Στην τελευταία φάση της εκλογικής περιόδου για τις ευρωπαϊκές κάλπες της επόµενης Κυριακής υπάρχουν µηνύµατα από τα κύρια κόµµατα που αφορούν τις κεντρικές τους επιλογές για την επόµενη τριετία, φθάνοντας να προδιαγράφουν τις φόρµες που θα ακολουθήσουν σε σχέση µε τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2027.

Μιλώντας αµιγώς πολιτικά -µην υπολογίζοντας δηλαδή τις σφοδρές ανατροπές στα δεδοµένα που µπορεί να φέρουν διεθνείς εξελίξεις, και ειδικά µεγάλοι πόλεµοι- ήδη προδιαγράφεται η προοπτική στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, σε σχέση µε την ισορροπία των κοµµατικών δυνάµεων αλλά και τις διεκδικήσεις για τη χρονική περίοδο διακυβέρνησης 2027-2031. Η Νέα ∆ηµοκρατία τους τελευταίους δυο µήνες έχει επιβεβαιώσει τη δεξιά ταυτότητά της και έχει ανακτήσει, όπως όλα δείχνουν, τον έλεγχο στην κεντροδεξιά δεξαµενή των πολιτών.

Αυτό έχει φέρει σε πιο δύσκολη θέση τα ευκαιριακά και σίγουρα καιροσκοπικά κόµµατα και σχήµατα δεξιά της, που φιλοδοξούσαν να πετύχουν, στις «χαλαρές» από πλευράς εκλογικής συµπεριφοράς ευρωπαϊκές εκλογές, ένα δραµατικά θετικό αποτέλεσµα, τώρα πλέον να έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους. Από την πλευρά της η ηγεσία της Κεντροδεξιάς και της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, πήρε πάνω του και αυτήν την προεκλογική εκστρατεία µη δείχνοντας σηµεία δισταγµού και αµφισηµίας ως προς τις δυνατότητές του να επιβεβαιώσει την πολιτική, προσωπική σχέση εµπιστοσύνης µε τους πολίτες, όπως αυτή θεσµικά προέκυψε άλλωστε από τις περυσινές διπλές εθνικές εκλογές.

Ο στόχος της Νέας ∆ηµοκρατίας έχει τεθεί στο όριο των ευρωεκλογών του 2019. Είναι δηλαδή ένας στόχος ευκταίος, λογικός και µετριοπαθής στην κλίµακα της πολιτικής αυτοπεποίθησης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύφτηκε στη δυστοκία που προέκυπτε στο πολιτικό κλίµα για το κόµµα του και την κυβέρνηση στο τέλος του χειµώνα. Για µια ακόµη φορά ανέλαβε την ευθύνη προσωπικά και ηγετικά να εξηγήσει στους πολίτες-ψηφοφόρους πολιτικές, ελλείµµατα και στόχους της διακυβέρνησης στην ευθεία επικοινωνία που και σε µη προεκλογικές περιόδους επιλέγει.

Επίσης, και αυτό µοιάζει εξόχως σηµαντικό στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, ξεκαθαρίζει ότι, πρώτον, δεν πρόκειται µέσα στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του να εγκαταλείψει τη θέση του στην ηγεσία της εκτελεστικής εξουσίας της χώρας για ένα υψηλό ευρωπαϊκό αξίωµα και, δεύτερον, αφήνει παράθυρο ευκρινές για διεκδίκηση και τρίτης θητείας στις εθνικές εκλογές του 2027. Από την πλευρά του ο µετεκλογικός επικεφαλής του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και το επιτελείο του περιµένουν το εκλογικό αποτέλεσµα της Κυριακής, που προβλέπεται από τις δηµοσκοπήσεις να κινηθεί πάνω από 15%, χωρίς όµως κάποιος να µπορεί να προσδιορίσει µε ακρίβεια (υπάρχουν πολλοί αστάθµητοι παράγοντες, ειδικά ως προς τη συσπείρωση και τη συµµετοχή που δεν το επιτρέπουν) σε ποιο ύψος ποσοστών θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση µε τον πήχυ του 20%.

Σε κάθε περίπτωση όµως ο κ. Κασσελάκης δίνει µήνυµα των προθέσεών του ως προς τον στόχο που θα τεθεί στις εθνικές εκλογές του 2027 και θα είναι η αυτοδυναµία του ΣΥΡΙΖΑ και η αυτοτελής εντολή διακυβέρνησης από τους πολίτες. Σε αντιστοιχία, στο ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Αριστερά, στην Πλεύση Ελευθερίας, στο νεοσύστατο σχήµα των ∆ηµοκρατών του κ. Λοβέρδου και στο ΜέΡΑ25 το αποτέλεσµα των εκλογών της επόµενης Κυριακής θα δώσει την αφετηριακή βάση ζυµώσεων και συζητήσεων για ένα σχήµα «Ηνωµένης αντιπολίτευσης», προκειµένου ένας κεντροαριστερός-αριστερός συνασπισµός να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2027-2031.

Με ποιον επικεφαλής; Τον κ. Τσίπρα; Η επόµενη προεκλογική περίοδος θα έχει προβλεπτή αφετηρία το φθινόπωρο του 2026. Μέχρι τότε όµως θα έχουν συµβεί πολλά…