Στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ! Μια γεωπολιτική κοσμογονία
Opinions
"Η Τουρκία προφανώς μένει εκτός, καθώς τα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της και τις προθέσεις της μεγαλώνουν"

Αυτές τις ημέρες σημειώνεται μία από τις πιο σημαντικές στρατηγικού χαρακτήρα εξελίξεις, απολύτως θετική για τον Ελληνισμό. Οι ΗΠΑ δρομολογούν μόνιμη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο με έδρα στην Κρήτη!
Η σχετική τροπολογία προωθείται με διακομματική στήριξη στο Κογκρέσο, προβλέπει αμερικανική χρηματοδότηση και βάζει τη σφραγίδα σε μία προοπτική που έχει αρχίσει να διαφαίνεται εδώ και πολύ καιρό. Την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία περνά μέσα από την εμβάθυνση των σχέσεων με τις τρεις μόνες κανονικές δημοκρατίες της περιοχής, τα δύο κράτη του Ελληνισμού και το εβραϊκό.
Η συνεργασία θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, στρατιωτική υπόσταση και αποστολή μεταξύ άλλων την ασφάλεια των θαλασσών, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενεργειακή ασφάλεια, τη διασφάλιση των θαλάσσιων οδών και είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι στην πορεία θα συμπεριλάβει και μόνιμη κοινή στρατιωτική δύναμη.
Δεν πρόκειται για κάποιο στρατηγείο που θα έχει γενικό και ad hoc συντονιστικό ρόλο αλλά για τη δημιουργία ενός μάχιμου βραχίονα με επιχειρησιακή παρουσία και στην Κρήτη και στην Κύπρο.
Η αποστολή της θα είναι η αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής που μπορεί να διαταράξει τα ευρύτερα σχέδια που προωθούνται, από τις γεωτρήσεις και τα ηλεκτρικά καλώδια διασύνδεσης μέχρι τους αγωγούς και τον μεγάλο εμπορευματικό διάδρομο από την Ινδία μέχρι την Ευρώπη.
Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ αποτελούν τις μόνες σταθερές στην περιοχή, καθώς ακόμα και άλλες χώρες οι οποίες εντάσσονται στις ευρύτερες συνεργασίες δεν θεωρούνται ακλόνητα σταθερές μακροπρόθεσμα και τελούν υπό την αίρεση εσωτερικών πιέσεων και εξωγενών εξελίξεων, όπως η Αίγυπτος. Η Τουρκία προφανώς μένει εκτός, καθώς τα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της και τις προθέσεις της μεγαλώνουν.
Αυτή η κίνηση των Αμερικανών με παρασκηνιακή προώθηση και πίεση του ισραηλινού αλλά και του ελληνικού λόμπι ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας, καθώς δεν μπορούν να παραμείνουν ασάφειες και εκκρεμότητες στην περιοχή που θα πυροδοτούν εντάσεις. Η Τουρκία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, αλλά το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει απέναντι σε ένα τέτοιο σχήμα που τελεί υπό αμερικανική αιγίδα και αφορά τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Εξάλλου το γεγονός ότι αυτός ο σχεδιασμός συμπίπτει με την παρουσία της Chevron και της Exxon στην περιοχή μόνο τυχαίο δεν είναι.
Η δε Chevron ετοιμάζεται να διευρύνει τη δραστηριότητά της στην Κύπρο.
Ο Ελληνισμός βρίσκεται ίσως μπροστά στη μεγαλύτερη γεωπολιτική ευκαιρία που έχει από την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων. Πρέπει να επιδείξουμε την ίδια τόλμη, αποφασιστικότητα και διορατικότητα.