Η ΧΑΜΑΣ χθες, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν σε τελικό στάδιο προετοιμασίας για την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα, προέβη σε μια υπολογισμένη προβοκατόρικη ενέργεια. Πρότεινε την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά, με αντάλλαγμα να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Σημειώνεται ότι στους ομήρους που έχει στη διάθεσή της η Χαμάς, μετά την αρπαγή τους το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, δεν είναι πολίτες μόνο του Ισραήλ αλλά και Αμερικανοί, Άγγλοι και Γάλλοι. Η ηγεσία της Χαμάς όταν συνέλαβε τους ομήρους, υπό τις εντολές του στρατιωτικού της διοικητή με το ψευδώνυμο «επισκέπτης», που σύμφωνα με διεθνείς πληροφορίες ειδικεύεται στις απαγωγές και τις ομηρίες, είχε σκοπό είτε να τους αξιοποιήσει ως «ασπίδα» στην προβλεπόμενη επιθετικότητα της απάντησης της Ιερουσαλήμ στο μακελειό που διέπραξε επί του εδάφους του Ισραήλ είτε να τους ανταλλάξει με Παλαιστίνιους κρατουμένους στις φυλακές του Ισραήλ, είτε στην περίπτωση αυτή τελικά για επικοινωνιακές εντυπώσεις. Ο στόχος της Χαμάς είναι φανερός. Θέλει να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα συνοχής στο Ισραήλ και έντονες αντιδικίες στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ μεταξύ των συγγενών των ομήρων και άλλων συμπαθούντων στην ιδέα να μην υπάρξει τελικά στρατιωτική επιχείρηση επί των εδαφών της Γάζας από πλευράς ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και όλα να καταλήξουν στην πτώση του Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία και σε συζητήσεις, παρά τη νίκη της τρομοκρατίας και της Τζιχάντ κατ’ αρχήν, για τη συγκρότηση παλαιστινιακού κράτους. Η ηγεσία της Χαμάς ταυτόχρονα δείχνει καλά πληροφορημένη για το περιεχόμενο προτάσεων που θα τεθούν σήμερα στο τραπέζι της Διεθνούς Διάσκεψης που οργανώνει η Αίγυπτος στο Κάιρο για το Παλαιστινιακό, για την κλιμάκωση της κρίσης που έχει προκύψει.

ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ, όπου με πρόσκληση Σίσι θα παραβρίσκεται η Ελλάδα με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού των Εξωτερικών, συμμετέχει το σύνολο των αραβικών κρατών, η Τουρκία, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα. Η πληροφορία που αξιοποιεί η Χαμάς είναι ότι θα ετίθετο ζήτημα απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης των εχθροπραξιών. Παράλληλα δεν είναι καθόλου τυχαίο, αντίθετα προσεκτικά σχεδιασμένο, ότι την παραμονή της έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ «ανοίγουν» υπό τον προφανή συντονισμό του Ιράν όλα τα παράλληλα μέτωπα πολέμου, είτε σχετίζονται με τον Λίβανο και τη Συρία από την πλευρά της Χεζμπολάχ είτε από την Υεμένη, όπου δρουν ως εκστρατευτικό σώμα της Τεχεράνης οι «αντάρτες» Χούτι, που εξοπλίζονται, χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται από το Ιράν, ενώ πολεμούν χρόνια με τις ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας. Άρα κάθε πλήγμα από την Υεμένη προς το Ισραήλ αποτελεί σαφές μήνυμα και για τη Σαουδική Αραβία ότι μπορεί να επεκταθεί η σύγκρουση, με τον θρόνο του Μπιν Σαλμάν να βρίσκεται υπό διπλή απειλή. Στο εσωτερικό από τους οργισμένους μουσουλμάνους πολίτες του που θα εκδηλώνουν με κάθε τρόπο την οργή τους εναντίον του Ισραήλ και από το εξωτερικό από τη στρατιωτικού τύπου επίθεση από την Υεμένη.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ που ασκείται από τη «διεθνή της Τζιχάντ» υπό την υψηλή ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με πολιτική εκπροσώπηση από την Τουρκία, στρατιωτικούς εξοπλισμούς και εκπαίδευση από το Ιράν και χρηματοοικονομική διαχείριση και διπλωματική μεσολάβηση από το Κατάρ, δεν λειτουργεί τρομοκρατικά μόνο με σφαγές και απαγωγές όπως αυτές στο Ισραήλ το μοιραίο Σάββατο. Αλλά και με μια συνολικότερη στρατηγική πολιτικής και πνευματικής τρομοκρατίας προς τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες των Αράβων και της Αιγύπτου, ότι αν δεν ακολουθήσουν στον «ιερό πόλεμο» θα βρεθούν αντιμέτωπες με τα στίφη των φανατικών πιστών του «προφήτη» μέσα στις ίδιες τις πόλεις τους και τα παλάτια τους. Η τρομοκρατία λοιπόν δεν αφορά μόνο τη Χαμάς ούτε περιορίζεται στο «μέτωπο» του Ισραήλ. Ξεκινά από εκεί…

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή