Λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να μπαίνει για ακόμα μία φορά σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Όπως έχει φανεί το τελευταίο διάστημα, ο Τραμπ επιδιώκει είτε να ανοίξει μέτωπα, οικονομικά, γεωπολιτικά και άλλα, για να προκαταλάβει την επικείμενη διαπραγμάτευση και να θέσει το πλαίσιο πριν αναλάβει -βλέπε Γροιλανδία, Παναμάς, Καναδάς, Ευρωπαϊκή Ένωση, δασμοί, αμυντικοί προϋπολογισμοί ΝΑΤΟ κ.λπ.- ή να κλείσει «ενοχλητικά» μέτωπα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ υφίσταται μεγάλη πίεση από τους απεσταλμένους του Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να συμφωνήσει σε εκεχειρία με τη Χαμάς για τη Γάζα με όρους τους οποίους οι Ισραηλινοί θεωρούν μη αποδεκτούς. Ωστόσο η προειδοποίηση των Αμερικανών απεσταλμένων είναι ότι αν το Ισραήλ δεν συμφωνήσει, οι επιπτώσεις με τις οποίες ο Τραμπ προειδοποίησε τη Χαμάς θα αφορούν και το ίδιο…

Οι Ισραηλινοί χαρακτηρίζουν απαράδεκτους τους όρους που επιχειρείται να τους επιβληθούν, διότι εκτιμούν ότι δημιουργούν μείζον θέμα ασφαλείας, ότι ακυρώνουν τον έναν και πλέον χρόνο πολέμου, τις θυσίες, τις απώλειες και τις νίκες που επετεύχθησαν και ότι θα δοθεί η ευκαιρία στη Χαμάς να ανασυνταχθεί χωρίς παράλληλα να διασφαλίζεται η απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Στο ισραηλινό πολιτικό σκηνικό ήδη επικρατεί αναταραχή, με βουλευτές, υπουργούς και διπλωμάτες να διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν η κυβέρνηση Τραμπ επιμείνει. Και δεν είναι μόνο αυτά τα αρνητικά νέα για το Ισραήλ. Πρωθυπουργός του Λιβάνου εξελέγη με τη στήριξη των ΗΠΑ ο δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Ναουάφ Σαλάμι, ο οποίος έχει τηρήσει σκληρή αντιισραηλινή στάση τον ένα χρόνο του πολέμου, προωθώντας και υπερψηφίζοντας καταδικαστικές αποφάσεις κατά του Ισραήλ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η διοίκηση Μπάιντεν, λίγες ημέρες πριν παραδώσει, ενέταξε το Ισραήλ στους περιορισμούς εξαγωγών κρίσιμης υψηλής τεχνολογίας ημιαγωγών (μικροτσίπ) και τεχνητής νοημοσύνης, περιλαμβάνοντάς το στη λίστα των χωρών που θεωρούνται ύποπτες για τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών για την ανάπτυξη όπλων και τη διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων και παρακολουθήσεων…

Οι προεκτάσεις αυτής της πίεσης προς το Ισραήλ σχετίζονται με τον ευρύτερο σχεδιασμό για την περιοχή και θα πρέπει να χτυπήσουν αρκετές καμπάνες και σε εμάς.

Ειδικά για την πολιτική υποβάθμισης της τουρκικής απειλής, εξωραϊσμού της γείτονος και επικοινωνιακού μετριασμού της αναθεωρητικής πολιτικής της. Είναι προφανές ότι μία τέτοια πολιτική διευκολύνει τις όποιες πιέσεις, αν υποθέσουμε ότι σχεδιάζεται να ασκηθούν και σε εμάς για «διευθετήσεις» στην περιοχή… Αν και επιμένουμε ότι μεσοπρόθεσμα η Τουρκία θα βυθιστεί στον βάλτο στον οποίο έχει μπει. Ωστόσο οι τακτικές κινήσεις των μεγάλων στο ενδιάμεσο χρειάζονται προσοχή.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/01/2025