53 ηµέρες που µπορεί να σηµαδέψουν τον κόσµο
Opinions
"Ολα αυτά αποπνέουν άρωμα Ψυχρού Πολέμου, ακόμα και ο γενικός τύπος του πυραύλου, με τη διαφορά ότι διαδραματίζονται με φόντο ένα απολύτως θερμό μέτωπο Δύσης - Ρωσίας με όλο και λιγότερο proxy χαρακτηριστικά"
H κίνηση του Πούτιν, να πλήξει µε βαλλιστικό πύραυλο την περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας, και το διάγγελµα που ακολούθησε προκάλεσαν σπιράλ συζητήσεων και κινητοποίησης στη ∆ύση, προκειµένου αφ’ ενός να αποκωδικοποιηθεί το µήνυµα, αφ’ ετέρου να ληφθούν µέτρα.
Σηµειώνεται ότι µεταξύ άλλων ο Πούτιν στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η σύγκρουση αποκτά «παγκόσµια χαρακτηριστικά» και ότι η Ρωσία έχει πλέον το δικαίωµα να πλήξει τις χώρες που βοηθούν µε πυραύλους Κρουζ εξοπλιστικά την Ουκρανία. Η απελευθέρωση από τους ∆υτικούς της εµβέλειας των πυραύλων που έχουν χορηγήσει στο Ουκρανούς δηµιουργεί µία σειρά από προβλήµατα στον Πούτιν, ακόµα και αν δεν µπορούν να αντιστρέψουν τον γενικό ρου του πολέµου.
Μεταφέρουν τον πόλεµο βαθιά στο ρωσικό έδαφος, αναγκάζουν τις ρωσικές δυνάµεις και υποδοµές σε αναδιάταξη, για να βρεθούν εκτός στοχοποίησης των πυραύλων, ακυρώνουν σε σηµαντικό βαθµό το αφήγηµα του Πούτιν (και προς τους Ρώσους πολίτες) ότι είναι µία ειδική επιχείρηση και όχι πόλεµος που απειλεί την ασφάλεια της χώρας. Από τη στιγµή που βοµβαρδίζονται ρωσικές περιοχές, αυτό είναι δύσκολο να υποστηριχθεί.
Η κίνηση Πούτιν εµπεριέχει πολλαπλά µηνύµατα. Το βεληνεκές του πυραύλου είναι ένα από αυτά, καθώς δεν χρειαζόταν τέτοιο όπλο για να χτυπηθεί η συγκεκριµένη περιοχή. Το υπονοούµενο είναι ότι η εµβέλειά του θέτει εντός στόχου ΝΑΤΟϊκά κράτη της Ευρώπης που συνδράµουν την Ουκρανία. ∆εν είναι τυχαίο ότι το ίδιο βράδυ ο Βρετανός αρχηγός των ενόπλων δυνάµεων δήλωσε ότι ο στρατός είναι έτοιµος να πολεµήσει τη Ρωσία ανά πάσα στιγµή, «ακόµα κι απόψε», όπως είπε, και ότι σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει σε ευρωπαϊκή χώρα η Βρετανία θα εµπλακεί.
Ενα άλλο σκέλος του µηνύµατος που έστειλε ο Πούτιν είναι το πυρηνικό. Οι πύραυλοι αυτοί, πολλαπλών κεφαλών, δύναται να φέρουν πυρηνική γόµωση και αυτό έρχεται να υπογραµµίσει τις προηγηθείσες δηλώσεις περί χρήσης πυρηνικών, αν η Ρωσία θεωρήσει ότι απειλείται πέραν ενός σηµείου. Αλλά κυρίως παραπέµπει στην προ ηµερών επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγµατος, όπου ουσιαστικά η Ρωσία χαµήλωσε το κατώφλι για τη χρήση πυρηνικών.
Όλα αυτά αποπνέουν άρωµα Ψυχρού Πολέµου, ακόµα και ο γενικός τύπος του πυραύλου, µε τη διαφορά ότι διαδραµατίζονται µε φόντο ένα απολύτως θερµό µέτωπο ∆ύσης - Ρωσίας µε όλο και λιγότερο proxy χαρακτηριστικά.
Στο ερώτηµα γιατί η ∆ύση απελευθέρωσε τώρα το βεληνεκές των πυραύλων, πολύ περισσότερο που ο Αµερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι απερχόµενος, άρα µε βάση τη γενική πρακτική δεν νοµιµοποιείται να παίρνει τέτοιες στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις που δεσµεύουν και τον επόµενο, υπάρχει µία εύλογη εξήγηση.
Αν είναι να υπάρξει µια διαπραγµάτευση το επόµενο διάστηµα, η Ουκρανία έπρεπε να στηριχθεί για να µη φθάσει στο τραπέζι σε συνθήκες βαριάς ήττας. ∆ιότι παρά το υψηλό κόστος που έχει επιβάλει στη Ρωσία, το τελευταίο διάστηµα αργά αλλά σταθερά οι Ρώσοι προχωρούν και η Ουκρανία έχει όλο και λιγότερες διαθεσιµότητες ανδρών και όπλων.
Θα πρέπει να εξισορροπηθεί η κατάσταση στο πεδίο της µάχης ώστε να υπάρξει µία περίπου ισοβαρής διαπραγµάτευση, όπως αυτή που θέλει να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραµπ. Ο οποίος, µέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραµµές, δεν έχει κάνει κάποια δήλωση για την απελευθέρωση των πυραύλων από τον Τζο Μπάιντεν, και αυτό κάτι λέει.
Το ερώτηµα είναι αν η εκατέρωθεν εξισορρόπηση που εξελίσσεται, µε την ενισχυµένη βοήθεια των ∆υτικών προς την Ουκρανία και τη ρωσική απάντηση-µήνυµα, µπορεί να διατηρηθεί εντός πλαισίου µέχρι να έρθει η ώρα της διαπραγµάτευσης. Ή αν η κλιµάκωση θα αποκτήσει τη δική της δυναµική και τα πράγµατα θα κινδυνεύσουν να βγουν εκτός ελέγχου.
Την Τρίτη συνεδρίασε εκτάκτως το ΝΑΤΟ µε την Ουκρανία, για να αξιολογηθεί η κατάσταση. Από τις αποφάσεις θα διαφανεί αν οι 53 οι µέρες που αποµένουν µέχρι την επίσηµη ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραµπ θα µείνουν στην ιστορία για τον λάθος λόγο.