Να ετοιμαζόμαστε για αναταράξεις
Άρθρο γνώμης
"Είναι θέµα χρόνου µέχρι ο Ερντογάν να αναβιώσει την ένταση µε την Ελλάδα και την Κύπρο, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο"
Το τελευταίο διάστημα έχουν ανέβει στη δημόσια συζήτηση τα εθνικά θέματα και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, χωρίς δυστυχώς να έχει αποφευχθεί η εσωτερική πολιτική σύγκρουση. Ο τουρκικός αναθεωρητικός παροξυσμός, ο οποίος εκδηλώνεται αδιαλείπτως και επιδεινούμενα, με τα γεγονότα στη Συρία να αποτελούν ακόμα μία έμπρακτη αποτύπωσή του, δεν αφήνει περιθώρια ούτε εφησυχασμού ούτε εσωτερικών διαιρέσεων.
Η κυβέρνηση αποσύρει την υπέρμετρη προσδοκία που καλλιεργήθηκε αρχικά για τον διάλογο με την Τουρκία και επαναφέρει τη διαχείριση στις πραγματικές της διαστάσεις. Εδώ βέβαια χρειάζεται οδικός χάρτης απεγκλωβισμού και στρατηγική εξόδου, διότι η Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο, εκμεταλλεύτηκε τη για ακόμα μία φορά επίδειξη καλών προθέσεων της Ελλάδος για να επιβάλει δικό της πλαίσιο και ερμηνεία. Ανεξαρτήτως εάν μακροπρόθεσμα η πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή θα της βγει -προσωπικά έχω επιφυλάξεις-, στο ενδιάμεσο, όπου οι μετοχές της είναι ανεβασμένες, θα επιχειρήσει να τις εξαργυρώσει σε όλο τον περίγυρο.
Είναι θέμα χρόνου μέχρι να αναβιώσει την ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα που είναι «μεθυσμένη» από το μομέντουμ της στρατιωτικής δραστηριότητάς της στη Συρία και κάνει επίδειξη μεγάλης πολιτικής με διπλωματικές παρεμβάσεις ακόμα και στα μέτωπα της Αφρικής για να δείξει γεωπολιτική εμβέλεια, υπάρχουν ακόμα λιγότερες πιθανότητες συνεννόησης με την έννοια που (άτοπα) φανταζόταν η Αθήνα.
Με αφορμή τρεις εκκρεμότητες, τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει το επόμενο διάστημα, ήτοι τα θαλάσσια πάρκα, τις έρευνες για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κύπρο - Ισραήλ και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία θα προκαλέσει ένταση για να υπενθυμίσει την ατζέντα της. Επειδή, κατά τη γνώμη μας, θα υπάρχουν ισχυρές αναταράξεις, διότι ούτε η κυβέρνηση μπορεί να κάνει εκπτώσεις σε αυτά τα τρία θέματα ούτε η Τουρκία θα τα αφήσει να εξελιχθούν χωρίς αμφισβήτηση, θα πρέπει να διαμορφωθεί αρραγές, συμφωνημένο εσωτερικό μέτωπο και να γίνει επίδειξη εθνικής αποφασιστικότητας. Σε μια συγκυρία όπου όλοι στην περιοχή προσπαθούν να κατοχυρώσουν οφέλη και να αντιμετωπίσουν κινδύνους αναλόγως της θέσης που βρίσκονται, οι κινήσεις της Ελλάδος θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο αντιπάλων και συμμάχων. Οποιαδήποτε ένδειξη αναποφασιστικότητας ή αμφισημίας θα εκληφθεί ως αδυναμία. Η αδυναμία λειτουργεί ως μαγνήτης επιθετικότητας.
Περισσότερο από την αξιολόγηση της εθνικής μας βούλησης από τους αντιπάλους μετρούν τα συμπεράσματα που θα βγάλουν εταίροι και σύμμαχοι. Και εκεί δεν πρέπει να στείλουμε λάθος μηνύματα.