Η Ελλάδα είναι Ευρώπη! Η Ευρώπη είναι το σπίτι µας! Είναι η οικογένειά µας! Ως εκ τούτου, το τι συµβαίνει µέσα στο σπίτι µας µάς αφορά όλους!

Η αναµέτρηση της 9ης Ιουνίου είναι ευκαιρία να εµπεδωθεί το κίνηµα «Μένουµε Ευρώπη» ως κυρίαρχη τάση εκσυγχρονισµού της χώρας. Kράτησε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό δρόµο και πλέον διακριτά αντικατοπτρίζει τις δυνάµεις της προόδου, που στην πλειονότητά τους στηρίζουν τη µεταρρυθµιστική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι των δυνάµεων του αναχρονισµού.

Η δηµιουργία και η καινοτοµία αποτελούν συστατικά προόδου. Και η πρόοδος της χώρας είναι η εγγύηση πολιτικής σταθερότητας, εθνικής σιγουριάς και οικονοµικής ανακούφισης, απέναντι στα ρίσκα αψήφιστων αποφάσεων και νέων πειραµάτων. Οι µεταρρυθµιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάµεις δεν πρέπει να εφησυχάσουν. Η δηµαγωγία της αντιπολίτευσης καραδοκεί και το ενδεχόµενο της αποχής θα της προσέφερε έναν λόγο για να ξεδιπλωθεί - κάτι που πρέπει να αποτραπεί.

Οι ευρωεκλογές αυτές δεν προσφέρονται για έκφραση της όποιας δυσαρέσκειας ή διαµαρτυρίας, πόσω µάλλον αδιαφορίας. Αυτές οι ευρωεκλογές είναι κρίσιµες. Το αποτέλεσµά τους θα καθορίσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόµενη πενταετία. Εξελίξεις που είναι άµεσα συνυφασµένες µε την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας.

H επαναβεβαίωση της ισχύος της Ν.∆. στην κάλπη της 9ης Ιουνίου είναι µονόδροµος, αν θέλουµε να δυναµώσουµε τη φωνή των ελληνικών διεκδικήσεων µέσα στην Ευρωβουλή και τη µεταρρυθµιστική πνοή του κυβερνητικού προγράµµατος που ήδη υλοποιούµε, µε χειροπιαστά τα θετικά αποτελέσµατα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη, όπως και η Ευρώπη την Ελλάδα, σε τρία κοµβικά ζητήµατα που θα καθορίσουν το κοινό ευρωπαϊκό µέλλον µας. Πρώτον: εξεύρεση νέων αποτελεσµατικών χρηµατοδοτικών εργαλείων, όπως το ΤΑΑ. ∆εύτερον: αντιµετώπιση του Μεταναστευτικού ως απάντηση σε ακραίες πολιτικές και κοινωνικές συµπεριφορές. Τρίτον: ριζική αναµόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και στα τρία αυτά ζητήµατα η Ελλάδα έχει και µπορεί να διαδραµατίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ποιος είναι ικανός να το κάνει; Το νέο Ταµείο Ανάκαµψης δηµιουργήθηκε µε εµφανώς καταγεγραµµένη συµµετοχή της Ελλάδας για να απαντήσει σε µια πρωτοφανή κρίση που έπληξε την Ευρώπη. Η κυβέρνησή µας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπραγµατεύθηκαν και εξασφάλισαν επιπλέον ευρωπαϊκές χρηµατοδοτήσεις 36 δισ. € που διατίθενται για υποδοµές σε όλη την ελληνική επικράτεια, την ίδια στιγµή που µέρος αυτών των κονδυλίων κατευθύνεται για την αποκατάσταση των ζηµιών που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόµενα του «Daniel» και του «Elias». Ποιος είναι ικανός να διαπραγµατευθεί καλύτερα ένα τόσο κοµβικό ζήτηµα για την ανάπτυξη της χώρας; Το Μεταναστευτικό, που συνδέεται άµεσα µε τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», έναν στόχο του οποίου ηγείται ο Ελληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κοµισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού προβληµατισµού.

Η Ελλάδα έχει υποστεί τις συνέπειες του φαινοµένου, µε αποκορύφωµα την κρίση στον Έβρο. Όταν χρειάστηκε η κυβέρνηση της Ν.∆. στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπίστηκε τα ελληνικά (που είναι και ευρωπαϊκά) σύνορα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέβαλε καθοριστικά να αναδειχθεί η σηµασία υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κεκτηµένου, της προάσπισης των ευρωπαϊκών συνόρων και κατ’ επέκταση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Ποιος είναι ικανός να διαπραγµατευθεί καλύτερα ένα τόσο κοµβικό ζήτηµα για την ασφάλεια της χώρας; Η Κοινή Αγροτική Πολιτική επανακαθορίζεται κάτω από την ασφυκτική πίεση των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Η Ευρώπη επανεξετάζει τη διατροφική της αυτάρκεια και την ικανότητά της να θρέψει τον πληθυσµό της. Ποιος είναι ικανός να διαπραγµατευθεί καλύτερα ένα τόσο κοµβικό ζήτηµα για την επιβίωση του λαού µας; Τις απαντήσεις θα τις δώσει η κάλπη...

*Υφυπουργός Ανάπτυξης, βουλευτής Ηρακλείου µε τη Νέα ∆ηµοκρατία

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 2/06/2024