Στον «βάλτο» των Πρεσπών
Αν περάσει η συμφωνία θα τα βρούμε όλα μπροστά μας!
«Αν ο κ. Ντιμιτρόφ μας μίλαγε στη μητρική του γλώσσα, όλοι θα αντιλαμβάνονταν ότι η γλώσσα που βαφτίστηκε “μακεδονική” είναι βουλγαρική διάλεκτος». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκα πριν από λίγες ημέρες στους δεκάδες εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων που συμμετείχαν στην 29η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC), που έλαβε χώρα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Αυτό συνέβη μετά την τοποθέτηση του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ως εισηγητής στο πάνελ της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, περιέγραφε με θριαμβευτικούς τόνους τη συμφωνία που είχε υπογράψει την προηγουμένη με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά στο χωριό Ψαράδες των Πρεσπών. Η παρατήρησή μου αυτή τον ενόχλησε, καθώς… χάλασε το πανηγυρικό κλίμα που έως τότε είχε δημιουργηθεί, γεγονός που φάνηκε στην απάντησή του. Οι δικαιολογίες που επιστράτευσε δεν αντέχουν σε κριτική για όσους έχουν ακόμη και ελάχιστη γνώση του ζητήματος.
Δυστυχώς, όμως, για τα στελέχη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν υπάρχει ούτε ιστορική αλήθεια, ούτε εθνικό δίκαιο. Υπάρχει μόνον το άγχος για την καρέκλα της εξουσίας, η αγωνία να είναι αρεστοί στον διεθνή παράγοντα, που παλαιότερα ύβριζαν ως κουτσαβάκια, και οι ιδεοληψίες δεκαετιών, που βρικολακιάζουν το φάντασμα του Ζαχαριάδη. Έτσι, Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος -κι ας προσποιείται τώρα την οσία Μαγδαληνή- έβαλαν την υπογραφή τους φαρδιά πλατιά σε μια συμφωνία κόλαφο για την Ελλάδα. Με αυτήν, για πρώτη φορά αναγνωρίζεται μια, ανύπαρκτη, μακεδονική εθνότητα και μια φανταστική μακεδονική γλώσσα, που είναι ένα σλαβικό ιδίωμα κοντινό στην βουλγαρική –ως εκ τούτου όταν μιλούν μεταξύ τους Βούλγαροι και Σκοπιανοί, ο καθείς στη γλώσσα του, δεν χρειάζονται διερμηνέα.
Όπως, βεβαίως, δεν υπάρχει επιπλέον διερμηνεία στην... κυπριακή για τους αδελφούς μας Κυπρίους, καθώς αν και συμμετέχουν ως άλλη κρατική οντότητα στην ΕΕ μιλούν ελληνικά. Επιπλέον, δίδεται και η ιστορία της Μακεδονίας, από τους Έλληνες φωτιστές των Σλάβων Κύριλλο και Μεθόδιο, και όλη τη βυζαντινή περίοδο μέχρι τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ακόμη και για την αρχαία Μακεδονία, στη συμφωνία δεν αναγράφεται με σαφήνεια ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν, αλλά με την αρχαία ελληνική ιστορία. Μα αυτοί θεωρούν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες, ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος μεταξύ αυτών, δεν ήταν Έλληνες αλλά αντίπαλοί τους!
Αν περάσει η συμφωνία θα τα βρούμε όλα μπροστά μας! Για παράδειγμα στις επιτροπές που θα έχουν λόγο για το τί θα γράφεται στα σχολικά βιβλία. Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος όταν οι Σκοπιανοί με βάση τη συμφωνία αυτή θα ζητούν να μην αναγράφονται ως Έλληνες όλοι οι μεγάλοι Μακεδόνες της ιστορίας μας. Ακόμη, όμως, και στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων, που έμεινε για τακτοποίηση αργότερα έχουμε να ζήσουμε «πράγματα και θαύματα», για το ποιος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το μακεδονικός και ποιος όχι.
Η κυβέρνηση κινήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με χαρακτηριστική κυνικότητα και έλλειψη σεβασμού απέναντι στο εθνικό συναίσθημα των Ελλήνων. Αγνόησε επιδεικτικά, και επιπλέον λοιδόρησε τους πολίτες που αντέδρασαν στις κυβερνητικές προθέσεις. Τα γιγαντιαία συλλαλητήρια χαρακτηρίσθηκαν από τον πρωθυπουργό ως «όχλοι» και οι συμμετέχοντες, συλλήβδην, ως ακροδεξιοί. Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν πλέον του 70% των ερωτηθέντων να είναι εναντίον της συμφωνίας δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν. Το κοινοβούλιο γνώρισε το περιεχόμενο της συμφωνίας σχεδόν την παραμονή, δεν εξέφρασε άποψη, δεν ψήφισε. Είναι τα Σκόπια που θα έχουν τη δυνατότητα να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τα συμφωνηθέντα, ακόμη και με δημοψήφισμα. Εμείς, ίσως με άλλη βουλή, αν παρεμβληθούν εκλογές, θα κληθούμε να επικυρώσουμε τα τετελεσμένα. Αυτή είναι η δημοκρατικότητα της πρώτης φοράς αριστερά. Κάνει εξωτερική πολιτική εν κρυπτώ και με παρασκηνιακές συναλλαγές, αν πιστέψουμε τα όσα καταγγέλλονται για πάρε δώσε του σκοπιανού με το χρέος.
Βεβαίως, όσο καιρό προπηλάκιζαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και απειλούσαν με κρεμάλες τους «γερμανοτσολιάδες», όλα ήταν καλώς καμωμένα. Σήμερα που αντιστράφηκαν τα πράγματα ζητούν καταδίκη της βίας από την πολιτική δύναμη που πάντα καταδίκαζε χωρίς «αλλά» κάθε εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς. Άλλοι είναι αυτοί που βάζουν ιδεολογικό πρόσημο στη βία, παρέχοντας ακόμη νομιμοποίηση σε «συλλογικότητες».
Για τη ΝΔ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ως υπεύθυνη δύναμη καταδίκασε τη συμφωνία και δεσμεύεται ότι όταν έλθει στη Βουλή από τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο θα την καταψηφίσει. Όσο για τους δράστες του ανοσιουργήματος της συμφωνίας των Πρεσπών, κριτές τους ας είναι ο ελληνικός λαός και η ιστορία!
* Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης.