Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που προέρχονται από τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις του Ιανουαρίου του 2017 είναι αποκαλυπτικά. Το 31,68% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα εργάζονται με μερική απασχόληση και λαμβάνουν μέσο μηνιαίο μισθό 394,13 ευρώ. Στους νέους ανθρώπους τα στοιχεία είναι ακόμα πιο απογοητευτικά. Η γενιά των 700 και 500 ευρώ, έχει δώσει τη θέση της στη γενιά των 300 ευρώ ή στη γενιά της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.

Παράλληλα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι 3,7 εκατομμύρια απασχολούμενοι (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) προσπαθούν να συντηρήσουν με τις εισφορές τους 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους (με τη μέση σύνταξη κύρια και επικουρική να κυμαίνεται στα 900 ευρώ περίπου) και 3,2 εκατομμύρια οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό. Οι άνεργοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Αν λάβουμε υπόψη μας και την εξέλιξη των δημογραφικών δεδομένων, το αδιέξοδο είναι εμφανές...

Το 2016 έκλεισε με ύφεση όπως και το 2015. Το 2017 η «ανάπτυξη», που τροφοδοτείται από τη μείωση των αποταμιεύσεων, αναμένεται αρκετά χαμηλότερη και θα κινηθεί στα επίπεδα του 1%. Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση στοχεύει φέτος, το 2017, να πιάσει ξανά τα επίπεδα του ΑΕΠ του 2014. Τρία χαμένα χρόνια, που πρόσθεσαν σημαντικά βάρη ύψους 14 δις ευρώ στους πολίτες.

Η κυβέρνηση παρόλα αυτά σχεδιάζει στο τέλος του χρόνου ως αντιστάθμισμα να μοιράσει φιλοδωρήματα 500 ευρώ στους συνταξιούχους, όταν έχει νομοθετήσει 21 διαφορετικές περικοπές στις συντάξεις τους μέχρι το τέλος του 2019!

Την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ. Έχουν επιβληθεί 28 νέοι φόροι μέχρι το 2017, και αναμένονται άλλοι 9 το 2018. Αρκετοί από αυτούς τους φόρους, επιβαρύνουν την εξωστρεφή οικονομία. Τέλος διανυκτέρευσης και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του πιο «εξαγώγιμου» αγαθού μας, του τουρισμού. Η πραγματική οικονομία είναι σε απόλυτη ασφυξία. Προς το κλείσιμο ή την έξοδο από τη χώρα, οδηγούνται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Κυβέρνηση διακηρύσσει ότι προτίθεται να μοιράσει ελεημοσύνη στους αδύναμους που όμως όλο και αυξάνονται. Δεν καταλαβαίνει ότι σημαντικότερο είναι να μειωθεί ο αριθμός των φτωχών, από τη διανομή επιδομάτων, που πολλές φορές λειτουργούν και εκμαυλιστικά.

Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία, η Ελλάδα του πλούτου είναι το ζητούμενο της επόμενης ημέρας. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να υπηρετηθεί με επιδόματα, φόρους και την ιδιωτική πρωτοβουλία ποινικοποιημένη. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, η έμφαση στην εξωστρέφεια, στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι προϋπόθεση υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης. Ο εξορθολογισμός του κράτους με αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, με μείωση του κόστους λειτουργίας του, που θα οδηγήσει σε μείωση της φορολογίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, είναι πολιτικές απαραίτητες για να σταθούμε με αξιώσεις στον έξω κόσμο.

Στη βάση αυτή εργαζόμαστε στη Νέα Δημοκρατία ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της επόμενης μέρας. Επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους τα κακώς κείμενα, ώστε οριστικά η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, αφήνοντας πίσω τη φτώχια και τη μιζέρια και περνώντας στην εποχή των ευκαιριών και της ευημερίας.

* Ο Μανώλης Γραφάκος είναι οικονομολόγος, Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Δήμαρχος Μελισσίων