Μυρίζει φυσικό αέριο και μπαρούτι
Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ενδιαφέρεται για την περιοχή νοτίως της Κρήτης
Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πυκνές. Και ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.
Η Exxon Mobil συζητάει με τα ΕΛΠΕ για την είσοδό της στο θαλάσσιο οικόπεδο του Ιονίου όπου η ελληνική εταιρεία έχει τα δικαιώματα σε συνεργασία με την TOTAL. Αυτή είναι η αρχή. Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ενδιαφέρεται για την περιοχή νοτίως της Κρήτης και εξετάζει τη δημιουργία κοινοπραξίας με τα ΕΛΠΕ.
Οι εταιρείες εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία συνορεύει με την αιγυπτιακή ΑΟΖ όπου βρέθηκε το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής κοίτασμα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το ZOR, κρύβει ανάλογης δυναμικής κοιτάσματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Exxon Mobil μπήκε στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ανθρωποι οι οποίοι ασχολούνται επί δεκαετίες με τους υδρογονάνθρακες μου έλεγαν ότι, σε ενημέρωση που έκαναν προ ημερών Αμερικανοί της πετρελαϊκής αγοράς σε στελέχη του χώρου στο Λονδίνο, παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία θεωρείται πολύ πιθανή η ύπαρξη στην ΑΟΖ της Κύπρου κοιτασμάτων πολλαπλασίου μεγέθους από αυτό του ZOR (το οποίο κατατάσσεται ήδη ως το 20ό μεγαλύτερο στον κόσμο).
Οι επιστήμονες με τους οποίους συζητούσα το θέμα -οι οποίοι είχαν θεσμική θέση στον τομέα των υδρογονανθράκων στην προηγούμενη κυβέρνηση με απόφαση του τότε πρωθυπουργού- διαβεβαιώνουν ότι, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν στη διάθεση εταιρειών και κρατών, οι ίδιες προοπτικές υπάρχουν και για τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, ιδιαίτερα στις περιοχές Καστελόριζου και Κρήτης. Αυτό εξηγεί την πρόθεση της Exxon Mobil να εισέλθει στο ελληνικό «παιχνίδι». Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να μη μείνει εκτός. Ακόμα και πόλεμο.
Η Ισραηλινή πρέσβειρα στην Αθήνα, Ιρίτ Μπεν Αμπα, μιλώντας στην «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» δήλωσε ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου είναι μεγαλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Είπε και κάτι άλλο: «Αν κοιτάξει κάποιος στην ιστορία της ενεργειακής πολιτικής, δεν θα βρει παραδείγματα που η ενέργεια λειτούργησε υπέρ της λύσης προβλημάτων. Δεν θα βρείτε τέτοια παραδείγματα πουθενά».
Το να είναι μια χώρα πλούσια σε πόρους είναι ένα πράγμα. Το να μπορέσει να τους διαχειριστεί με τρόπο ώστε να αποτελέσουν ευλογία και όχι κατάρα είναι κάτι διαφορετικό.
Από την Ελευθερία του Τύπου