Η ∆ιάσκεψη του Μονάχου αποτέλεσε ακόµα µία ψυχρολουσία για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν έχουν ακόµα συµφιλιωθεί µε την παρουσία του Ντόναλντ Τραµπ στην ηγεσία των ΗΠΑ και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Βρίσκονται από αιφνιδιασµό σε αιφνιδιασµό, διότι αρνούνται να αποκωδικοποιήσουν αυτό που έχει συµβεί και πολύ περισσότερο να το αποδεχθούν ως πραγµατικότητα. Άρα δεν µπορούν να το διαχειριστούν, οπότε θα συνεχίσουν να αιφνιδιάζονται.

Όπως συνέβη µε όσα τους είπε ο νέος Αµερικανός υπουργός Άµυνας, Πιτ Χέγκσεθ, προ ηµερών, όταν διευκρίνισε ότι ο Τραµπ το εννοεί όταν λέει ότι οι αµυντικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξηθούν στο 5%...

Χθες ήταν η σειρά του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, να ρίξει τη θερµοκρασία και να παγώσει το ακροατήριο στη ∆ιάσκεψη του Μονάχου, ελέγχοντας τους Ευρωπαίους µε ορθολογικές τοποθετήσεις.

Για το Μεταναστευτικό, για τη λογοκρισία που προσπαθούν να επιβάλουν τα ευρωπαϊκά κέντρα, προκειµένου να ανακόψουν την επέλαση των κοµµάτων αµφισβήτησης, για την ποιότητα της ευρωπαϊκής ∆ηµοκρατίας. Για την αντίδραση κατά των παρεµβάσεων του Έλον Μασκ στις εκλογικές και πολιτικές διαδικασίες στα ευρωπαϊκά κράτη υπενθύµισε µε σκωπτικό τρόπο τις παρεµβάσεις της Ευρώπης στην αµερικανική πολιτική σκηνή που είχαν προηγηθεί κατά του Τραµπ και των Ρεπουµπλικανών. «Αν η αµερικανική δηµοκρατία µπορεί να επιβιώσει 10 χρόνια από το κράξιµο της Γκρέτα Τούνµπεργκ, εσείς µπορείτε να επιβιώσετε µερικούς µήνες από τον Έλον Μασκ»...

Στηλιτεύοντας τις µεθόδους και τις προσπάθειες περιορισµού των αντισυστηµικών κοµµάτων, αµφισβήτησε µε δηκτικό τρόπο τη δηµοκρατική κουλτούρα του ευρωπαϊκού κατεστηµένου. «Να µη φοβάστε να αγκαλιάσετε αυτό που σας λέει ο λαός σας, ακόµη και όταν αυτό προκαλεί έκπληξη, ακόµη και όταν δεν συµφωνείτε. ∆εν πρέπει να φοβόµαστε τους ανθρώπους µας, ακόµη και όταν αυτοί εκφράζουν απόψεις που διαφωνούν µε την ηγεσία τους. Αν τρέχετε µε τον φόβο των δικών σας ψηφοφόρων δεν υπάρχει τίποτα που µπορεί να κάνει η Αµερική για εσάς, ούτε υπάρχει κάτι που µπορείτε να κάνετε εσείς για τον αµερικανικό λαό, που εξέλεξε εµένα και τον πρόεδρο Τραµπ».

Φέρνοντας σε ιδιαίτερα άβολη θέση το ευρωπαϊκό ακροατήριο, συνέκρινε τις σηµερινές λογοκριτικές διαθέσεις των Βρυξελλών µε αυτές των Σοβιετικών την εποχή του Ψυχρού Πολέµου, υπενθυµίζοντας ότι η ∆ύση, ο ελεύθερος κόσµος, πολεµούσε αυτό ακριβώς το καταπιεστικό και ανελεύθερο καθεστώς, πρακτικές του οποίου υιοθετεί η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία στο όνοµα διαφύλαξης της... ελευθερίας. «Πρέπει να κάνουµε περισσότερα από το να µιλάµε για δηµοκρατικές αξίες. Πρέπει να τις ζήσουµε.

Στη ζωντανή µνήµη πολλών από εσάς σε αυτή την αίθουσα, ο Ψυχρός Πόλεµος τοποθέτησε τους υπερασπιστές της δηµοκρατίας απέναντι σε πολύ πιο τυραννικές δυνάµεις σε αυτή την ήπειρο. Και σκεφτείτε ποια πλευρά σε αυτόν τον αγώνα λογόκρινε τους αντιφρονούντες, έκλεισε τις εκκλησίες, ακύρωσε τις εκλογές. Ήταν οι καλοί; Σίγουρα όχι»...

Για το Μεταναστευτικό και τη διαχείρισή του από την Ε.Ε., που είναι ένας από τους βασικούς λόγους υποχώρησης των κατεστηµένων κοµµάτων, είπε το αυτονόητο, αυτό που ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούνται να ακούσουν, παρά τα εκκωφαντικά µηνύµατα που στέλνουν τα εκλογικά σώµατα στις διάφορες χώρες. Αφορµή για την τοποθέτησή του πήρε από το πρόσφατο τροµοκρατικό χτύπηµα στη Γερµανία και από τα άλλα που έχουν προηγηθεί πρόσφατα. «Πόσες φορές πρέπει να υποστούµε αυτές τις τροµακτικές αποτυχίες πριν αλλάξουµε πορεία και οδηγήσουµε τον κοινό µας πολιτισµό σε µια νέα κατεύθυνση;».

Συµπέρασµα. Στις πρώτες ηµέρες προεδρίας του Ντόναλντ Τραµπ στις ΗΠΑ έχει γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχει αλλαγή υποδείγµατος στις ευρωατλαντικές σχέσεις, στη ∆ύση γενικότερα και στον πλανήτη ευρύτερα. Το ατυχές για την κατεστηµένη Ευρώπη δεν είναι ότι διαφωνεί µε αυτά που εκπέµπονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι ότι δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να αντιπροτείνει και επιµένει σε πολιτικές και απόψεις που έχουν οδηγήσει την Ευρώπη στο περιθώριο και σε ηµιδιάλυση πολύ πριν από την έλευση του Ντόναλντ Τραµπ.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 16/02/2025