Στο πανεπιστήμιο είχαμε μάθει ότι το μέρισμα είναι η διανομή κερδών, δηλαδή προϋποθέτει την παραγωγή πλούτου. Μάλιστα, σε μια πορεία ενός οικονομικά βιώσιμου φορέα, το μέρισμα έχει διάρκεια στον χρόνο. Να υποθέσουμε ότι με τον όρο «κοινωνικό» μέρισμα εννοούμε τη διανομή του πλούτου στους οικονομικά αδύναμους. Ας δούμε το «κοινωνικό μέρισμα» για το οποίο μας έκανε σχετικό διάγγελμα ο κος Τσίπρας. Μίλησε για «υπεραπόδοση» της οικονομίας, αλλά δεν μας εξήγησε πώς τη μετράει.

Οι μετρήσεις οι δικές μας λένε:

•   Προέβλεπε ανάπτυξη 2,7% για το 2017 και παλεύει μήπως καταφέρει και πιάσει τη μισή.

•   Τα καθαρά φορολογικά έσοδα για το 9μηνο του 2017 είναι κάτω από τον στόχο κατά 2,4 δισ. και κάτω από τα αντίστοιχα περσινά κατά 1,75 δισ. ευρώ.

•   Τα εισοδήματα που δήλωσαν οι Έλληνες ήταν 73 δισ, κατά 2 λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά, με άλλα λόγια «το εισόδημά τους μειώθηκε». Μάλλον η λέξη «υπεραπόδοση» έχει άλλη έννοια στη γλώσσα που μιλά ο κος Τσίπρας. Πάμε να δούμε το «κοινωνικό μέρισμα» που θα είναι 1,4 δισ. ευρώ. Προέρχεται όμως από πραγματικό πλεόνασμα; Και εδώ φαίνεται ότι με τον κ Τσίπρα μιλάμε άλλη γλώσσα. Το να χρωστάς πάνω από 2,5 δισ. σε εκκρεμείς συντάξεις και να χρωστάς άλλα 3,5 δισ. σε προμηθευτές και επιστροφές φόρων, δεν το λες πραγματικό πλεόνασμα.

Στη γλώσσα μας αυτό λέγεται «αντί να πληρώσω με δικά μου χρήματα, πληρώνω με λεφτά των άλλων». Άλλη πτυχή της υπόθεσης σχετίζεται με την «ειλικρινή βούληση» του κ. Τσίπρα να δώσει το «κοινωνικό μέρισμα». Ακούει κάποιος ότι δίνεται «κοινωνικό μέρισμα» και θεωρεί ότι αυτό παρέχεται από επιλογή (και όχι από ανάγκη). Όμως από τα 1,4 δισ. που προτίθεται να διανείμει ο κ. Τσίπρας, τα 680 εκατ. ευρώ είναι αναγκασμένος να το κάνει λόγω εκτέλεσης δικαστικής απόφασης, αλλά και ανάγκης ενίσχυσης της ΔΕΗ λόγω της απόφασης της ΡΑΕ για τις ΥΚΩ.

Τελικά ο κ. Τσίπρας «με δική του βούληση» επιστρέφει 720 εκατ. ευρώ. Τώρα το ότι το 2017, με τους νέους φόρους και τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που επέβαλε, επιβάρυνε επιπλέον τα νοικοκυριά με 2,5 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι για τη γλώσσα που μιλά ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία σημασία. Η πολιτική γλώσσα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: επιδόματα φτώχειας από αυτά που έχουν φορολογηθεί, ως χαρτζιλίκι στους αδύναμους, για να τους κρατά σε πολιτική ομηρία.

Στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλάμε μια άλλη γλώσσα. Τη γλώσσα της πραγματικότητας και της ειλικρίνειας. Μιλάμε την προγραμματική γλώσσα, αυτή που ξεδιπλώνουμε στους πολίτες μέσα από την προσυνεδριακή μας διαδικασία. Ήδη έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα που πιστεύουμε ότι θα φέρουν νέες επενδύσεις, ανάπτυξη, νέες δουλειές και ευημερία. Μέχρι το συνέδριό μας τον Δεκέμβριο, θα έχουμε παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία του προγράμματός μας.

Στη γλώσσα της Νέας Δημοκρατίας, η ουσιαστική αύξηση της ευημερίας των πολιτών λέγεται μείωση φορολογίας και αυξημένα εισοδήματα. Κοινωνικό μέρισμα και επιδόματα φτώχειας δεν έχουμε στην ατζέντα μας. Έχουμε παραγωγή νέου πλούτου για όλους, νέος πλούτος που θα ωφελήσει κυρίως τους αδύναμους. Έχουμε βέβαια και ουσιαστική στήριξη των αδυνάτων και των ανέργων με στόχο επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε σε μια άλλη Ελλάδα.

Στην Ελλάδα και στους Έλληνες που αξίζουν να είναι σε καλύτερη κατάσταση από τη σημερινή. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα που μπορεί καλύτερα και θα τα καταφέρει, έχοντας στο τιμόνι της τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

* Οικονομολόγος, αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην δήμαρχος Μελισσίων