Κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων
Απέναντι στις θεομηνίες και στις φυσικές καταστροφές δεν είμαστε οι απλοί παρατηρητές του παρελθόντος οι οποίοι κατέφευγαν σε προσευχές.
Η ασφάλεια, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ατομικής ιδιοκτησίας είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας και αποτελεί βασικό πυλώνα του κοινωνικού μας συμβολαίου. Τα σύγχρονά κράτη δημιουργούν και βελτιώνουν τους θεσμούς τους, εκπαιδεύουν προσωπικό, προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και στις προκλήσεις των καιρών.
Απέναντι στις θεομηνίες και στις φυσικές καταστροφές δεν είμαστε οι απλοί παρατηρητές του παρελθόντος οι οποίοι κατέφευγαν σε προσευχές. Η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν κάνει τεράστια άλματα στον τομέα των φυσικών καταστροφών. Μπορούμε πλέον να προβλέψουμε με μεγάλη ακρίβεια την έκταση επερχόμενων φυσικών καταστροφών.
Για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα. Ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών και ισχυρούς ανέμους οι πάντες πιάστηκαν απροετοίμαστοι. Γιατί πολύ απλά δεν ασχολήθηκαν με αυτή την προειδοποίηση. Δεν είχαν σχέδιο αντιμετώπισης, αλλά και ότι σχέδια είχαν, δεν τα εφάρμοσαν. Αν ήταν σε εγρήγορση ο μηχανισμός, η φωτιά ή δεν θα άναβε γιατί θα είχαν προειδοποιήσει τον ανεύθυνο που έκαιγε κλαδιά, ή αν άναβε θα είχε σβήσει άμεσα. Εγκληματικό επίσης ότι η αρχική εστία υποτιμήθηκε, έγινε λάθος εκτίμηση της εξέλιξής της φωτιάς, δεν έγινε καμία προσπάθεια εκκένωσης κατοικημένων περιοχών (το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης μέσω μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας που είχε παραγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση δεν λειτουργεί).
Ακολούθησε μία αλληλουχία λαθών και παραλείψεων και ακόμα περισσότερο μία σύσκεψη παρωδία παρόντος του Πρωθυπουργού η οποία έγινε μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.
Το κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι για όλα φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η άναρχη δόμηση μέσα στα πεύκα. Ας εξηγήσει κάποιος στους κυβερνώντες ότι τους χρειαζόμαστε στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στα δύσκολα και όχι στις λιακάδες, στις αστροφεγγιές και στις μπουνάτσες. Ας ενημερώσει κάποιος τους κυβερνώντες ότι η πλειοψηφία των «αυθαίρετων» κτισμάτων στο Μάτι Αττικής υπάρχει εδώ και σαράντα χρόνια, όπως και τα πεύκα που καλύπτουν τον αστικό ιστό σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής. Η εικόνα μιας κυβέρνησης που από τη μία διαφημίζει την πολιτική της νομιμοποίησης αυθαιρέτων και μετά την καταστροφή είναι αποφασισμένη για μπουλντόζες δεν τιμά κανένα.
Η πολιτική σε επίπεδο άσκησης εξουσίας είναι, πρωτίστως μία διαδικασία αξιολόγησης αποτελέσματος. Οι πολιτικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, κρατικοί αξιωματούχοι. που χειρίστηκαν από θέσεις ευθύνης την κρίση εκ του αποτελέσματος απέτυχαν. Με πάνω από 90 νεκρούς, αρκετούς αγνοούμενους και δεκάδες τραυματίες δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται ότι έκανε σωστά τη δουλειά του. Πολιτική ευθύνη χωρίς παραιτήσεις δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο στην περίπτωσή μας μία κυβέρνηση χωρίς την αίσθηση της ευθύνης. Πρόσωπα κατώτερα των περιστάσεων κυβερνούν τον τόπο. Οι ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους και με τον τρόπο που καθορίζουν οι νόμοι της χώρας.
Η αντιπολίτευση στο σύνολό της και κυρίως η Νέα Δημοκρατία κράτησε στάση ευθύνης και ευαισθησίας. Ας το εκμεταλλευτούμε έστω και τώρα για να βγούμε όλοι σοφότεροι μέσα από αυτή την καταστροφή. Να δούμε τα λάθη και τις αδυναμίες. Για να διαμορφώσουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα, άμεσα και με μετρήσιμους στόχους. Δεν μας αξίζει να καίγονται συνάνθρωποί μας αβοήθητοι.
*Ο Μανώλης Γραφάκος είναι Οικονομολόγος, υποψήφιος διδάκτορας, Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Δήμαρχος Μελισσίων.