Και ξαφνικά πανικός! Τέλη Μαΐου πάνω από ένα εκατοµµύριο ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία βρίσκονται κοντά σε δασώδεις εκτάσεις ή εντός αυτών ή σε περιαστικές περιοχές που συνδέονται µε δασώδεις εκτάσεις, θα πρέπει να υποβάλουν αναφορές σε σχετικό ιστότοπο για τις ακαθάριστες εκτάσεις. Οι δήµοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνεχίζουν να δηλώνουν αδυναµία να προχωρήσουν σε ελέγχους ή να συγκροτήσουν τις προβλεπόµενες από τον νόµο επιτροπές. Η προθεσµία για την εφαρµογή του νέου κανονισµού πυροπροστασίας που ισχύει από φέτος τελειώνει την Παρασκευή, αλλά ήδη αποφασίζεται να πάρει παράταση για έναν µήνα. Μιλάµε δηλαδή για τα τέλη Ιουνίου, µέσα στο καλοκαίρι. Απειλούνται ιδιοκτήτες µε πρόστιµα 1.000-54.000 ευρώ, διαλαλούν τα δελτία ειδήσεων.

Οι πλατφόρµες δεν λειτουργούν, οι διαδικασίες δείχνουν περίπλοκες, οι ιδιοκτήτες υποβάλλονται σε αυξηµένα έξοδα, οι περιοχές σύµφωνα µε τα επιτόπια ρεπορτάζ παραµένουν επικίνδυνα ακαθάριστες, διάφοροι τεχνικοί σύµβουλοι µεταφέρουν τα απαραίτητα έγγραφα από χέρι σε χέρι στις αρµόδιες υπηρεσίες των δήµων, που για µια ακόµη φορά γελοιοποιούνται και δείχνουν πόσο αστείες δοµές είναι.

Το κράτος θυµίζει αυτή την παλιά Ελλάδα που τόσο πολύ φοβόµαστε. Τη γραφειοκρατική, την ανερµάτιστη, την απειλητική για τον πολίτη και τη δηµόσια ασφάλεια. Ήδη ακούµε στα αυτιά µας τη φράση των αρµοδίων για τις «δύο Ελλάδες», που η µία κοιτά µπροστά και η άλλη στο βαθύ παρελθόν. Η µατιά µας «µαυρίζει» ήδη από την επερχόµενη πύρινη λαίλαπα που κατακαίει περιουσίες και δάση. Αρχίζουµε ήδη να σιγοψιθυρίζουµε προσευχές στον Ύψιστο να µην καούν µαζί και οι άνθρωποι.

Η ΠΟΜΙ∆Α, η ένωση ιδιοκτητών, προτείνει ο κανονισµός να ισχύσει από του χρόνου. Οι απερίγραπτοι τεχνοκράτες γραφειοκράτες έφτιαξαν και πάλι έναν κανονισµό-τέρας που δεν µπορεί να εφαρµοστεί. Οι επίσης απερίγραπτοι «άρχοντες» της πρόσφατα εκλεγµένης αυτοδιοίκησης δηλώνουν ότι δεν έχουν πόρους, ειδικευµένο προσωπικό και δυνατότητες να κάνουν τη βασική δουλειά και όλα γυρίζουν στους πολίτες, που άλλοι από αυτούς είναι αδιάφοροι αλλά και άλλοι καθαρίζουν τα κτήµατα και τους κήπους ακόµη και µε τα χέρια τους, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τους λιγοστούς εργάτες που ανέβασαν τα «µαύρα» προφανώς µεροδούλια τους στον Θεό, γιατί να η ευκαιρία εύκολου πλουτισµού. Όλα είναι µια χιλιοπαιγµένη παράσταση. Κυριολεκτικά ιλαροτραγωδία.

Πάµε από την αρχή. ∆ύο τα αρµόδια υπουργεία για το δράµα. Το Κλιµατικής Αλλαγής και το Περιβάλλοντος. Γιατί, κύριοι αρµόδιοι, δεν αρχίσατε µια βαρβάτη καµπάνια ενηµέρωσης και πίεσης για την εφαρµογή του νέου κανονισµού που ψηφίσατε από τον χειµώνα; Πού είναι οι ανακοινώσεις σας, πού είναι οι ενηµερώσεις προς τους δηµοσιογράφους για το νέο πλαίσιο και τις προθεσµίες; ∆εν έχετε εκπροσώπους Τύπου; ∆εν έχετε γενικούς γραµµατείς και στελέχη; Μήπως µε ατάκες στο Κοινοβούλιο και τα τηλεοπτικά πάνελ ή µηνύµατα και µικροπολιτικές «εξυπναδούλες» στο διαδίκτυο θα λειτουργήσει το κράτος; Αγνοούσατε ότι οι πλατφόρµες δεν λειτουργούσαν; Ότι οι επιτροπές δεν συγκροτούνταν; Ότι η περισπούδαστη αυτοδιοίκηση γελοιοποιείτο και πάλι µε την ανεπάρκειά της;

Έµεινε από την εποχή των µνηµονίων ένα δοµικό έλλειµµα στη δηµόσια και επίσηµη ενηµέρωση. Αντί το κάθε υπουργείο να έχει τακτικά µπρίφινγκ και πληροφόρηση για τα θέµατα αρµοδιότητάς του που αφορούν ζωτικά τους πολίτες, όλα πηγαίνουν στην κεντρική ενηµέρωση της κυβέρνησης διά του κυβερνητικού εκπροσώπου. Στο µπρίφινγκ δηλαδή των πολιτικών συντακτών. Οι πολίτες θα πρέπει να µαντέψουν τις νέες ρυθµίσεις που τους αφορούν. Ή να τους ενηµερώσει προσωπικά ο πρωθυπουργός στο TikTok της Κυριακής. Αλήθεια, ο πρωθυπουργός έµαθε έγκαιρα για τις εµπλοκές στην εφαρµογή του νέου κανονισµού πυροπροστασίας και την κατάσταση στις Περιφέρειες και τους δήµους της χώρας ή θα αντιληφθεί την τραγική πραγµατικότητα όταν θα τον συνοδεύετε αρµοδίως στις καµένες εκτάσεις; Αιδώς Αργείοι!