Προ ημερών και έπειτα από σχετική παύση 21 μηνών, η Τουρκία προέβη και πάλι σε μα ζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με 13 αεροσκάφη. Πρέπει να τονιστεί ότι και όλο το προηγούμενο διάστημα, που υπήρχε φαινομενική ηρεμία στο Αιγαίο, η Τουρκία φρόντιζε να συντηρεί και να υπενθυμίζει την αναθεωρητική ατζέντα της με τη χρήση κυρίως μη επανδρωμένων, αποφεύγοντας την παρουσία κανονικών μαχητικών. Με αυτόν τον τρόπο και από τις θέσεις της δεν αφίστατο, για να μη δημιουργηθεί εντύπωση ότι έχει εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της, και κατασκοπεία διενεργού σε μέσω των μη επανδρωμένων, ενώ παράλληλα δημιουργούσε την επίπλαστη εικόνα της ύφε σης, επειδή δεν σημειώνονταν αερομαχίες. Τώρα, επανήλθε σε ένα δείγμα της παλιάς πρακτικής στην οποία κάποια στιγμή θα επανακάμψει πλήρως.

Το ερώτημα είναι γιατί τώρα. Κατ’ αρχάς, είναι μια υπενθύμιση του τι κατάσταση θα δημιουργήσει ξανά εάν δεν καταλή ξουν οι συζητήσεις με την Ελλάδα στη βάση των δικών της θέσεων. Επειδή καμία κυβέρνηση, προ φανώς ούτε η παρούσα, μπορεί να συζητήσει στο πλαίσιο των τουρκικών απαιτήσεων, αυτό που συνέβη εκτός από εικόνα από το παρελθόν είναι και μία εικόνα από το μέλλον. Επιπλέον, επειδή η πίεση προς την Τουρκία από τις ΗΠΑ αυξά νεται και αναμένεται να κλιμακω θεί περαιτέρω για μία σειρά από ζητήματα, όπως το τελεσίγραφο της Ουάσινγκτον να διακοπούν οι σχέσεις με τη Χαμάς, η Άγκυρα με αυτόν τον τρόπο στέλνει μηνύματα και στην άλλη πλευρά του Ατλα ντικού. Υπενθυμίζει στους Αμερικανούς την άλλη βασική της και επίσης αυθαίρετη θέση ότι κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει ερήμην της, διότι είναι δυνατόν να διατα ράξει την περιοχή. Μόνο που αν με τους Δημο κρατικούς αυτή η τακτική ίσως μπορούσε να αποδώσει εν μέ ρει λόγω της ελαστικότητας την οποία έδειχναν, με τους Ρεπου μπλικανούς που έρχονται απλώς επιβαρύνει τη θέση της και επι βεβαιώνει τους επικριτές της, ορισμένοι εκ των οποίων τυγ χάνει να προορίζονται να κατα λάβουν τις τρεις πιο νευραλγικές θέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ: του υπουργού Εξωτερικών, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας και της επικεφαλής των Μυστι κών Υπηρεσιών.

Σε σχέση με τα προαναφερθέντα, η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής κανένα από τα στρατηγικής εμβέ λειας ενεργειακά, εμπορευματικά ή άλλα έργα δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, διότι κανείς δεν θέ λει να την καταστήσει ρυθμιστή, με δυνατότητα να εκβιάζει, όπως κάνει πάντα, και αυτό αυξάνει τη νευρικότητά της. Εν τω μεταξύ, μετά την προειδο ποίηση του State Department να διακόψει τις σχέσεις της με τη Χα μάς, ακολούθησε κοινή επιστολή Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικα νών βουλευτών προς τον υπουρ γό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και την επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Αβρίλ Χέινς, με την οποία ζητούν να ελεγχθούν οι δεσμοί της Τουρκίας με τη Χαμάς. Και μάλιστα εκφρά ζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να έχει μετατρέψει και τα Κατεχόμενα της Κύπρου σε κέντρο λογιστικής υποστήριξης τρομοκρατών. Κατόπιν τούτου, το επόμενο διάστημα αναμέν


Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή