Τρεις φορές τον τελευταίο µήνα υπήρξαν απόπειρες εµπρησµού στο όρος Αιγάλεω της Αττικής, µέχρι την προηγούµενη Κυριακή, που η Αστυνοµία και οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τον εµπρηστή. Αυτός, σύµφωνα µε επίσηµες ανακοινώσεις, αρχικά από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλια, είναι Τούρκος υπήκοος. Ακολούθησαν σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύµφωνα µε τις οποίες αυτός φέρεται να είναι οπαδός του κινήµατος Γκιουλέν, τάχα αντιφρονών και πολιτικά διωκόµενος στην Τουρκία, που σύµφωνα µε αρχική πληροφόρηση διέθετε άσυλο -άγνωστο από πού- στην Ελλάδα. Το τελευταίο στοιχείο διαψεύστηκε αρµοδίως από τον υπουργό Μετανάστευσης, κ. Καιρίδη. Ο εν λόγω Τούρκος, που είχε φυσικά εισέλθει παρανόµως στη χώρα µας, είχε καταθέσει αίτηση ασύλου, που όµως δεν έγινε δεκτή. Το όλο ζήτηµα, στην έναρξη µάλιστα της αντιπυρικής περιόδου, έρχεται να επιβεβαιώσει τα όποια σενάρια και υποθέσεις κατασκοπίας και δολιοφθοράς επεξεργάζονται οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας, µε επίκεντρο την ΕΥΠ, στη βάση των ιδιαίτερα ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για οργανωµένη δολιοφθορά, έπειτα από έναν πολύ ήπιο χειµώνα και πριν από ένα καλοκαίρι µε προβλεπόµενες πολύ υψηλές θερµοκρασίες. Η περίπτωση του όρους Αιγάλεω, στην οποία επικεντρώθηκε ο συλληφθείς κατ’ οµολογία πλέον εµπρηστής, δεν συνδέεται µόνον µε την ασφάλεια των κατοικηµένων περιοχών του δυτικού Λεκανοπέδιου αλλά και µε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όπως αυτές του Ασπροπύργου και της ∆υτικής Αττικής, όπου βρίσκονται εγκατεστηµένα διυλιστήρια και βιοµηχανίες µε εύφλεκτα υλικά.

Οι εµπρησµοί ως µεθοδολογία δολιοφθοράς σε βάρος της Ελλάδας από τις τουρκικές µυστικές υπηρεσίες δεν είναι κάτι καινούργιο. Για τον λόγο αυτό κυριάρχησαν στη δηµοσιότητα παλιές υποθέσεις, που αποκάλυψε άλλοτε και µε µεγάλη καθυστέρηση φυσικά ο αποθανών από χρόνια πλέον πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλµάζ, αλλά και οι πολύ πιο πρόσφατες υποθέσεις εµπρησµών ή απόπειρας εµπρησµών σε νησιά ειδικά του Ανατολικού Αιγαίου ή των ∆ωδεκανήσων, όπου τα προηγούµενα χρόνια φιλοξενούνταν δοµές για λαθραίους µετανάστες, σε άναρχη κατάσταση υπό την εποπτεία ΜΚΟ, όπου µουσουλµάνοι διαφόρων εθνικοτήτων, όπως Πακιστανοί και άλλοι Ασιάτες και όχι µόνον Τούρκοι, είχαν εµπλακεί σε τέτοιου τύπου οργανωµένες δολιοφθορές. Ερωτήµατα µάλιστα εκκρεµούν και από τις περυσινές επίµονες πυρκαγιές στο δάσος της ∆αδιάς στον Έβρο, µε την τεράστια οικολογική καταστροφή που επέφεραν, ως προς την αφετηρία τους και το κατά πόσον υπήρξε το αιωνόβιο δάσος στόχος δολιοφθοράς.

Σε κάθε περίπτωση και για να υπάρξει συγκροτηµένη ανάλυση των δεδοµένων και όχι εντυπωσιασµοί και απλοποιήσεις για πρόκληση πανικού και πολιτικών εντυπώσεων από εθνικιστικά κόµµατα και οµάδες για δηµιουργία κλίµατος αποσταθεροποίησης, καλό είναι οι διάφορες εποχές και οι συγκυρίες στον χρόνο να διαφοροποιούνται και να καταγράφεται, παρά την όποια δυστοκία, η προσπάθεια του κράτους και η αναβάθµιση των εξοπλισµών και των ελέγχων που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία µεταµνηµονιακά χρόνια. Οι µυστικές υπηρεσίες ανταγωνιστικών κρατών βρίσκονται σε «αιώνιο πόλεµο» ακόµη και όταν οι πολιτικές ηγεσίες και οι κυβερνήσεις συζητούν ή διαπραγµατεύονται. Είναι καθοριστικό από πλευρά της Ελλάδας ότι σε επικίνδυνες κλιµατικές συνθήκες όπως οι φετινές λαµβάνονται µέτρα αυξηµένης πυροπροστασίας, βρίσκονται σε διάθεση και λειτουργία πολύ περισσότερα σε εύρος και τεχνολογίες µέσα και έχει ελεγχθεί δοµικά και θεσµικά η παράτυπη µετανάστευση, όχι µόνον στο σκέλος της αποτροπής στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα αλλά και της διαχείρισης εντός της επικράτειας.

Όλα φυσικά θα κριθούν στο πεδίο, αλλά, αν από την αρχική φάση επιδειχθεί από τις Αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας δυναµική και αποτελεσµατικότητα, το µήνυµα θα είναι ισχυρό. Άλλωστε την προηγούµενη πενταετία υπήρξε σωρεία προσαγωγών, συλλήψεων και ερευνών που αποσυντόνισαν και εν πολλοίς εξουδετέρωσαν διάφορους βραχίονες τάχα «ανθρωπισµού» που έδιναν ευχέρεια ή βάση σε δίκτυα κατασκοπίας και δολιοφθοράς να λειτουργούν σε βάρος της εθνικής ασφάλειας και να παράγουν χάος και καταστροφή.

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»