιτικό σύστημα μεγαλύτερη από το μέγεθός τους, ακόμα η υπόθεση υδρογονάνθρακες θα παρέμενε στα αζήτητα.

Όλες ανεξαιρέτως οι χώρες στον γεωγραφικό μας περίγυρο έχουν αξιοποιήσει ή προσπαθούν να αξιοποιήσουν οποιαδήποτε υποψία ενεργειακού πόρου έχουν. Μόνο στην Ελλάδα οι αρμόδιοι είναι υπεράνω και προτιμούν να είμαστε επί χρόνια το μοναδικό αδιάφορο κράτος ως προς τις πιθανές πηγές πλούτου του. Προφανώς θεωρούν ότι οι Έλληνες έχουν χρήματα για να πληρώσουν το ακριβότερο ηλεκτρικό στην Ευρώπη. Και ότι δεν μας ενδιαφέρει να βγάλουμε μερικά δισεκατομμύρια για να αποπληρώσουμε το χρέος. Τέλος πάντων, η ετερογονία των σκοπών μάς φέρνει κοντά στην ώρα της αλήθειας. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, θα έχει μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να ζητήσουμε δηλώσεις από αυτούς που επί χρόνια έλεγαν: «Η Ελλάδα δεν έχει υδρογονάνθρακες, μην ασχολείστε». Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει να διερευνηθούν τα κίνητρά τους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή