Το αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες, αλλά και σε σχέση με τη διεθνή εικόνα της χώρας, συνδέεται με τη δυνατότητα της Αστυνομίας και των ειδικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας να αποτρέψουν και να προλάβουν μια απειλή και όχι μόνον αν έχουν αποτελεσματικότητα στην καταστολή, με συλλήψεις, ή στη διαχείριση συνεπειών, έπειτα από κάποιο έγκλημα ή καταστροφή. Τον διαχωρισμό μεταξύ της πρόληψης και της εμπλοκής της Αστυνομίας, μετά τα δραματικά και σχετικά πρωτόγνωρα γεγονότα στον περίβολο του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, όχι αναίτια υπογράμμισε και ο αναλαβών χρέη υπουργού Προστασίας του Πολίτη προ ολίγων ημερών, Γ. Οικονόμου. Το σχετικά πρωτόγνωρο στα τελευταία γεγονότα είναι ο εισαγόμενος χουλιγκανισμός. Μια ομάδα ναζί χούλιγκαν οπαδών της κροατικής ομάδας Ντιναμό Ζάγκρεμπ ταξίδεψε μέχρι τη χώρα μας και εντός της επικράτειας οδικώς από τα σύνορα μέχρι την Αθήνα, για να συγκρουστεί σε «ραντεβού θανάτου» με οπαδούς της ΑΕΚ. Το ταξίδι των χούλιγκαν δεν βρήκε εμπόδια από την Αστυνομία και αυτό είναι το πρωτόγνωρο και σοκαριστικό. Το αποτέλεσμα από τις βιαιοπραγίες ήταν ένας νεκρός Έλληνας φίλαθλος και πολλοί τραυματίες από τους εμπλεκόμενους, μέσα σε μισή ώρα αχαλίνωτης βίας, μέχρι την εμφάνιση της Αστυνομίας. Ακολούθησαν προσαγωγές και συλλήψεις σχεδόν του συνόλου των εισαγόμενων χούλιγκαν, αλλά και των εγχώριων οπαδών του Παναθηναϊκού, που ήταν οι «οικοδεσπότες» τους. Αυτό που δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς είναι η αδράνεια της Αστυνομίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, με δεδομένο ότι οι σχετικές πληροφορίες από τις ξένες βαλκανικές υπηρεσίες, αλλά και τις ελληνικές συνοριακές υπήρξαν και πλήρεις και εντυπωσιακά ακριβείς για το κονβόι της βίας, αλλά και τον προγραμματισμό τους στην Ελλάδα, σε σχέση με την ΑΕΚ. Υπήρξαν αρχικές απομακρύνσεις περιφερειακών διευθυντών της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, από όπου πέρασε η πομπή των ξένων χούλιγκαν, και του επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας σε κεντρικό επίπεδο, που όμως -όπως αποδεικνύεται- είχε κάνει έγκαιρα τη δουλειά του ενημερώνοντας το Αρχηγείο για το συγκεντρωθέν πληροφοριακό υλικό. Αναμένονται και περαιτέρω απομακρύνσεις αξιωματικών σε κεντρικό και ανώτερο επίπεδο.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Οικονόμου, ένας αποδεδειγμένα σοβαρός και συγκροτημένος, έντιμος και μεθοδικός πολιτικός, δεν έκρυψε το πρόβλημα. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης οι ηγεσίες των κομμάτων επέλεξαν να ζητήσουν άμεσα την απομάκρυνση του υπουργού, χάνοντας για ακόμη μια φορά την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια σοβαρή συζήτηση για τα ζητήματα δυσλειτουργίας που παρουσιάζονται σε διάφορα επίπεδα στον τομέα «ασφάλεια της χώρας». Και τελικά στη σωστή λειτουργία του κράτους.

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα. Υπάρχουν μια σειρά δραματικών γεγονότων που το πιστοποιούν με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο: Η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, οι φωτιές του καλοκαιριού με τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους, το χάσμα πυρασφάλειας στην ενεργό βάση των F-16 στην Αγχίαλο, το σκηνικό βίας και θανάτου έξω από το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Αυτά για το πιο πρόσφατο χρονικό διάστημα. Η συζήτηση δεν μπορεί να είναι πολιτική-μικροπολιτική, αλλά δομική. Και αυτό είναι το πάγιο λάθος των κομμάτων της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Για πολλά χρόνια προβεβλημένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και της κυρίαρχης πεποίθησης επέμεναν ότι τα εθνικά κράτη έχουν τελειώσει. Ότι η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε έναν «χώρο», μια νομαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, κυριάρχησαν ρουσφέτι, κομματισμός, ευνοιοκρατία, αναξιοκρατία, μετριοκρατία, ευθυνοφοβία. Στην παρούσα φάση έχει πληγεί η πεποίθηση του αισθήματος ασφάλειας για τη χώρα. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και συντονισμός. Νέες δομές και νοοτροπίες. Σίγουρα αξιωματικοί στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας που να φοράνε τη στολή τους και όχι να τους φοράει η στολή τους…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»