Η δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και ο έλεγχος της κατάστασης από τις Αρχές και υπηρεσίες της χώρας σχετίζονται πλέον με την προστασία του πολιτεύματος
ΣΑΝ ΕΤΟΙΜΗ από καιρό η Ελληνική Αστυνομία με τις Διευθύνσεις της για τη Δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος προχώρησε σε εντάλματα σύλληψης επαγγελματιών δολοφόνων που λογίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ως φυσικοί αυτουργοί σε δύο δολοφονίες «νονών» της Greek Mafia και μια απόπειρα δολοφονίας, που εξελίχθηκαν το 2022 και το 2023. Συγκεκριμένα των Γ. Σκαφτούρου και Β. Ρουμπέτη - Δ. Μουζακίτη, που βρίσκονταν απέναντι στον τελευταίο δολοφονηθέντα Έλληνα «νονό», Β. Ζαμπούνη. Οι συλληφθέντες είναι όλοι Γεωργιανοί ως προς την εθνικότητα, με ελληνικές ρίζες κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ. Τα εντάλματα που έχουν εκδοθεί δεν σχετίζονται λοιπόν με την τελευταία δολοφονία του Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο αλλά με προηγούμενες, στις οποίες, όπως και σε πολλές άλλες, εκτιμάται από τη Δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος ότι εμπλεκόταν η ομάδα Ζαμπούνη. Το οργανωμένο έγκλημα, ακόμη και το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ εγκληματικών συμμοριών, δεν απασχολεί σε βάθος την ελληνική κοινωνία. Οι εγκληματικές ενέργειες μπορεί να δημιουργούν ένα κλίμα γενικής ανασφάλειας, αλλά οι κακοποιοί σκοτώνονται μεταξύ τους χωρίς συνήθως παράπλευρα θύματα και αυτό λειτουργεί καθησυχαστικά. Φυσικά, όμως, δεν συνάδει αυτή η πραγματικότητα με μια συγκροτημένη και ασφαλή χώρα του ευρωπαϊκού επίκεντρου που επιζητά μάλιστα ξένες επενδύσεις και διαδηλώνει διεθνώς την πορεία ανασυγκρότησης και ανάκαμψής της. Μια Αστυνομία αποδιοργανωμένη συνολικά, όπως είναι η εικόνα της ΕΛ.ΑΣ. τον τελευταίο καιρό σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας, ενθαρρύνει τέτοιες αποδομητικές εγκληματικές δράσεις, αλλά και άλλες όπως η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας ή η εκδήλωση αυξανόμενης βίας και αυθαιρεσίας χούλιγκαν ή και συμμοριών ανηλίκων. Αυτό αποτελεί το πολιτικό «στοίχημα», για το οποίο εκλήθη από τον πρωθυπουργό ο κ. Χρυσοχοΐδης να επιλύσει υπέρ του νόμου και της τάξης, αλλά και της ηγεσίας της Αστυνομίας, που μετά τις κρίσεις αποκτά νέο αρχηγείο και επιτελική διάρθρωση η οποία θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον ρόλο της - και ήδη έχει αρχίσει να το κάνει.
Η ΑΛΛΗΛΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ εγκληματικών συμμοριών και οργανώσεων εξελίσσεται εδώ και 15 χρόνια, με δραματική κλιμάκωση από το 2017 και μετά. Στη νοοτροπία και τη μεθοδολογία της Αστυνομίας, άσχετα με την εποχή και τα εκάστοτε επιτελεία της, υπάρχουν δύο στρατηγικές που επιλέγονται. Η μία, εφόσον υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε δίκες, είναι οι συλλήψεις στελεχών των εγκληματικών ομάδων. Η άλλη προσομοιάζει με την επιχείρηση «Σκιές», που ήρθε τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα και επιλέχθηκε πριν από μια διετία. Στη μεθοδολογία αυτή ακολουθείται η πρακτική των φανερών και συνεχών παρακολουθήσεων μαφιόζων και κακοποιών των κυρίαρχων ομάδων, που έτσι δεν μπορούν να λειτουργήσουν εγκληματικά, αλλά και δεν μπορούν να σκοτωθούν εύκολα μεταξύ τους. Άρα είναι μια επιβλητική πρακτική από πλευράς κράτους με «αμυντικό» χαρακτήρα. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως η ηγεσία της Αστυνομίας δεν προβληματίζεται να αφήνει τις εγκληματικές ομάδες να σκοτώνονται μεταξύ τους μέχρι αφανισμού. Μετά την αλληλεξουδετέρωσή τους σε τελική φάση επεμβαίνει με συλλήψεις και επιχειρήσεις και επιβάλλει τον έλεγχό της.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ μια παράμετρος πολύ πιο σύνθετη στους παρόντες καιρούς που πρέπει να ληφθεί υπόψη πιο σοβαρά. Η αιματηρή σύγκρουση στην Greek Mafia προκλήθηκε από το ποιος θα έχει τον έλεγχο κατά βάση στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων. Και τα δύο αντικείμενα σχετίζονται με τα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τη ρωσική μαφία. Οι φυσικοί αυτουργοί των δολοφονιών στην πλειονότητά τους σχετίζονται με τη Γεωργία και τη ρωσόφωνη εγκληματική οργάνωση Vor V Zakone. Το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας δεν είναι «ορφανό» και έκκεντρο. Ο έλεγχος της κατάστασης από τις Αρχές και υπηρεσίες της χώρας σχετίζεται πλέον με την εσωτερική ασφάλεια και την προστασία του πολιτεύματος. Η οπτική πρέπει να διευρυνθεί και η παρουσία της Αστυνομίας να εξελιχθεί σε… δεσπόζουσα.